www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Počasen rač.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:  Počasen rač. Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zadnje čase je delovanje mojea rač. v delavnici zelo počasno in me zanima, če je za to lahko kriv premajhen pomnilnik (256Mb). Procesor je 750MHz.
Delovanje se je drastično poslabšalo v zadnjih nekaj tednih. Uporabljal sem program Registry Helper in trenutno še BitDefender zraven vseh ostalih programov, ki morebiti zahtevajo nekaj pomnilnika.
V taskmgr piše, da je pomnilnika na voljo še okoli 50M, vrednost OD pa se je povečala na 505MB (trenutno), CPE 10-20%.
Ima kdo kakšno razlago oz. pojasnilo za počasno delovanje rač.

Vem, da je rač. že star, vendar je za delavnico še dober in ker imam na njem veliko stvari mi je zoprno na novo nameščati win, zgubim vsaj 3 dni, da uredim vse nazaj kot je sedaj. Backup-a pa nimam, niti image ne.

Da bi bil za to kriv virus skorajda ni mogoče, ker se antivirusni program redno nadgrajuje.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Backup-a pa nimam, niti image ne.
Shocked

Moji backupi so dnevni - vse kar je svežega gre še na drug računalnik. Ravno danes pa sem "zghostal" diskovje na obeh računalnikih.

K tvoji temi: Zelo zna upočasniti računalnik kak antivirusni program. Probaj ga izključit - boš videl pri čem si. Procesor zna upočasniti tudi pregrevanje. Preveri ventilatorje ter hladilnik na procesorju.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo verjetno je, da imaš premalo RAMa. Enake težave so se pojavile pri meni na prenosniku, sedaj ko sem dodal RAM ( iz 512 MB na 1,5 GB) pa računalnik deluje normalno hitro.
Če zmanjka RAM pomnilnika, ga začne računalnik razširjat na trdi disk, ki pa je neprimerljivo počasnejši. Če imaš kje kako signalno lučko za trdi disk in skoraj sveti med tem, ko računalnik nekaj "mučka", je skoraj zagotovo krivo pomanjkanje RAM pomnilnika. Sicer pa kake druge težave ne izključujem, čeprav po moje je to.

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, najperj bom menjal RAM-e. Tudi jaz ne vidim drugega vzroka. Tudi brez antivirusnega rač. deluje počasi.

Kako pa je s temi backup-i, se v backup kopirajo tudi napake, ki lahko vplivajo na delovanje?

Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor hitro ostranjevalna datoteka na disku preraste velikost RAM-a, se delovanje računalnika drastično upočasni. Dodaj RAM. Pa poglej koliko servisov je zagnanih. Ko so Winsi na frišno instalirani, jih dela le 18. Ko je vsaj nekaj obveznih programov gor, jih rata cca 35, kar je še OK. Ko pa enkrat naraste število servisov čez 50, je pa kriza.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 11, 2008 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, težavo sem rešil na sprva neželjeni način. Kupiti sem moral nov rač. saj stara plošča ni podpirala SDRAM-a v tolikšni meri (+512) in s tem dodatkom niti ne bi veliko vplival na hitrost delovanja, nadgradnja tudi ne bi bila poceni v primerjavi z DDR (65€).
Sedaj imam 2GHz dual core in 2G DDRAM-a za dobrih 300€, sedile bodo še nadgranje, ampak zaenkrat je razlika očitna in zadovolji potrebe delovanja za delovno okolje v delavnici.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni