|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.11 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 9:35 am Naslov sporočila: Brum in USB |
|
|
Pozdravljeni
Preko računalnika dobivam na USB mešalno mizo tudi brum (54Hz motnje). Edini izvor le tega je USB, razmišljal sem če bi lahko izoliral 5V+ in GND na usbju, saj koliko vem zadeva ne potrebuje napajanja.
Zanima me če lahko tostorim, saj nisem dovolj dobro seznanjen z natančnim delovanjem usbja. MIslim pa, da imajo nekateri laptopi nekaj takega, da preprečujejo napajanje usb napravam, če so na power saver.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.44 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri laptopih to ni problem, saj če se napajajo iz baterije.. Bruma ni
Drugače pa ne vem, če se da onemogočiti samo +5V (mogoče če prekineš kabel, samo potem ne vem če bo zadeva delovala..) _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj če bi kabel najprej ovil okoli enega feritnega O jedra (iz kakega starega PC napajalnika), pa med +5V ter GND vezal en kondenzator? A si siguren, da ti brum ustvarja prav napajalna veja? Lahko pa poizkusiš še z dodatno ozemljitvijo mešalke.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
RGorazd sem vzel že usb z O filtrom. Sem pa povsem prepričan da brum pride preko usbja, saj če kabl potegnem ven je tiho.
Teoretično naj bi zadeva delovala, sej verjetno se ne zgodi nič drugega razen da zadeva ne deluje dokler je gnd odklopljen pač?
podatki imajo data + data -
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš povezal le D+ in D-, brez GND, boš hitro postal zelo žalosten, ko bodo naprave šle predčasno v pokoj...
Problem imaš z masami, ozemljitvami.
Večkrat pomaga priklop na eno vtičnico (podaljšek-razdelilec) in pa obračanje vtikačev napajalnih kablov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam vezano vse na eno vtičnico, sem obrnil že napajalne kable....
nič kaj drugega mi ne pade več na pamet. Razen če vežem kondenzator med 5v in gnd. Kakšno vrednost naj bi dal?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne poznam tvoje mešalke, ampak če probaš se z USB vtikačem dotaknit le mase USB vtičnice, torej da povežeš le maso računalnika in mešalke prek USBja, in dobiš brum, potem boš preveril, da ti kondenzatorji ne bodo pomagali ampak bo treba se resneje prijet problema mas/ozemljitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odklopi laptop iz napajanja (adapterja). Če potem nimaš več bruma, je problem v masah (v mešalki ali adapterju za laptop).
Če pa z odklopljenim laptopom iz omrežja še vedno dobivaš motnje, je problem sigurno v laptopu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot že večkrat poudarjeno (v tej temi in tudi že prej - enaki problemi) je problem v napajanju notebooka.
Ti adapterji so tako "svinjski", da ne moreš verjet.
Poskusi maso notebooka (npr ohišje VGA konektorja) priključit direktno na ozemljitev v vtičnici. Drugi test je delovanje na baterije.
Pri desktop računalnikih teh problemov ni.
Edino čudi me napisana frekvenca. Ni niti mrežna, niti switcher. Če predpostavimo, da je napaka v meritvi, potem je to mrežnih 50 Hz. Slaba ozemljitev. Lahko PCja, mešalke ali ojačevalca.
Lahko pa teh 54 Hz izvira iz neke demodulacije switcher frekvence (sliši se še višje harmonske, ne samo brum).
Da ni slučajno še kakšna kabelska TV v igri.... Vsekakor imaš nek simljiv ground loop in / ali nesimetrične signale. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Majhna napaka v komunikaciji. Zadeva ima brum na stacionarni "obični"kišti -desktop . Z laptopom ni problema, dela lepo. (mislim da nisem nikjer omenil laptopa)
Zadeva pa je kompleksnejša očitno.
Imam usb mešalno mizo (yamaha mw12c), desktop računalnik in zunanjo tv kartico usb. Zemljo sem vzel stran zvočnikom in mešalni mizi, saj je brez tega še več bruma.
Če izklopim usb iz kablske, potem se brum poveča. In sem preveril, brum prihaja po masi, ponovno izmerjeno, je nekje 50Hz +-2Hz.
Vse skupaj pa gre iz ene vtičnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem primeru pa preveri oz. menjaj kabel za napajanje računalnika, ali pa napajalnik. Lahko, da je žica za ozemljitev nekje prekinjena, pa je cel računalnik na nekem potencialu, ki ga določi napajalnik. Ali pa je napaka v hišni vezavi te vtičnice. Nebi škodilo, če poskusiš priklopiti na drugo vtičnico v drugi sobi ali drugem nadstropju (dolg podaljšek)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2008 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Zunanja TV kartica... Imaš kablsko TV? Izključi signal kablske TV in potem poročaj? Ne izključi TV tunnerja iz računalnika ampak signal TV-ja iz tunnerja. Meni je to pomagalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2008 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kot je napisal moj predhodnik je lahko ozemljen antenski dovod velik problem. Predlog rešitve tega se pa najde tudi tu. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2008 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
O problemih bruma in kabelske je blio že mnogo napisanega... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni