|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Pulstar Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 20:50 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: Težava z nicad aku-packom in izbira polnilnika. |
|
|
Pozdravljeni! Sem nov na forumu in imam težavo: Imam svetilko MagCharger ki vsebuje 2600mAh Nicad aku pack s petimi 1/2D celicami s skupno napetostjo 6V.
Zadeva se polni prek originalnega polnilnika, katerega, čigar točnih specifikacij žal ni za najti. Na omrežnem adapterju polnilca je le oznaka za izhodno napetost(14V in 360mA tok. To pomeni da je to dejanski polnilni tok? Svetilko sem vedno polnil okoli 10 ur(glede na neko "slavno" enačbo (t=C/I*1.4)) in vedno delal polne cikle(izpraznil in nato do konca polnil) Ker mi je zadnje čase svetilka nekam čudno delovala sem se odločil za manjši run-time test. Od obljubljene ure in pol sem dobil več kot polovico manjši svetilni čas, s precej zanimivimi anomalijami. po kakšnih 20ih minutah svetenja je svetilka kar naenkrat nezvezno izgubila 50% svetilnosti, nato gorela še kakih 15 minut in ugasnila. Ko sem jo po nekaj minutah ponovno prižgal je zasvetila s polnim sijajem, nato po kakšnih 10ih sekundah nezvezno padla na 50% svetilnosti in čez nekaj časa ugasnila. Nato sem pomeril napetost akumulatorja, ki je začuda še vedno bila 6V (+/- 0,2). Imam mogoče kdo kakšno idejo, kaj bi bilo lahko narobe z akumulatorjem, kako zadevo mogoče popraviti?
In še nekaj: V kratkem dobim nov aku-pack istih dimenzij, napetosti, a s pomembno razliko: Je nimh in s kapaciteto 3500mAh. Ker bo zanj, predvidevam, originalni polnilnik rahlo prepočasen razmišljam o nakupu univerzalnega polnilnika za nicad in nimh akumulatorje. Imate kakšne predloge? kolikšen bi bil primeren polnilni tok? Zaželjena bi bila zaščita pred prenapolnjenostjo oz. izklop ob napolnjenosti. Ciljam pa na low-budget variante:)
Že vnaprej hvala za kakršne koli odgovore! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzrok za nenaden upad svetilnosti je najverjetneje celica z manjšo kapaciteto, ki se izprazni pred ostalimi. Nadaljne praznenje ni priporočljivo, ker ostale (boljše) celice poskrbijo za obrat polaritete na celici z manjšo kapaciteto.
Napetost akumulatorja je potrebno meriti pod obremenitvijo. Pri merjenju neobremenjenega, dobiš točno takšen rezultat, kot si napisal.
Predlagam polnilec z delta V detekcijo.
Sam imam nekaj podobnega temu. Pred nakupom se prepričaj, da lahko polni tvoje celice (NiMh / NiCD), ima nastavitev za polnenje 5 celic in delta V detekcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.50 Kraj: Letuš
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1335_1356&products_id=61127
Dela na 12V torej akumulator od avta ali napajalnik od računalnika. Polni Nimh, Nicd in Lipo celice. Napiše za koliko mAh so se napolnile. Ko so polne se izključi, na kar nas opozori alarm. Celice lahko polneš z 1C torej z 3,5A. Tako da bodo polne v 1 uri.
lp, Metod _________________ Lep dan še naprej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
poglej si akumulatorje - cene so zelo ugodne kljub poštini ( max 17€ - varovana pošiljka) samo se mi zdi da je tu manj
http://www.newtecs.de/
1/2 D baterije kaj je to subC (baby)? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni