|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
danijel Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.37 Kraj: Velenje 3320
|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 1:08 am Naslov sporočila: shema vklapljanje zvezda trikot s tipkami in z fotocelico |
|
|
kako bi v načrtu zgledalo če bi v načrt vklaplanje zvezda trikot vklop 3f ASM dodal fotocelico...načrt prosim
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 11:02 am Naslov sporočila: Re: shema vklapljanje zvezda trikot s tipkami in z fotocelic |
|
|
danijel je napisal/a: |
kako bi v načrtu zgledalo če bi v načrt vklaplanje zvezda trikot vklop 3f ASM dodal fotocelico...načrt prosim  |
Domača naloga?
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danijel Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.37 Kraj: Velenje 3320
|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 11:55 am Naslov sporočila: re: shema fotocelica |
|
|
hmmm... sem že za to domačo nalogo povedu, je neke vrste domača naloga je pa tudi da se bom neki nauču...sicer pa se gre za vajo eno izmed pri praksi tehnik energetik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se nauči pisati čisto Slovenščino.Te se izgleda še nisi dobro.Ko se dopisuješ s prijatelji pa kar uporabljaj popačene besede saj bo tvoj prijatelj seveda mislil :
"kva je tip frajer, ful popač vauv"!
Druga stvar je , da se ti ne da niti potruditi in povedati kaj bi sploh rad naredil.
Tretje pa , če ti bo kdo drug to narisal pa dodal še kosovnico , kaj se boš s tem naučil?
Po moje samo to , da se da z dobroto drugih nekam priti.
Nariši sam in objavi tu gor.Ko bomo našli kako napako ti jo bomo popravili.Celega načrta ti pa noben ne bo delal zastonj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danijel Član

|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 12:25 pm Naslov sporočila: re:fotocelica |
|
|
še eno vprašanje s katerim programom se da risat pozicijski načrt elementov,
oz. imam doma ws cad demo pa me zanima če zna kdo povedat kje se da v ws cad demo programu poiskat pozicijski načrt elementov za: time relay, relay, photo cell-foto celica, contactor, bulb, button on, button off, ...hvala
Nazadnje urejal/a danijel Ned Avg 31, 2008 8:58 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2008 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dozdeva se mi ,da preden sedeš za računalnik nekaj močnega pokadiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
@Surla: Sedi ena!
Najprej se nauči pisat pravilne slovenščine. Za ločilom sledi presledek, pred njim pač ne! ...kosovnico, česa se boš s tem naučil?....
Oprosti moral sem brez zamere prosim. Resda je fant postavil čudno vprašanje, dal je premalo podatkov, je pa vseeno pisal bolj pravilno.
@danijel, daj res napiši kaj bi sploh rad, kam bi dal fotocelico?
_________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danijel Član

|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:28 am Naslov sporočila: re: fotocelica |
|
|
V vezavo zagon 3f ASM je treba vstavit fotocelico z namenom, da je možno z fotocelico ugašat motor, poleg tega klasičnega načina-da motor izklopimo z tipko izklop.
Če še bolj podrobno razložim, je recimo naprimer na industrijskih strojih nameščena ir zavesa pred obratovanjem zaradi varnosti, da ne bi prišlo do poškodb torej, če jo prekineš z roko naprimer s tem ustaviš delovanje stroja torej neposredno ugasneš motor.
Še nekaj, eno vprašanje a je možno prižigat in tudi ugašat motor z isto fotocelico ali je treba dodati še eno?
lp Danijel
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
daniel
V avtomatiki se lahko naredi marsikaj.
Če želiš motor s FC samo ustaviti in potem zagnati s start tipko, kontakt FC veži zaporedno s stop tipko (načrt Y/D poišči na forumu).
Če pa želiš da ti FC samo prekine delovanje motorja za čas pokrite FC pa boš potreboval še dodatni rele. Paziti pa boš moral, da se ti pri tem resetira tudi časovnik.
Obstajajo pa še mnoge variante, jaz se trenutno drugih ne spomnim. Zato se izjasni z zahtevami, ali napiši, za kaj to potrebuješ.
Resnično napiši kaj bi rad, pa ti bomo skušali pomagati. Malo se pa potrudi tudi sam - poišči vsaj osnovni načrt, dodelali ga bomo pa s skupnimi močmi.
Veliko uspeha
LP
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danijel Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2008 5:30 pm Naslov sporočila: re: fotocelica |
|
|
Koda: |
napisal Marjanp[Če želiš motor s FC samo ustaviti in potem zagnati s start tipko, kontakt FC veži zaporedno s stop tipko (načrt Y/D poišči na forumu)] |
To sem naredil ampak nisem fc vezal na rele...
V kratkem bom dobil skener in bom poslikal moj že obstoječi načrt katerega sem naredil čisto sam in mi ga je takrat pregledal učitelj za prakso, ampak je začel nekaj o tem, da bi moral potem FC vezati na rele-dodatni,
napisal je Marjanp[Če pa želiš da ti FC samo prekine delovanje motorja za čas pokrite FC pa boš potreboval še dodatni rele. Paziti pa boš moral, da se ti pri tem resetira tudi časovnik. ] |
torej je vse skupaj bilo pomanjkljivo, kot sem že prej povedal sem po poklicu računalniški tehnik in nimam preveč znanja o energetiki...ta zahteva po tej ''nalogi'' je prišla iz njegove smeri(nekaj sem pač moral narediti, da je ocenil moje znanje in da lahko pri nečem začneva s prakso), jaz namreč celo niti ne vem preveč o sami zgradbi fotocelice,...še nekaj mi pomagajte kako lahko oz. na kakšen način pripnem sliko ali kakšen dokument ali kaj podobnega, da bom končno lahko nekaj tudi narisal in bolje razsjasnil kaj hočem.
napisal je Marjanp[Če pa želiš da ti FC samo prekine delovanje motorja za čas pokrite FC pa boš potreboval še dodatni rele. Paziti pa boš moral, da se ti pri tem resetira tudi časovnik. ] |
če se še enkrat vrnem na zgoraj napisano, kaj je potem treba fotocelico za samo izklop motorja vezati zaporedno z izklop tipko in tudi na rele ali na rele pa ne in pa seveda če da, potem pa kako pa?...oooh
Če pa vse skupaj povzamem, bom porabil dve fotocelici, eno za vklop in eno za izklop, ampak korak po korak, za risbo pa bo treba počakakti na skener, če pa mi še prej nekgo pomaga kako naj pripnem risbo narejeno npr. v painter Windows, pa toliko bolje.
hvala
LP Danijel
--------------
-------
--
-
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
114.63 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Nazadnje urejal/a danijel Pon Sep 01, 2008 8:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2008 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po poklicu si računalniški tehnik ; praviš pa , da ne znaš pripeti slike ... jao,jao!!!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2008 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kombinacijo zvezda/trikot, ki bo imela start/stop z FC, rabiš najmanj tri časovnike.
Zadeva bi bila najlaže izvedljiva s kakšnim LOGO! krmilnikom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2008 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
danijel
Kot opažam ti je sliko uspelo pripeti.
Drugače pa imaš na koncu okna kamor pišeš odgovor gumb dodaj priponko.
V osnovi izgleda Y/D vezavo izvedeno s:
- tremi kontaktorji.
- časovnikom (za zamik preklopa iz Y v D),
- dvema tipkama (start in stop),
- bimetal - bimetala (odvisno ali preverjaš tokovno preobremenitev samo v D ali tudi v Y).
Kot sem omenil sama zaustavitev ni problematična.
Problemček nastane takrat, ko se FC spet odkrije, ti pa želiš da se motor ponovno vklopi po proceduri v Y in po nekaj časa v D.
Ni mi jasno zakaj dve FC.
Iztok
Jaz ne bi kompliciral. Preko: stop, start tipke in samodržnega kontakta bi vezal rele.
Preko drugega delovnega kontakta releja in kontakta FC pa bi zagnal avtomatiko Y/D in bi imel rešeno zadevo za vklop in izklop ter zaustavitev in ponovni zagon, če je FC zakrita (odkrita).
Kar pa omenjaš ti, pa namesto stop tipke uporabiš eno FC, namesto start tipke pa uporabis drugo FC.
Vse pa je odvisno od domišlije.
LP
Marjan
Nazadnje urejal/a Marjanp Tor Sep 02, 2008 6:08 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danijel Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2008 6:01 pm Naslov sporočila: re: FC |
|
|
Takole da zadevo čist poenostavim, v realnosti:
imamo en tekoči trak št.1 v lesni industriji po katerem potuje olupljena hlodovina katera je namenjena za nadaljno obdelavo (t.j.merjenje in žaganje). Zdaj pa...
hlodovina je pripotovala po tekočem traku št. 1 in na koncu tega tekočega traku ja FC št.1 za vklop tekočega traku št.2 in ta je naš tekoči trak - št. 2 katerega poganja lasten - naš elektromotor, torej FC št.1 je za vklop tekočega traku (št. 2); vklop se zgodi, če pride do tekočega traku hlodovina, to pa zazna FC št. 1.
Nekje na sredini tekočega traku pa je nameščena FotoCelica št.2 na določeni višini z namenom, če je hlodovina preveč široka oz. preveč visoka v ležečem položaju, potem ta FC št. 2 izklopi elektromotor in s tem posledično ustavi ta naš tekoči trak...naprej pa so še drugi procesi katere ne bom tukaj opiseval, s katerimi se ne bom obremenjeval...tukaj se zadeva konča in jaz rabim sedaj načrt vezave za ta problem, če mi ga lahko kdo nariše bi bil presrečen. Torej v shemo zagon 3f ASM v vezavi zvezda-trikot z tipkama vklop-izklop, ter FC za vklop in z FC za izklop, z vsemi kontaktorji in releji. Hvala
LP Danijel
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2008 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
danijel
Povej še kaj se dogaja s trakom št. 1
Povej tudi od kje boš dobil pogoj da ti trak št. 1 sploh štarta (upam, da ne bo v pogonu non-stop.
Povej kaj se zgodi s predimenzioniranim hlodom (mogoče ga ročno umakneš).
Vzemi z rezervo, ker se en hlod lahko žaga tudi večkrat - pomeni, da se mora vrniti v začetno pozicijo, toda se tudi to lahko reši. Razmišljam pa takole.
Kot vidim bi rad naredil verižno zaganjanje postrojenja. Jaz bi v tem primeru naredil še verižno zaustavljanje. Toda za to potrebuješ še FC za start traku št. 1 in FC na pravilni poziciji traku št. 2 za zagon žage ter časovnik oziroma FC (na izhodu žage, da se ta zaustavi.
LP
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni