|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
namar Neznanec

Pridružen-a: Pet 15 Avg 2008 14:29 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2008 2:33 pm Naslov sporočila: AT89C51ED2 |
|
|
Pozdravljeni!
Ker sem nov na forumu in ker sem v elektroniki začetnik, upam da sem postavil temo v pravo kategorijo.
No da preidem k bistvu. V šoli smo izdelali vezje z AT89C51ED2 in me zanima kaj se z tem pravzaprav sploh da narediti (praktičnega) razen utripajočih lučk na vse možne načine. Na vezju je rele, 8 diod (+ power dioda + 4 ki prikazujejo komunikacijo (če prav zastopim ) ), COM port za komunikacijo, 5 pinov, preko katerih se zadeva programira ter 10 pinski moški priključek za dodajanje drugih komponent. Za lažje razumevanje lahko podam tudi neko shemo, ki jo imam doma.
Sedaj me pa zanima, kaj se preko tega mikrokontrolerja da narediti? Škoda mi je da bi ga imel doma in da bi se mi valjal po kotih, če pa se lahko preko njega še kaj naučim.
Že vnaprej hvala za odgovore!
LP namar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Pinov je dovolj za skoraj vsako aplikacijo.
Kaj narediti? Hja, sprehodi se po hiši in razmišljaj.... par idej:
regulacija tople vode za tuš, dvig/spust rolet, odpiranje oken, dimmer za luči, termometer, lightshow (aja, to že imaš ) _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
namar Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 2:33 am Naslov sporočila: |
|
|
aly, omenil si lightshow. Ali je mogoče to kakorkoli naredit, da bi bilo utripanje lučk v ritmu glasbe, ki se predvaja na računalniku (ali pa v določenem programu)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
V katerem programskem okolju ste pa programirali v šoli? Če ste v BASCOM8051,imaš veliko literature ,ki jo najdeš tudi v knjižnici ali v AX elektronika(Svet Elektronike).
http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17030 _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
namar Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Programirali smo v BASCOM8051. Ubistvu me najprej zanima, ali je to sploh izvedljivo in ali bo komunikacija dovolj hitra da bodo diode lahko utripale v ritmu? Pa hvala za odgovor! =)
EDIT: kako pa potem v windows okolju to sprogramiram? V šoli mislim da smo delali z Visual Studio in pa mislim da v Cju. Sicer pa je znanje iz šole bolj slabo, saj profesor zna veliko ampak slabo nauči (3/4 ukazov, ki smo jih uporabili ne vem kaj pomenijo, ker ni bilo skoraj nobene razlage).
LP namar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
seveda je izvedljivo,prvo ti priporočam,da si napišeš program,ki ti samo "fura" ledice,pač več kombinacij. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
namar Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
dkone, to mi ne predstavlja problema. Večji problem je komunikacija. Pravzaprav sploh ne vem, kje naj začnem. Sicer imam eno knjigo o bascomu na računalniku, vendar je v angleščini, katere pa ne obvladam najbolje. Torej bil bi dobrodošel usak nasvet glede tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
namar je napisal/a: |
Sicer imam eno knjigo o bascomu na računalniku, vendar je v angleščini, katere pa ne obvladam najbolje. Torej bil bi dobrodošel usak nasvet glede tega. |
Nauci se anglesko, brez tega ne bos prisel dalec. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še prej pa se nauči slovenskega pravopisa. Besede "ubistvu,usak," niso iz našega jezika.Če ne boš pozoren pri svojem boš pri programskem še manj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa je znanje iz šole bolj slabo, saj profesor zna veliko ampak slabo nauči (3/4 ukazov, ki smo jih uporabili ne vem kaj pomenijo, ker ni bilo skoraj nobene razlage).
|
Kaj pa vam bo razlagal še bolj dodatno če še veš ne v katerem jeziku si programiral citiram: ...V šoli mislim da smo delali z Visual Studio in pa mislim da v Cju. jezus kristus kateri letnik pa si?
Praviš da si iz Dravograda hodiš v Ravne če si potem si ziher spal! Vsaj jaz ko sem bil v prvem letniku mi je razložil meni jasno da sedaj čisto logično razumem!!! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazadnje urejal/a drVrh Pon Avg 18, 2008 2:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ziher imaš takšno vezje.... klik
no ti imaš brez RFID modula, tisto zeleno stvarco, ki je na vijaku! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
aly, omenil si lightshow. Ali je mogoče to kakorkoli naredit, da bi bilo utripanje lučk v ritmu glasbe, ki se predvaja na računalniku (ali pa v določenem programu)? |
Se da, ampak je brezveze.
Definicija "v ritmu glasbe" pomeni 1 ledico, ki sledi ritmu, t.j bass oz Beat.
Winamp že ima plugin, ki krmili direktno LPT port in lučke.
Če želiš dobro aplikacijo za uC, z njim zajemaš signal na AD vhodu, narediš FFT transformacijo in imaš signale sortirane po frekvencah... in s tem prižigaš lučke.
Rajši naredi na timer in preddefinirane vzorce. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni