www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Attiny diferencialni A/D bascom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko-x
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Aktiv.: 1.38
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 1:55 pm    Naslov sporočila:  Attiny diferencialni A/D bascom Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Izdelal sem si dvojni voltmeter z attiny26 in dela lepo. Potem pa sem malo študiral datasheet in piše da je z ADC možno meriti tudi v diferencialnem načinu.

Če prav razumen sta v tem primeru uporabljena 2 kanala (npr. ADC0 in ADC1). in sicer tako da jena 1 kanalu + na drugem - signal.

Kako se da to izvesti v bascomu?

Ta način bi uporabil za merjenje toka napajalnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje malce predelaj napajalnik, da boš lahko meril tok v - veji.
Tako da imaš direkten padec na uporu proti masi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko-x
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 4:15 pm    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

Hmm ja to sem tudi že razmišljal, ampak pojavi se problem točnosti meritve. Diferencialni način pa pač pobira samo napetost z upora. No ena možnost je uporaba OP-ja ampak zakaj če mi to omogoča procesor. Smile
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa napaka napetostnega delilnika?
Ako meriš padec napetosti na shuntu v - veji, lahko meriš direktno.

V diferencialnem primeru boš neko spreminjajočo se napetost (nisi napisal če bo napajalnik za fiksno napetost?), recimo 24V moral spravit na par V. Zdaj pa s tema dvema delilnikoma zaznavaj stotinke V diference na shuntu pri izhodni napetosti 6V, še dodatno zmanjšano z delilnikom....

Le v premislek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko-x
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Merilec je namenjen za nastavljivi usmernik od 0 - 30V.
Nazaj na vrh
marko-x
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ve mogoče kdo kako se aktivira diferenčni način za ADC pri attiny26 in kako se izbere kanala?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 7:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Piše v datasheetu od tinnyja 26. Poglavje "analog to digital converter" Okoli 100. strani.

PS Datasheet dobiš na netu
Nazaj na vrh
marko-x
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem prišel do dna. V bistvu moraš za diferenčni način merjenja vpisati:

....
...
getadc(14)
.....
.....

Kar pomeni da je vklopljen diferenčni način + gain 20x vhodi pa so ADC2 + in ADC1-.

To se da videt iz tabele 46 datasheet za attiny26.

Zadeva preizkušena in deluje. Very Happy

Pa še ena stvar:
V bascom simulatorju ta način ne deluje. V tem primeru bi morala biti aktivniva vhoda 1 in 2, je pa v bistvu 6 vhod.
Nazaj na vrh
Ales
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17
Aktiv.: 0.26
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za info.
Bom v kratkem probal ...
Sem že enkrat nakaj eksperimentiral s tem sam mi ni uspelo Very Happy je pa res da sem bil prelen za branje datasheeta...

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni