|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: Vezje dancing LEDs kot detektor bližine? |
|
|
ker sem ravno imel vse kose, sem se spravil na prototu delat TO vezje.
Ko sem vezje priklopil so ledice štele po vrsti.(najbolj verjetno sem narobe zvezal sem si rekel.) Začel sem ugotavljati napake. Najprej sem odklopil kar žičko s katero je counter 4017 povezan z drugim delom vezja. Lučke so še kar štele. Odklopim napajanje ostalemu vezju in priklopim samo counter z 100u gladilnim kondijem (na posnetku). Lučke še kar štejejo. Vzamem še edini kondenzator ven, pa še vedno šteje! Potem sem ugotovil da začenjo šteti, ko približam roko žički ki gre na vhodni 14 pin counterja. Če dam roko bližje kakšni drugi žici ne deluje. Se komu sanja, na kakšni fizikalni podlagi to deluje?
A je to občutljivo na kakšen človeški potencial?
POSNETEK _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2008 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
14 nogica je CLK. Daj upor ca 10k proti masi pa bodo težave izginile. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2008 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
14 nogica je CLK. Daj upor ca 10k proti masi pa bodo težave izginile. |
V shemi imaš ta upor podan z oznako R7 in vrednost znaša 100k. A si ga pozabil? _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporček je. Ampak mene bolj zanima ta efekt bližine kot samo vezje.
A je lahko clk tako zelo občutljiv na bližino roke? _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni vedno tako kot se je tebi zgodilo. Priklopi celotno vezje na baterijo in se približaj z roko pa boš videl kaj se bo zgodilo. Meni se CLK sproži samo če se direktno dotaknem nogice (14 pin) s prstom. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni