|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 3:51 pm Naslov sporočila: crknjen 2.5" HDD |
|
|
Kolegici je v notebooku crknil IDE disk. Totalka. Ko ga vključim, se zavrti, ampak dela tk-klik...tk-klik...tk-klik...
Ob priklopu na drug računalnik preko USB adapterja sicer najde disk (nameščanje strojne opreme), potem pa sistem zmrzne. Niti se ne pojavi nova črka v Explorerju, niti v Disk Management-u ga ni (tudi slednji zmrzne). Sistem ostane popolnoma zablokiran do izklopa iz USB.
V ponedeljek bom poskusil še z IDE adapterjem 2.5" na 3.5".
Je še kakšna (cenejša) možnost priti do podatkov (nekaj backupov sicer obstaja...).
Kako je z dobavljivostjo rezervne elektronike za tamale diske?
Disk je IDE, Toshiba MK4025GAS, 40GB, original iz HP-compaq NX6110 notebooka.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.63 KB |
Pogledana: |
7892 krat |

|
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toncibalonci Član

Pridružen-a: Pet 03 Avg 2007 21:12 Prispevkov: 331 Aktiv.: 1.52 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel isti primer na svojem računalniku. Z 2.5" na 3.5" adapterjem verjetno ne boš kaj rešil,vsaj jaz nisem. Sprijaznil sem se z izgubo določenih stvari na disku in šel po novega. Rezervne elektronike pa se verjetno ne splača kupovati,razen če nujno potrebuje stvari ki so tam gor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam enak primer, sosedi crknil notesnik, kot kaže pa je vzrok crknjen disk, saj na USB IDE adapterju disk zavrti, škljoca in na koncu adapter ugasne... verjetno so podatki šli adijo, vsaj za preprost način reševanja
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DejanX Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da obstaja podjetje pri nas, ki ti lahko dobi podatke dol (v večini primerov), vendar je cena zelo zelo visoka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz tudi poznem enega, ki je nesel disk nekemu podjetju, katero mi je rešilo slike od ne vem koliko potovanj. cena pa kolikor je rekel je bila visoka. tako da če ni res nekaj pomembnega se splača iti po nov disk, bo še najceneje.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2008 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Novi disk je obvezen.
Reševanje podatkov: Podjetja pri nas so DRAGA. Jutri napišem zagrebsko podjetje, v klasi 10% naše cene, obnavljanje uspešno, vsaj za moje podjetje 100%, in to nekaj diskov, od tega eden niti glav n premaknil
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Krampus,
se priporočam za podatke.
Verjetno ga res ne bom pošiljal na reševanje, je pa dobro imeti tako informacijo na dosegu roke.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
kje se pa dobi tisti povezovalni kos iz 2,5" na 3,5" ??? Kako ima pa potem napajanje rešeno-a ima dodan molex??
hvala za odgovor, LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2008 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Adapterček dobiš v vsaki bolje založeni rač. trgovini.
Ima dodaten molex (rabi samo 5V).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2008 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes bom probal še s tem adapterjem in diskom v zmrzovalniku
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2008 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če bo pomagalo. Zmrzovalnik pomaga na diskih ki imajo težave z elektroniko (se kateri od čipov pregreva ipd). Diska ki bi šklocal mi še ni uspelo rešit z ohlajevanjem
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2008 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno sem že prepozen a vseeno. Ohlajevanje v zmrzovalniku lahko sicer pomaga rešiti podatke, a le ob točno določeni okvari. Je pa treba vedeti, da tak disk potem zanesljivo dokončno odpove. Bolje kot zmrzovalnik je ohlajanje samo elektronike s spreji, ki so namenski samo za to. No v tvojem slučaju se verjetno gre za poškodovano površino plošče, ali pa celo za poškodovano glavo. lahko tudi, da je samo uležajenje glave ali motorja prišlo do točke staranja, ko .....
V tam primeru, pa je ohlajanje celotnega diska zgolj postopek, ki še dodatno zagreni reševanje podatkov.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Okt 22, 2008 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je, zmrzovalnik ni pomagal.
Tudi direkten priklop na IDE (brez USB adapterja) ni pomagal.
Disk gre zaenkrat v omaro.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Sre Okt 22, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, oprosti za zamudo, so me zadnje dni "znucali".
Firma je Infolab , Zagreb http://www.infolab.hr/.
LP. Bojan
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sre Okt 22, 2008 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
V !skrajnem! primeru včasih pomaga, da disk postaviš pokončno in z njim dokaj trdo udariš ob trdo podlago. Potem hitro kopiraš podatke
Že večkrat preizkušeno (uspešno!) kot zadnja možnost ravno v primerih, ko se iz diska sliši 'škrtanje'.
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni