Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sok Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:44 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 10:56 am Naslov sporočila: Merilec časa, ki se vklopi leže in izklopi stoje |
|
|
Kako najenostavneje narediti majhen aparat - uro, timer.... ki se vklopi v ležečem položaju in izklopi v stoječem položaju ali obratno. Želim izmeriti čas, ko bolnik čez dan leži. Aparat bi mu obesil okoli vratu kot verižico in ga fiksiral na prsni koš. Morda ima kdo pametno idejo.
Ena od kompliciranih opcij je čip, ki ima senzor za zemeljsko magnetno polje. Sprememba lege senzorja glede na magnetno polje se registritra in beleži 24 ur.
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Nikos _________________ Nikos |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
živosrebrno stikalo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Za zaznavanje položaja lahko uporabiš kakšno živosrebrno stikalo (malce nevarno) ali pa takšnega, ki ima v notranjosti kroglico in v željeni poziciji sklene kontakta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš nagibno stikalo (v conradu pod kataloško številko 700444 ) Težava je, da bi stvar moral nekako "pritrditi" na pacienta ali njegovo obleko. Nisi napisal, če želiš celotno zadevo izdelati v samogradnji, ali želiš koristiti že kako narejeno uro-štoparico.
Ker ti je v interesu vrjetno čim manjše vezje bi v primeru izdelave lahko uporabil philipsov čip, ki je namenjen za uro (PCF8583), ki potrebuje zelo malo napajalno napetost 1-6V Poraba je minimalna (nekaj A ,kar zagotavlja dolgo življensko dobo baterije) Komunicira po I2C vodilu. Dodal bi še en mali mikrokontroler. Za prikaz in nastavitev bi pa mogoče naredil ločeno enoto, katero bi po potrebi (branju ali nastavitvah) priključil. (varianta tudi kaka serijska komunikacija s PC-jem) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Za zaznavanje položaja lahko uporabiš kakšno živosrebrno stikalo (malce nevarno) ali pa takšnega, ki ima v notranjosti kroglico in v željeni poziciji sklene kontakta. |
Iztok, v Conradu imate nagibna stikala brez živega srebra. Uporabil sem jih nekoč, ko sem razvijal neko aplikacijo za živilsko industrijo. (ki se izdeluje še danes ) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo vem. Jaz sem imel v mislih tega:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa še to za enostavnost izvedbe. Jaz bi prej omenjeno stikalo vezal kar na kvarc kakšne štoparice.
Ko bi oseba ležala nagibno stikalo "brika" kvarc in ura stoji ali obratno ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa uporabiš kak senzor "nagiba" (tilt sensor, inclinometer...).
Nekaj takega je recimo SCA100T. Z njim lahko tudi meriš, kako hitro je bolnik vstal oziroma legel .
Lp, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stikala za pozicijo imajo vgrajeni vsi malo novejši likalniki, ki se sami ugasnejo, če ga ne uporabljaš. Zgleda pa kot en kovinski valjček dolžine 8mm premera ene 3mm in z eno nogico, ki je pritrjena na TIV. Kovinsko ohišje je drugi kontakt in prilotan na TIV. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sok Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:44 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko dobrih idej, hvala lepa.
Torej stikalo je nagibno (sliko je poslal Iztok) ali tisto iz likalnika, ki ga je predlagal Highlag.
Način beleženja časa pa na kvarc (Iztok) ali pa vezje, ki ga predlaga Silvo.
Kako torej! Sem zdravnik, daleč od dostopa do predlagane tehnike in je samoizdelava zame skoraj nemogoča. Vidim dve ideji:
1. Aparat si predstavljam v velikosti USB ja (najbolje kar del USB ja), ki visi okoli vratu in ga z lepilom prilepim spredaj v sredini na prsni koš. Bolnik ga nosi tri dni. Ko pride ponovno na pregled mi izroči USB in na računalniku vidim čas telesne aktivnosti.
2. Ali pa nagibno stikalo in kvarc v enem kosu. Na uri po 72 urah vidim število ur leže ali pokonci.
Kdo mi naredi prototip?
lp
Nikos _________________ Nikos |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
merilec pospeška pa malo računanja  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
merilec pospeška pa malo računanja  |
Saj to rabi za bolnike in ne kaskaderje ...
Sok je napisal/a: |
... Aparat si predstavljam v velikosti USB ja (najbolje kar del USB ja), ki visi okoli vratu in ga z lepilom prilepim spredaj v sredini na prsni koš. Bolnik ga nosi tri dni. Ko pride ponovno na pregled mi izroči USB in na računalniku vidim čas telesne aktivnosti. |
Jaz bi to v tem primeru naredil z USB data-loggerjem in nagibnim stikalom. USB ključek na spodnji sliki beleži 32.000 meritev (temperatura in vlaga) na vsakih nekaj sekund ali minut - nastavljivo po želji. Rezultat se po priklopu na PC vidi kot diagram.
............ ............................
Senzor nagiba pa bi montiral ob to ohišje in z njim blokiral temp. senzor za čas ležanja. Na grafikonu bi se spremembe videle kot stalna telesna temperatura cca. 36 stopinj, ležanje pa kot veliko odstopanje od te vrednosti.
Poleg tega bi na grafikonu videl tudi koliko in kdaj se bolnik poti ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Iztok Si prepričan, da sta v ključku dva ločena senzorja za temperaturo in vlago ?
Edit: Na kaj takšnega bi se dalo direktno priklopiti stikalo. Zaradi stroškov bi bilo dobro najti distributerja česa podobnega v EU. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 je napisal/a: |
@Iztok Si prepričan, da sta v ključku dva ločena senzorja za temperaturo in vlago ? |
Mislim da sta. Lahko pa še sam preveriš tukaj.
Obstajata namreč dve verziji ... ena beleži samo temperaturo, druga pa zraven še vlago. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tisti je samo za temperaturo. 60 eur.
Tisti, ki meri še vlago pa je 90 eur.
slika:
Tisto, kar je predlagal int47, je mnogo predrago. Shrani samo 2.000 meritev za ceno 95 eur.
Iztokova rešitev se mi zdi kar ok. Edino software ne bo znal sešteti skupnih časov...
Tukaj pa je še en podoben produkt za podobno ceno:
http://www.microdaq.com/lascar/elusb1.php _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|