www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vzvratna v avtomobilu ter signali
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boss-tech
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 14:45
Aktiv.: 0.16
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 2:46 pm    Naslov sporočila:  Vzvratna v avtomobilu ter signali Odgovori s citatom

Nekaj me zanima... ko gremo z avtom vzvratno... se prižge vzvratna luč... a je možno kako narest da bi ta signal ki ga prestrežemo pretvorimo v drug signal s kakim vezjem in pošljemo preko serijskega porta v računalnik?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne ? En mikrokontroler z vgrajenim UARTom spremlja stanje linije, ki napaja signalne luci za vzvratno voznjo in poslje ustrezen pdoatek ali niz pdoatkov racunalniku.

Zadeva je relativno preprosta, le kaksen posten filter proti motnjam bo tisti mikrokontroler potreboval, da ne bo posiljal neumnosti.

jozko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 11:29
Aktiv.: 0.32

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na spodnji strani menjalnika imaš stikalo, katero ti vklopi, ko daš v vzratno predstavo.
Nazaj na vrh
boss-tech
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No malo me pač zanima ker bom delal na enem projektu za v avto... ko bom rabu nekoga da mi to naredi pa povem. Ker sem drugače programer in mi te stvari ravno ne ležjio.

Me pa še nekaj zanima... a je velik problem priklopit prenosnika na štrom avtomobila? Pa nebi imel prižganega lcdja...
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noben problem ni uporaba prenosnika v avtu. Napajalnik za v avto si kupiš, pa je. Pa tudi lcd je lahko prižgan.
boss-tech
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No če bi bil kdo pripravljen mi pomagat glede tega projekta ki ga mislim naredit naj mi javi... sicer za začetek bolj zase... potem pa še mogoče za koga ki bi hotel to imeti...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boss-tech je napisal/a:
No če bi bil kdo pripravljen mi pomagat glede tega projekta ki ga mislim naredit naj mi javi... sicer za začetek bolj zase... potem pa še mogoče za koga ki bi hotel to imeti...

Glede na to kar si napisal vem o projektu natanko nič. Zakaj potem pričakuješ, da bi ti kdo pomagal.

boss-tech
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 8:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato ker nisem štromar.... mogoče zato nimam pojma kako kaj deluje.. samo to da bi rad v računalnik dobil signal da gori vzvratna luč
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boss-tech je napisal/a:
.. samo to da bi rad v računalnik dobil signal da gori vzvratna luč

Če ima tvoj PC RS-232 port, potem relativno preprosto. Dobi rele z 12V navitjem. Navitje releja veži vzporedno z žarnico vzvratne luči. Stikalna kontakta releja veži med priključka nogici RTS (= izhod) in CTS (= vhod). V programu nastavi tako, da bo signalni izhod RTS nenehno v aktivnem stanju. Ko se bo luč prižgala, boš dobil v aktivno stanje tudi CTS vhod.

Namesto RTS/CTS lahko uporabiš tudi druge priključke RS-232 vrat: RXD, TXD, DTE, DTR,.... Namesto releja lahko uporabiš tudi optocoupler z uporom v seriji z LED-ico ter zaščitnima diodama na vhodu (A-k) ter izhodu (C-E) optocouplerja. S tem odpraviš nezanesljivost mehanskih kontaktov releja.

Predpostavljam, da ker si drugače programer, ti ustrezen program ne bi smel delati preglavic. Krmiljenje / odčitavanje stanja signalov serijskega porta RS-232 (UART) se da relativno enostavno narediti že v Visual Basicu.

LP, Sandi

Nazadnje urejal/a s56al Tor Nov 04, 2008 1:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pa boš hotel spremljat še kaj več signalov in tvoj računalnik nima com porta, si nabavi PoKeys55 (USB vmesnik za 55 digitalnih I/O, 5 analognih vhodov...). Stanje bereš direkt preko .NET DLL-a.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
boss-tech
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s56al je napisal/a:
boss-tech je napisal/a:
.. samo to da bi rad v računalnik dobil signal da gori vzvratna luč

Če ima tvoj PC RS-232 port,...

LP, Sandi

Žal ga nima... sedaj pa me zanima a se potem ta usb to rs232 kabel obnaša isto?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne uporabiš OBD vmesnika? Preko tega lahko izveš vse o avtu.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Zakaj pa ne uporabiš OBD vmesnika? Preko tega lahko izveš vse o avtu.

Status o trenutni prestavi tudi? Ne pri meni...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
boss-tech
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem s portom pa bom rešil takole:

http://www.mimovrste.com/artikel/1990015328/pcmcia-stlab-cb-rs232-serial-x1-kartica
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj si šel pa v tak ekstrem?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni