|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 2:16 pm Naslov sporočila: Kaj mora znati pripravnik? |
|
|
Evo, se obračam še na vas...
Prejšnji teden smo v elektro delavnico dobili pripravnika srednje elektro šole iz Kranja-smer energetik (fant je 3. letnik)
Situacija je pa takšna: Dobil sem ga pod svoje okrilje, da sem mu mentor te 3 mesece... ampak fant dobesedno ne ve, kaj je 3F sistem, kaj se zgodi, če npr. pri 3F motorju zamenjamo med seboj 2 fazi...on je sicer trdil, da bo šlus , ne ve, da samo zamenjamo smer vrtenja...Ne ve koliko je medfazna napetost...v glavnem, nima pojma o osnovah...
Sprašujem se, kaj jih učijo v SŠ, oz.koliko znanja učenci sploh še poberejo iz predavanj profesorjev???  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nas so to učili že v 2 letniku(to leto je prvo ko imamo strokovne predmete) tehniške GIMNAZIJE, elektro smer. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno si dobil enega, ki je zgrešil polkic, ali se ja pa vpisal v ta program zaradi prostih mest (tudi v našem razredu je bilo kar nekaj takih)
Sam sem pred 13 leti končal 3-letni program energetik v ljubljani, in moram reči da sem dobil kar veliko praktičnega in uporabnega znanja tako o samih sistemih, elektroinstalacijah, proizvodnji elektrike in napravah, prenosu itd....
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, da ti opišem moje stališče. po končani srednji šoli (elektrotehnik elektronik) nisem vedel kaj je kontaktor, nisem vedel, da če obrneš 2 faze, se obrne smer vrtenja, nisem vedel kaj je to fazni odklopnik, kaj je motorska zaščita, kako se tako zaščito dimenzionira, skratka...iz šole, ki bi ti mogla dati neko osnovno znanje tudi v tej smeri, sem prišel popoln butelj. Tako pač je...v 4. letniku smo na prastarih testnih ploščah glodali motorolin HC11...(PICi so bili takrat ravno dovolj HOT STUFF),pisali smo programe, ki so sicer delali, a nihče od profesorjev ni vedel točno zakaj (razen svetlih izjem). Da o ostalih predmetih in njihovih profesorjih ne govorim. Kdorkoli je hodil v Novo Gorico na TŠC bo vedel, da od določenih predmetov ni odnesel popolnoma nič. Tako pač je...takšni so učni sistemi...in takšni so potem tudi dijaki...vse znanje si potem pridobiš kasneje, s prakso ali pa na faksu...
Aja pa še to...na firmo smo nekoč dobili fanta s končano strojno tehnično...v roki je prvič držal moment ključ, navojni sveder, torx in inbus je bilo za njega eno in isto...itd.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
samo če pomislim: Tudi jaz iz SŠ nisem ravno blestel in vsega znal (Hodil sem v Velenje-smer elektronik)
Ampak se sprašujem.... so krivi današnji profesorji, kateri npr. konča faks ali magisterij, recimo energetika, potem pa predava o energetiki, o motorjih, takih in onakih kablih, odklopnikih, ki jih dejansko nikoli ni videl...
Je to tako vsaj v nekaj primerih? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 5:19 pm Naslov sporočila: Re: Kaj mora znati pripravnik? |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Prejšnji teden smo v elektro delavnico dobili pripravnika srednje elektro šole iz Kranja-smer energetik (fant je 3. letnik)
Situacija je pa takšna: Dobil sem ga pod svoje okrilje, da sem mu mentor te 3 mesece... ampak fant dobesedno ne ve, kaj je 3F sistem, kaj se zgodi, če npr. pri 3F motorju zamenjamo med seboj 2 fazi...on je sicer trdil, da bo šlus , ne ve, da samo zamenjamo smer vrtenja...Ne ve koliko je medfazna napetost...v glavnem, nima pojma o osnovah...
Sprašujem se, kaj jih učijo v SŠ, oz.koliko znanja učenci sploh še poberejo iz predavanj profesorjev???  |
Sedaj sem 3 letnik smer elektrikar elektronik ( Srednja elektro računalniška šola Maribor ), ter ti morem povedati, da to vse vem, učil me je pri praksi ( 2 letnik ), priklope g. profesor Špenga, kateri je sedaj šel v penzijo. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
el.tehnik elektronik, se pravi 4-letna srednja šola.
Kot pripravniku mi je največji izziv predstavljal "samodržni kontaktor". Kako za vraga to deluje ? Ima notri kašne zobe, da se sam drži ko pritisneš tipko ? Je to nekakšen magnet, ki se namagneti, ko pritisneš zeleno in spusti, ko pritisneš rdečo tipko ? Svetilka s flurescentno cevjo - kako to zvezati ? Pa je na vsaki dušilki načrt.
Zdaj sem že pribl. 20 let vzdrževalec in sem se V SLUŽBI naučil že marsikaj. V šoli pa namesto dodatnih ur prakse: biologija, umetnostna vzgoja - posebej likovni in posebej glasbeni pouk, zgodovina - niti pod razno zgodovina elektrotehnike, samoupravljanje s temelji marksizma - ok, to je pač takrat bil sistem, kemija - tisto osnovno znanje za razumevanje delovanja polprevodnika smo že itak dobili v osn. šoli; slovenščina, še posebej v 4. letniku: takšne neumnosti, da se ti lastni jezik zagabi... o takratnem srednješolskem sistemu pove vse predmet Angleščina: če si drugi letnik nadaljeval v poklicni smeri, si lahko v prvem imel nezadostno, moral pa si biti prisoten pri predmetu. Bedarija, a nekdo se je pač tako odločil in tako je bilo.
Pripravnik bo v službi nekaj znal samo, če ima doma možnost (in veselje) praktičnih preizkusov šolske teorije. In če se je pri volji nekaj naučiti tudi v službi. Če ga boš že v štartu imel za lenuha in bedaka, bosta bolj slabo vozila skupaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem začel tretji letnik in lahko potrdim, da smo lansko leto pri osnovah elektrotehnike vzeli samo osnove trifaznega sistema - preleteli proti koncu leta. _________________ SHAFT - Loved by FEW Hated by MANY Feared by ALL. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
samo to je osnovno znanje za energetika
To je kot da elektronik ne bi ločil kaj pomeni +12V in da da -12V ni ravno masa...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aljoš,
Prvo stvar, ki jo dosledno obdelajta je VARSTVO PRI DELU!. Poleg tega, da pripravnik marsičesa ne zna, sigurno ne ve kako se je potrebno obnašati v industrijskem okolju. Stvari, ki so tebi samoumevne so njemu popolnoma nove. Recimo že samo gibanje v industrijskem okolju. (viličarji, dvigala, razni odri, lestve..) Tri mesece je kar dolg rok. Sigurno ga po firmi ne boš vodil za roko. Torej najprej mu pojasni kje in kako se sploh lahko giblje, ter kake so same potencialne nevarnosti proizvodnje. Sledi spoznavanje orodja s katerim bo delal, ter varno delo z z njim.
(tudi izvijač je orodje - nepravilna raba lahko privede do težke poškodbe..)
Ko bosta vse to obdelala, šele začnita z elektriko.... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo ravno pri trifaznih sistemih, meni je oče, ki je kmetovalec po poklicu, povedal da če zamenjaš dve fazi med seboj, se bo motor vrtel v drugo smer, v šoli sem to namreč slišal šele v četrtem letniku, nekje proti koncu leta. Toliko o našem šolskem sistemu, v šoli je bilo najmanj slišati o elektriki, največ je bilo pudarka na "splošni izobrazbi", čeprav sem bil na SŠER |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 6:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Prvo stvar, ki jo dosledno obdelajta je VARSTVO PRI DELU |
- ja, to je pomembno predvsem zato, da ne moreš tožiti firme, če se ti kaj zgodi (delavcu na gradbišču nekako pade betonski blok na prsi in ga ubije. Žena ne dobi odškodnine, ker na glavi ni imel čelade).
Če pa to snov predava sposoben predavatelj s praktičnimi izkušnjami/primeri, pa dejansko lahko koristi. Npr. pri teoriji za izpit za traktor so največji vtis naredili video posnetki - intervjuji z ljudmi, ki so preživeli bližnje srečanje z nezaščitenim kardanom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Če pogledam pred dobrimi 20 leti in danes, je velika razlika v vsem, predvsem v redu in disciplini.
Edino kar vajenci dobro opravijo, je to, da so prvi na malici in prvi v garderobi, ko je konec službe. Če kdo kaj reče, dobiš nazaj " Stari spel se " ????????
To je to, anarhija, ki jo lahko vsak dan vidimo na TV, kako se obnašajo naši politiki, gospodarstveniki. Moram priznati, da niso vsi slab zgled, vendar jih je preveč. In ti "nebodijihtreba" so konec koncev vzor današnji mladini, kam to pelje pa ne upam več napisat.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP
Zgornja zadeva o 3F sistemu; o tem smo se učili lansko leto v prvem letniku Elektrotehnik računalništva pri predmetu Osnove elektrotehnike! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Nice Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.48 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 6:18 pm Naslov sporočila: Re: Kaj mora znati pripravnik? |
|
|
GregorN je napisal/a: |
aljoš je napisal/a: |
Sprašujem se, kaj jih učijo v SŠ, oz.koliko znanja učenci sploh še poberejo iz predavanj profesorjev???  |
Sedaj sem 3 letnik smer elektrikar elektronik ( Srednja elektro računalniška šola Maribor ), ter ti morem povedati, da to vse vem, učil me je pri praksi ( 2 letnik ), priklope g. profesor Špenga, kateri je sedaj šel v penzijo. |
A tako, da Špenga gre v pokoj.Zanimivo, sicer mene ni veliko kaj učil, ker sem elektronik in ne energetik.Sicer pa so mi te ure energetike zelo koristile za službo, saj sedaj delam v TSN v Mariboru....In moram povedati, da ne bom offtopic, da teorija brez prakse ne gre in obratno!
Tudi jaz nisem ne vem koliko odnesel iz šole, ker je takšen učni sistem, učenci si ne upajo vprašati oziroma nimajo interesa sploh ali pa se profesorjem fučka, zelo veliko sem se pa naučil kot samouk, se ukvarjam z elektroniko kot hobijem, v službi sem se sedaj veliko naučil predvsem kako delujejo vakuumski odklopniki v celicah in kako jih nastavim, sicer sem kontrolor in preizkušam tudi vse vrste visoko napetostnih stikal pri napetosti do 70 kV.
Moram tudi povedati, da tudi če človek za delo ni zainteresiran, potem tudi pojma nima kakšne prijeme naredit pri delu, kaj sledi itd, saj me razumete kaj želim povedati?
pa lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni