|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70631.56
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2008 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sob Avg 02, 2008 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Highlag je napisal/a: |
Metal-halogenske |
Mislim, da se pravilno reče Metal-halidne oz HID.
|
Aljaz, kupili ti bomo en majhen srpek, da bos z njim lazje cepil dlake "Halidi" je drugo ime za halogenide (spojine halogena in nekega drugega atoma ali radikala). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Avg 02, 2008 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede LED osvetlitve;
v delu imam osvetlitev pulta s 3W warm-white LED diodami - ko bo gotovo, povabim v novo stanovanje na ogled (pivo bo seveda zgolj stranski produkt ogleda)
Ne bo pa poceni - zgolj za LED module (40 kosov s hladilniki) sem dal 200 EUR, ampak svetilo bo pa, da bo veselje (1LED / 15 cm)!
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Še ena lepa zadeva skregana z fiziko:
Citiram: |
Toplota je prostoru na razpolago kot vsak drug toplotni vir. In ker se žarnice intenzivneje uporabljajo predvsem v temnem in mrzlem letnem času, ne moremo govoriti o toplotni izgubi, marveč toplotni pridobitvi. |
Zakaj za vraga imam potem radiatorje za gretje po stenah ob tleh, kjer rabim največ prostora? Kaj nebi bilo lepo, če bi jih montirali na strop. Tam me nebi popolnoma nič motili. A-ja seveda. Topel zrak se dviga in ogrevanje že tako najtoplejšega zraka pri stropu je popolna izguba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadne fluorescentne žarnice, ki uporabljajo navadno (induktivno) dušilko, utripajo z frekvenco točno 100 hertzov. Ne 50 Hz ampak 100. Svetijo, ko teče tok v obe smeri (negativna in pozitivna perioda), torej stokrat v sekundo. Bolj kvaliteten fluorescentni premaz ima daljšo persistenco, sveti malo dalj časa in zato je utripanje pri nekaterih žarnicah malo manj opazno, ne pa neopazno.
Ali je 50 (100) Hz "spodnje" ali "zgornje" valovanje?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70631.56
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa, če se bom v glavi prepričal, da mi fluorescentke škodijo mi bodo res.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
jjakob je napisal/a: |
Zgornja valovanja? Očitno so odkrili novo obliko valovanj, o katerih nihče še ne poučuje.
Tukaj so spet navedena zgornja valovanja. In ker tehnično ne obstajajo, ne moremo debatirati o njihovem vplivu na telo. |
Bi rekel da je pojem "zgornja valovanja" le nesrečno preveden izraz za visoke harmonike (ki pa še kako obstojajo).
Ko smo že pri prevodih - včasih sem se ukvarjal s prevajanjem navodil za uporabo in podobnega iz angleščine (in deloma nemščine) v slovenščino. Pa sem šel malo pogledat na društvo prevajalcev. In mi je teta tam povedala da je edina kvalifikacija za prevajalca visoka izobrazba in ponosno povedala da sicer nimajo prevajalca za finščino, čeprav se jim je ponujal finski "native speaker" - le appirja ni imel. In potem beremo v prevodih o harmonikah namesto harmonikih (da ne omenjam visokih valovanj) in o magnetnih poljanah namesto magnetnih poljih. Da le ima prevajalec diplomo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Še ena lepa zadeva skregana z fiziko:
Citiram: |
Toplota je prostoru na razpolago kot vsak drug toplotni vir. In ker se žarnice intenzivneje uporabljajo predvsem v temnem in mrzlem letnem času, ne moremo govoriti o toplotni izgubi, marveč toplotni pridobitvi. |
Zakaj za vraga imam potem radiatorje za gretje po stenah ob tleh, kjer rabim največ prostora? Kaj nebi bilo lepo, če bi jih montirali na strop. Tam me nebi popolnoma nič motili. A-ja seveda. Topel zrak se dviga in ogrevanje že tako najtoplejšega zraka pri stropu je popolna izguba. |
Žarnica je sevalo, radiator pa oddaja toploto s konvekcijo. Tudi v kopalnici imaš (najverjetneje) pod stropom infra peč. In tudi industrijske hale se pogosto ogrevajo s sevali, nameščenimi visoko pod stropom. Pa pozimi si oglej kako gostinci ogrevajo kadilce zunaj na pločniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni