|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Pet Feb 18, 2005 10:27 pm Naslov sporočila: Multipleksiranje displejev |
|
|
Silvo lepo pozdravljen !
Imam tezavo ki je ne znam resiti!!!
Z mikrokrmilnikom PIC 16f877 moram pri nalogi ki sem jo dobil prikazovati različne informacije na desetih- 7 segmentnih displejih. Ne vem kako naj multipleksiram (s katerimi cipi) da bom lahko z enim picom (16f877) lahko prikazoval informacije na desetih 7 - segmentnih prikazovalnikih z dobro osvetlitvijo. Kako naj se stvar osvezuje...
Prosim te ce mi lahko pomagas pri tezavi!!
Za odgovor sem ti ze vnaprej hvalezen
Tole sporočilo sem dobil pod zasebno. Avtorju sem sicer že odgovoril, a tema se mi zdi zanimiva zato jo dajem v širšo razpravo.
Vezava led displejev v takozvani muliplex je dokaj razširjena sploh v kombinaciji z mikrokontrolerjem. Če za tiste, ki stvari ne poznajo čisto na kratko opišem kako sploh izgleda taka vezava;
Vse segmente led displejev, ki jih bomo uporabili povežemo skupaj z enakimi segmenti. Torej vse A-je skupaj, vse B-je skupaj …. Tako dobimo 7+1 priključkov, za segmente. Recimo, da smo tako zvezali 3 displeje ter želimo prikazati na displeju '123'. To storimo na sledeči način.
Na priključke s segmenti pošljemo tako stanje, da se na se na displeju prižge '1' istočasno vključimo katodo na stotici (anodo-odvisno kake displeje smo uporabili) po poteku časa od 4-8mS katodo na stotici izključimo na priključke segmentov pošljemo stanje za prikaz '2' vključimo katodo na desetici … itd ponavljamo v ritmu od 200-300Hz.
Z opisanega je razvidno, da ima tovrstna vezava kar nekaj prednosti. Porabimo malo število pinov na mikrokontrolerju, kar seveda lahko še zmanjšamo, če uporabimo kak namenski čip za pogon displeja (recimo 4511) Ker vedno gori le en displej, je poraba majhna.
Seveda pa ima tovrstna vezava tudi nekaj slabosti. Intenzivnost osvetlitve ni taka, kot bi bili displeji stalno napajani. Displej tudi 'utripa' kar je utrujajoče za oko. Poleg tega pa tovrstna vezava predstavlja kar velik problem v koliko bomo program pisali v kakem višjem jeziku, kajti kake časovno odvisne procedure, ki se morajo izvesti skupaj morajo biti krajše kot je čas med osvežitvijo od displeja do displeja sicer bo moteno osveževanje ali pa obdelava . Seveda pa so proizvajalci čipovja mislili tudi na to. V ta namen je Philips izdelal zanimiv čip, ki pa žal ni ravno poceni. Gre za SAA1064 kateri se z mikrokontrolerjem veže na I2C vodilu. Sam skrbi za osveževanje, ima možnost softwerske nastavitve toka segmentov (torej kako močno bo svetil), priključi se direkt na displej brez uporov….Še en tak čip, na katerega sem se spomnil je tudi MC14499. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2005 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
V ta namen bi lahko uporabili čipe 74HC595 (8-bit out), katere kontroliramo s tremi pini neglede na število HC čipov (serijska komunikacija - shift registri). Kar pomeni če želimo imeti 10kosov 7segmentnih led displejev uporabi pač 10x HC čipov.
74HC595 stane le 100SIT, v primerjavi z dragim SAA1064, ki je cca. 1000SIT (za 4 displeje).
Dobra lasnost je da so displeji vedno pod napajanjem, in ni utripanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2005 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobra lastnost SAA1064 je v tem, da je bil v starih TV Gorenje. Za kako pivo se jih da dobit kar nekaj.
LP  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2005 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Dobra lastnost SAA1064 je v tem, da je bil v starih TV Gorenje. |
Satelitko, če imava v mislih isto ploščo na kateri sta še dva displeja tam gor ni SAA1064. sedaj se ne spomnim točno a je SAA1060 ali SAA1062. Gre za en displej driver, ki pa ne dela na I2C vodilu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni