www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ATMEGA 8515

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mikiii
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 25 Sep 2008 8:48
Aktiv.: 0.03
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 1:25 pm    Naslov sporočila:  ATMEGA 8515 Odgovori s citatom

1.Program se pise v C-ju se prevede in zapise preko (SPI) AVR ISP programatorja na EEPROM
2.nato je na RS232 povezava preko (USART)-na PC (terminalno okno)-v terminalnem oknu lahko spreminjam program ,tako da mi da par možnosti za potek izvajana programa
Vprasanje kje fizično se mi spreminja program (v katerem pomnilniku)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mikiii
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 1:27 pm    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

Lepo prosim ce mi lahko odgovorite, vem da je to mala mallica za nekoga ki ve
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Program ponavadi teče v Ramu. Oziroma v ramu so shranjeni registri in spremenljivke, ki se spreminjajo, ko procesor bere vrstice programa. Seveda se vsi ti podatki zgubijo, ko procesor ugasneš.

EEprom se ponavadi uporablja za shranjevanje vrednosti, ki jih spreminja program, ki teče znotraj procesorja in se jih mora program zapomnit ob prekinitvi napajanja. Program, ki teče na procesorju pa je shranjen Flash pomnilniku in ne v eepromu.

mikiii
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 3:11 pm    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

OK nekaj neštima

1. -program se 100% izvaja na pomnilniku oz registrih-> OK
2. -sam program katerega sem napisal je pa shranjen v EEPROM, vsaj v tem modelu 8515- se mi zdi, če ni tako mi pojasnite Prosim

3. zanima me, kam se shranjuje sprememba katero spreminjam v Hyper Terminal
(katera mi bistveno vpliva na potek programa, sam program ima izbiro poti in s terminalom mu jih določam)??????

V datashitu vidim Flash in SRAM in EEPROM???

preko USART vmesnika grm na Hyper Terminal RS232..
Nazaj na vrh
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni datashit, ampak datasheet, ker je vse prav lepo dokumentirano.

Flash - Prostor, ker je zapisan program (tisti ki, ga vpišeš preko ISP programatorja).
ram - prostor za podatke, s katerimi operira procesor. Stvari v njem se ne obdržijo če zmanjka napajanja.
eeprom - Prostor, ker lahko ti s pomočjo programa shraniš podatke.

Če hočeš "usmerjat" tok programa preko USARTa, mora biti napisan tak program v mikrokrmilniku, ki bere iz USARTa in pravilno reagira, glede na podane podatke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.86
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V flash pomnilniku je shranjena programska koda
Program shranjuje v EEPROM vrednosti ki morajo ostati tudi po resetu.
LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni