www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Števec porabe vode
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vasakhan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 7:05 pm    Naslov sporočila:  Števec porabe vode Odgovori s citatom

LP!

Dobil sem ponudbo oz. možnost, da si v stanovanju v bloku instaliram števec porabe vode. Tako bi dejansko plačeval le tisto kar sam porabim in to se mi zdi pravično.

Rekli so mi, da bo števec imel nek oddajnik preko katerega bodo lahko odčitavali porabo na daljavo.

Zanima me, če ima kdo kakšne podatke o tem oddajniku. Kako močen je (ali lahko vpliva na druge elektronske naprave v stanovanju)? Kako močan je elektrosmog od tega oddajnika? Na kakšni frekvenci oddaja?

Hvala vsem za odgovore.

GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živim v bloku, tole so nam tudi vgradili, saj se je prej nepravično plačevalo vodo glede na osebe in celotne porabe v vhodu, odkar sta ta dva odčitalca vode plačujemo dosti manj, drugače pa slike:

S3600321.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.56 MB
 Pogledana:  22 krat

S3600321.JPG

S3600322.JPG
 Opis:
Odčitovalec mrzle vode
 Velikost datoteke:  1.75 MB
 Pogledana:  10 krat

S3600322.JPG

S3600323.JPG
 Opis:
Napravica katera oddaja podatke
 Velikost datoteke:  1.46 MB
 Pogledana:  17 krat

S3600323.JPG

S3600324.JPG
 Opis:
Tale luknjica z dvema črnima pikama mi pa ni jasno kaj naj bi bilo :?
 Velikost datoteke:  1.74 MB
 Pogledana:  8 krat

S3600324.JPG

StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

verjetno je IR oddajnik in sprejemnik
Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Števec, ki naj bi ga vgradili meni, bi naj imel radijski oddajnik. Verjetno deluje na baterije, ker niso omenili, da rabim kakšno dodatno napajanje.
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi tale ni na omrežno napetost, baterija je v oddajniku.
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda ima dinamo tam ko meri pretok in ko imaš pipo odprto fila akumulator Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je baterija notri,kako pa kdaj zamenjati iztrošene baterije?
Nazaj na vrh
Vasakhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja saj res, kako pa je potem z menjavo baterije? Kaj to pomeni, da bom moral imeti nekje servisna vratca?

Do z dinamom ni slaba ideja, morda je celo v praksi tako izvedeno... Shocked

GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To imamo tako kratek čas da še ni bil čas za menjavo baterije ( leto - dve ). Glede servisnih vratc, to pride samo montirano tam kjer je sedaj star števec, nimeš nobenih storškov sam, ter tudi narejeno je v roku 30min.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče pa ima not akumulator, ki ga polni vodna turbinca inkrementalnega dajalnika v samem števcu ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer zeloo zanimiva tema. Tudi meni bi prišlo tole prav, ampak ko sem se pred leti (renovacija) jaz zanimal za odčitavanje vode, mi je bilo s strani upravnika obrazloženo, da morajo imeti VSI v večstanovanjski stavbi števce..................

AD2: Pri kolegu v "slavnem" Dragomlju imajo tudi vsak svoje števce, pa po seštetju posameznih porab in skupne porabe precej "narobe hodi". ZATO UPRAVNIK SKUPNO PORABO DELI PO KVADRATURI !!!
V čem je potem poanta svojega števca ?!?!

LP
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
Sicer zeloo zanimiva tema. Tudi meni bi prišlo tole prav, ampak ko sem se pred leti (renovacija) jaz zanimal za odčitavanje vode, mi je bilo s strani upravnika obrazloženo, da morajo imeti VSI v večstanovanjski stavbi števce..................

AD2: Pri kolegu v "slavnem" Dragomlju imajo tudi vsak svoje števce, pa po seštetju posameznih porab in skupne porabe precej "narobe hodi". ZATO UPRAVNIK SKUPNO PORABO DELI PO KVADRATURI !!!
V čem je potem poanta svojega števca ?!?!

LP

Seveda bi moral biti način ločenega merjenja bolj pravičen, a očitno je tvoj primer izjema. Upravnik pa bi moral raziskati, zakaj se poraba ne ujema. Morda kdo krade vodo s priključkom narejenim na črno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic
nostromo je napisal/a:
...da morajo imeti VSI v večstanovanjski stavbi števce...
...ZATO UPRAVNIK SKUPNO PORABO DELI PO KVADRATURI !!!...

Vse to je stvar dogovora med lastniki stanovanj oz. medsebojne pogodbe, ki jo sklenejo lastniki. V njej se opredeli način obračunavanja stroškov. Če medsebojna pogodba ni podpisana oz. v njej ni opredeljeno drugače, zakon predvideva, da se vsi stroški obračunavajo glede na lastniški delež v večstanovanjski zgradbi.
Očitno boš moral za obračunavanje po števcu pregovoriti večino lastnikov. V našem bloku nas ima večina števce, ostalim se pa obračuna razlika med obračunanim po števcih in glavnim števcem. Nekaj malega je še skupne porabe (čistilka).
Upravnik tvojega kolega je očitno zanič, ker ne more umeriti števcev ali pa pripraviti medsebojne pogodbe tako, da bi se voda obračunavala tako kot se porabi: po glavi.
Seveda obstaja možnost, da so lastniki stanovanj nezainteresirani za spremembo in večini tako paše. Ali pa celo lastništva niso urejena in medsebojne pogodbe sploh nimajo.

Da se vrnem nazaj na temo: da se števci lahko uporabljajo v uradnem prometu, jih mora pooblaščeni servis umeriti. Časovni interval umerjanja je predpisan. Verjetno se ob rednem servisu in umerjanju tudi zamenja baterija v oddajniku.
Nazaj na vrh
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam z vašimi mnenji, da plačaš toliko kot porabiš (le tukaj je potem smisel varčevalne politike). Ampak stvari so "ponavadi" precej komplicirane.

Npr. V našem bloku (letnik ~1955), sploh niso pomislili, da bi nekoč lahko montiral vodomer, zato je napeljava izvedena tako, da vodo dobivaš iz 3 priklopov od glavne cevi......prostora je pa RES zelo malo, da bi vse tri priklope speljal v skupni vod, pa uro vmes........(vsaj jaz zame vem, da ne bom več kopal po kopalnici)

"Računanju po glavi"-tudi to se ne obnese, saj nikjer v zakonu nič ne piše, da stanovalci perejo tudi mucke, pa kužke, pa akvariji, itd,itd. Nekater so to rešili z hišnim redom, pa vsi blokarji vemo, da je hišni red "kartako" (mislim reči:ni zakonske podlage).........Zato je vodomer EDINA pravilna in pravična razdelitev. Pa vendar, kot sem že opisal primer iz Dragomlja ni 100%.
""Očitno boš moral za obračunavanje po števcu pregovoriti večino lastnikov. V našem bloku nas ima večina števce, ostalim se pa obračuna razlika med obračunanim po števcih in glavnim števcem. Nekaj malega je še skupne porabe (čistilka)."""
Hmm,Hmm:jaz bi rekeli, da si tvoj sosed, ki nima vodomera, lahko omisli "znanega odvetnika", ki bo tvojo medsebojno pogodbo brezproblema izpodbil, saj tvoj sosed plačuje še za snažilko, pa tudi hišnik verjetno kaj porabi.......

statistično gledano je star način-poglavi najbolši, saj vsak malo "pušne", koliko pa nihče ne more zračunat in lahko samo grdo gledamo. To je isto kot stopniščna elektrika-vsak malo prispeva pa se porazgubi (čeprav večinoma eni in isti ponoči domov hodijo)

Težke debate, zato pa je na zborih stanovalcev tako "pestro" Smile

LP
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
Hmm,Hmm:jaz bi rekeli, da si tvoj sosed, ki nima vodomera, lahko omisli "znanega odvetnika", ki bo tvojo medsebojno pogodbo brezproblema izpodbil, saj tvoj sosed plačuje še za snažilko, pa tudi hišnik verjetno kaj porabi......

Očitno nisem dovolj jasno napisal. Skupna poraba (čistilka, hišnik,...) je pavšalno ocenjena in razdeljena na vse lastnike. Pa vsi, ki se niso odločili za števec, so tudi podpisali, da ga ne želijo imeti in se strinjajo z obstoječim načinom obračunavanja.
Naš blok je iz začetka sedemdesetih in tudi tu ni nihče mislil na števce. Zato pa v nekaterih stanovanjih potrebujejo po dva. Smola, ampak pošteno je pošteno.
Imamo pa take števce, za katere ni bilo treba nič razkopavati kopalnice. Enostavno so se zmontirali namesto vložka v glavnem ventilu v stanovanju. 10 minut dela.
Drugače pa je zanimivo, koliko ljudi BK za stanovanje, ki je vredno več deset tisoč EUR in je njihova daleč najvrednejša lastnina in se sploh ne brigajo za sestanke lastnikov in odločanje za vzdrževanje te lastnine. Ti isti ljudje vsako nedeljo glancajo rjaste avte, ki so vredni kvečjemu nekaj sto EUR.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni