www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira med AVR in 8051 !?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorano
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2007 12:20
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 9:45 am    Naslov sporočila:  Izbira med AVR in 8051 !? Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Obvladam programiranje družine 8051 v assemblerju, zadnja leta pa uporabljam le Atmelove izdelke.
Odločil sem se naučiti še kakšen naprednejši jezik (Bascom, C, ....).

Sem pa v resni dilemi, ali naj nadaljujem na 8051 ali naj preidem na AVR.
Če preidem na AVR, je zdaj pravi trenutek !

Prosim za kratek opis prednosti enih in drugih.

Ena prednost AVR je AVR Studio in shema za programator na uradni ATMEL strani (za AT89Sxxx sem sestavljal 2 ISP programatorja, a braz uspeha !)
Kot vidim, v HTE prodajajo Atmelov AVR USB programator za 70 EUR, kar se mi zdi sprejemljivo.

...no odločitev je pred mano, prosim za nasvete.
Hvala Smile

LP

Goran Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
toncibalonci
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Avg 2007 21:12
Aktiv.: 1.52
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za razliko med 8051 in AVR si kar datasheete poglej. Glede programatorja za S serijo pa lahko narediš tega,dela tudi preko USB-COM adapterja.
http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/89prog/index.html
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gorano je napisal/a:

Odločil sem se naučiti še kakšen naprednejši jezik (Bascom, C, ....).

Bascom je naprednejši? Mogoče res, ampak če obvladaš asembler, imaš z njim še najboljši dostop do čipa in ga lahko kar najbolj koristno porabiš. Bascom-AVR je za začetnika dober, a čipa ne izkoristiš popolno, sploh pa ti nisi žačetnik. Wink Kar ostani na asemblerju.

gorano je napisal/a:

Sem pa v resni dilemi, ali naj nadaljujem na 8051 ali naj preidem na AVR.
Če preidem na AVR, je zdaj pravi trenutek !

AVRji, defenitivno. Podrobnejšo razlago enih in drugih bo napisal kdo drug, toda AVRji so veliko naprednejši. Ena zelo dobrih lastnosti so med drugim tudi vgrajeni ADCji.

gorano je napisal/a:

Ena prednost AVR je AVR Studio in shema za programator na uradni ATMEL strani (za AT89Sxxx sem sestavljal 2 ISP programatorja, a braz uspeha !)

Shem za programatorje imaš polno. Vsepovsod. In programov tudi. Od USB, LPT, serijskih...

gorano je napisal/a:

Kot vidim, v HTE prodajajo Atmelov AVR USB programator za 70 EUR, kar se mi zdi sprejemljivo.

70€ spremenljivo? Shocked Rolling Eyes Kontaktiraj uporabnika VolkD, za ~25€ boš dobil profi USB programator, s katerim boš lahko sprogramiral večino AVRjev in 8051. Pomoje se najbolj splača tega kupiti kot pa nekaj šariš in izdeluješ svojega, ki ti ga ni uspelo narediti, kot si napisal zgoraj.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preskok med 8051 na AVR ni toliko fejst težaven, še posebej ne zate, ko si programiral v Asm. Moj nasvet, definitivno je ćas, daprestopiš na AVRje, v kolikor ti 8-bitniki nudijo vse, kar potrebuješ, za kaj več, je naložba v ARMjerdro. 70Eur je za pragramator way too much...kot je predhodnik napisal, VolkD ponuja za cca 25eur zelo zelo dober ISP programator, je pa res, da AVRje lahko ISP programiraš že z nekaj upori na LPT portu. Tako da, le veselo.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DejanX
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09
Aktiv.: 0.35
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Preskok med 8051 na AVR ni toliko fejst težaven, še posebej ne zate, ko si programiral v Asm. Moj nasvet, definitivno je ćas, daprestopiš na AVRje, v kolikor ti 8-bitniki nudijo vse, kar potrebuješ, za kaj več, je naložba v ARMjerdro. 70Eur je za pragramator way too much...kot je predhodnik napisal, VolkD ponuja za cca 25eur zelo zelo dober ISP programator, je pa res, da AVRje lahko ISP programiraš že z nekaj upori na LPT portu. Tako da, le veselo.

LP G

VolkD ponuja USB programator?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih je dobro uporabiti Iskanje na forumu. ***Klik***
Tudi sam lahko potrdim, da Darkotov programator zelo dobro deluje.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za $35 dobis Atmelov AVRISP mkII in je definitivno best buy za programiranje AVRjev.

Za naprednejse jezike se pa definitivno odloci, za AVRje dobis brezplacen C (winavr), katerega lahko integriras v AVRStudio.

gorano
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Všeč mi je, če ti programski jezik C, Bascom, .... pusti kombinirati še ASM kodo.
Bascom to zna.
Kaj pa C za AVR Studio ?

Programator od VolkD ... zgleda zanimivo Smile
Deluje v AVR Studio, kaj pa Proggy ?
Ga bom verjetno kar naročil Smile

Mi lahko pošlje kdo na mail gorano@email.si datoteko AVRUSBProg.pdf,
.... ker dlje časa nisem bil priden in nisem aktiven uporabnik Sad
Je še kak link na opis programatorja ?

LP

Goran
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, je še en link, tale. V tej temi je eden objavil tudi povezavo do driverjev in pinout je tudi...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda pusti, bodisi kot samostojne asm datoteke ali pa kar v sami kodi.
gorano
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2008 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem si malo podrobneje pogledal razlike med Atmel x51 mikrokrmilniki in Atmel AVR mikrokrmilniki.

Se mi zdijo AVR precej naprednejši Smile ..torej AVR it is Smile
Zdej pa veselo na delo !

LP
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2008 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gorano je napisal/a:
Sem si malo podrobneje pogledal razlike med Atmel x51 mikrokrmilniki in Atmel AVR mikrokrmilniki.

To pa je bila nedvomno zelo vseobsežna primerjava, če si 8031 primerjal samo s tistim, kar ima za ponuditi Atmel.
8031 je zanimiv predvsem zaradi tega, ker ga ne proizvaja samo Atmel, temveč malo morje različnih proizvajalcev v n+1 različnih pakiranjih z več ali manj periferije.
Iskanje po parametrih na spodnjem linku nazorno prikaže obseg ponudnikov in nabor možnih perifernih funkcij omenjenega mikrokontrolerja:
http://www.keil.com/dd/search_parm.asp

Program_er celo poda argument: "ena zelo dobrih lastnosti so med drugim tudi vgrajeni ADCji", kar je resnično smešno in kaže na popolno nepoznavanje 8031.

Mimogrede za nekatere variante 8031 ne potrebuješ niti programatorja, saj se lahko programira preko vgrajenega serijskega porta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gorano
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2008 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ena velika razlika ...

8051 ... 12 ciklov ure za 1 preprost ukaz
AVR ... 1 cikel ure za 1 preprost ukaz

No ... men so tud x51 zelo všeč ... že dolga leta delam z njimi ... malo zares, bolj pa za hobi Smile
..na žalost je pa tudi za to bolj malo časa ....

Nazadnje urejal/a gorano Tor Okt 14, 2008 8:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2008 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gorano je napisal/a:

8051 ... 12 ciklov ure za 1 preprost ukaz
AVR ... 1 cikel ure za 1 preprost ukaz

To že dolgo ni več res. Že Atmel ima 8051 mikrote, ki delajo z 6 ali še manj clocki na cikel. Če bi pa pogledal še kakšne druge proizvajalce ...

Poleg tega, če se ne motim, lahko delajo 8051 s precej večjimi frekvencami (2-3x večjimi) ...

No, drugače so meni AVR-ji bolj všeč, že arhitekturno, večino stvari pa še vseeno delam z 8051 Wink 4051 je super za kakšne preproste stvari.

LP!
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70812.64

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni