|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2005 7:54 pm Naslov sporočila: razlika med 16F876-04 16F876-20 |
|
|
Kot že naslov pove bi vas prosil, če mi lahko kdo malo razjasni v čem je, če sploh je razlika med tema dvema PIC-ema, saj imata različni oznaki.
PIC16F876-04/SP in PIC16F876-20/SP
Ko sem malo pogledal cenik v HTE-ju sem opazil da je -20/SP nekaj dražji. Kaj je v čem boljši ali kje je finta?
Hvala za odgovor, če bo kak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2005 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
4MHz in 20MHz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2005 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem. 04 lahko dela največ s frekvenco 4MHz ali kaj je to za ena frekvenca? Jaz sem že z obema delal pa sta mi oba lepo delovala z 20 MHz kvarcem. No delovala sta. Kako hitro sta delovala ne morem rečti saj sem 20MHz imel že pred nekaj časa zdaj pa več ne morem primerjati časov ker ga več nimam... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ne razumem. 04 lahko dela največ s frekvenco 4MHz... |
Res proizvajalec garantira, da bo mikrokontroler z označeno frekvenco zanesljivo deloval. V praksi pa se je pokazalo, da večina pic-ov gre brez težav tudi višje. Sam sem 16F84 /04 "zagnal" brez težav na 12Mhz in je ta deloval čisto normalno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
In če deluje recimo pri 20MHz tako kot pri meni, ga lahko tudi pobere? Meni zadnje čase PIC-i radi crkujejo. Pa sem pogledal in so vsi za 4 MHz. Je prevelika frekvenca lahko vzrok da bi uničil PIC-a? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole se mi zdi čudno Kako "crkne" ? Popolnoma odpove ali je moteno delovanje?
Osebno opažam ravno nasprotno. Pici so v osnovi zelo trdoživi. So pa izredno občutljivi na prenapetost zato mu je priporočlivo zagotoviti stabilen vir 5V napetosti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni še ni uspelo PIC-a skuriti. Delam pa s serijo 18, včasih je PIC bil vroč, da si ga skoraj navohal pa še vedno ni spustil duše. Pri zamenjavi polaritete sploh ni problema, segreje se, če ga priključiš na dosti večjo voltažo od predpisane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma vsi 04 delujejo tudi na 10MHz
Kar se pa tiče tega, da bi ga "skuril" .... meni je samo en crknil, pa še ta vrjetno zaradi prepogostega programiranja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim mi je PIC vedno crknil, ko je dal skozi tak postopek. Najprej je robot, ki ga krmilim s PIC-em lepo deloval (na 20MHz), potem sem ga šel preprogramirat (JDM programator), in se je začel čudno obnašati. Kot, da bi se program malo zagnal, potem pa bi se PIC resetiral in bi se program spet ponovno zagnal (predvidevam da pade napajalna napetost, saj se PIC v takem primeru precej segreva)
Po tej proceduri pa ga več ne morem programirati (najprej ponavadi javi napako na nekih random naslovih, ko pa še večkrat probam pa že kar na 0000h).
Mogoče imam malo preveliko napetost samo mi je čudno, saj sem imel isto vezje tudi pri 20 MHz PIC-u pa mi je doooolgo lepo delalo.
Bo verjetno boljše če zamenjam kvarca za kakega z nižjo frekvenco kaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2005 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kar dolgo uporabljal en programator za katerega sem dobil načrt na netu, varianta cheap PIC programator ali nekaj takega uporabljal pa je PAR-port. Zdaj uporabljam programator, ki je Vellemanov kit komplet (rabil sem 28 pinske pice). Zdaj pa razmišljam, da bom spet sam naredil programator in sicer samo za ICSP.
No ja kakorkoli že, kadar sem dobil nazaj napako na programatorju, da ima PIC napako na kakšnem naslovu, je bil to znak, da preveč pade napajalna napetost pri programiranju (ICSP). Torej preveri še programator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2005 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne ne . Programator je dober saj mi drugače vedno dobro programira. Napake začne javljati ko je PIC preteklost. Aja. še to. Ko je enkrat pokvarjen se začne segrevati že tudi, če ga samo priklopim na napetost.
Glede frekvence kvarca me zanima. Je kdo probal 04 PIC-a poganjati z 20MHz kvarcem. Meni je delalo nekaj časa (1 mesec je živel zadnji PIC) potem pa mi ga je na videz brez razloga kar naenkrat pobralo. No potem sem ugotovil, da niso vsi ti PIC-i za 20 MHz in šele zdaj sem pomislil, da bi ga lahko pobralo zaradi tega. Če je sploh mogoče, da bi ga pokončal z napačnim kvarcem.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni