|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.57
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:13 am Naslov sporočila: Hitrost interneta |
|
|
Zanima me kje v Win XP lahko vidim, kakšno hitrost interneta imam priklopljeno (1M ali 2M)?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 8:54 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.50 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:17 am Naslov sporočila: Re: Hitrost interneta |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Zanima me kje v Win XP lahko vidim, kakšno hitrost interneta imam priklopljeno (1M ali 2M)?
lp, prom |
V windowsih brez dodatnih programov tega ne moreš videti. Greš pa lepo na Speedtest.si in tam testiraš hitrost. Če nočeš nalagati Jave pojdi na Speedtest.net in izberi za testiranje strežnik v Ljubljani ali Mariboru (kjer si bližje). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
speedtest.si
Pritisnite START
Inicializacija . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . OK
izvajam 10s upload test (v smeri k internetu) 22.34Kb/s
izvajam 10s download test (v smeri k vam) 74.31kb/s
za 1M/256 je to slabo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je bolj slabo ja.
download bi naj bil teoretično 128, no pa če bi ti realno delal 115-120 bi blo čist vredu... to se mi pa res zdi malo prepočasi, upload pa bi tud lahk bil za kak kb/s hitrejši
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.41 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokaj slabo, zapri vse programe itd, in nato še enkrat poizkusi, realno bi moralo biti vsaj 125kb/s / 32kb/s _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
pomlad je napisal/a: |
speedtest.si
Pritisnite START
Inicializacija . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . OK
izvajam 10s upload test (v smeri k internetu) 22.34Kb/s
izvajam 10s download test (v smeri k vam) 74.31kb/s
za 1M/256 je to slabo ? |
Če zraven ne teče noben drug program ki bi ti obremenjeval internet povezavo, je to KATASTROFALNO slabo. Normalni podatki bi morali biti:
Upload: 256Kb/s
Download: 1Mb/s
(to je maksimum, ampak hitrost bi morala biti okrog teh številk)
Speedtest.si meri v Kilo/Mega bitih (b) in ne v Kilo/Mega byte-ih (B) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, take stevilke ne morejo biti niti teoreticno zaradi overheada protokolov, pa se rezultati tega streznika ocitno nimajo prav veliko veze z realnostjo (vsaj pri meni). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
No, take stevilke ne morejo biti niti teoreticno zaradi overheada protokolov, pa se rezultati tega streznika ocitno nimajo prav veliko veze z realnostjo (vsaj pri meni). |
No če se gremo pikolovstvo, naj bi pa bili realni rezultati cca. 6-8% manjši zaradi overheada. Pa še to: pri ADSL-u se ti modem že itak sinhronizira na toliko večjo hitrost, da ko odšteješ overhead dobiš realnih 1/256. Jaz na kablu dosegam hitrosti ki jih plačujem in speedtest.si mi je vedno točno pokazal le-te (prav tako ko sem bil priključen še preko ADSL-a). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
gurug je napisal/a: |
No, take stevilke ne morejo biti niti teoreticno zaradi overheada protokolov, pa se rezultati tega streznika ocitno nimajo prav veliko veze z realnostjo (vsaj pri meni). |
No če se gremo pikolovstvo, naj bi pa bili realni rezultati cca. 6-8% manjši zaradi overheada. Pa še to: pri ADSL-u se ti modem že itak sinhronizira na toliko večjo hitrost, da ko odšteješ overhead dobiš realnih 1/256. Jaz na kablu dosegam hitrosti ki jih plačujem in speedtest.si mi je vedno točno pokazal le-te (prav tako ko sem bil priključen še preko ADSL-a). |
Hm, meni kaze slabih 400 Kb/s DL, kar je nesmisel (vecjo hitrost dosegam pri DLju iz FTPja, ki stoji onkraj luze). Seveda v nobene primeru ni kakega drugega prometa, ki bi vplival na rezultat. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menda gre nekako takole:
hitrost 4Mb/s>500kbyte/s
overhead faktor ~0.87 (odvisten od nastavitve serverja)
max download 435kbyte/s
Tole sem ugotavljal pred leti, po prehodu na T-2 (VDSL), in sem si postavljal enaka vprašanja. Siol in T-2 omogočata download filetov s svojih serverjev, kjer ni omejitve hitrosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, meni kaze slabih 400 Kb/s DL, kar je nesmisel (vecjo hitrost dosegam pri DLju iz FTPja, ki stoji onkraj luze). Seveda v nobene primeru ni kakega drugega prometa, ki bi vplival na rezultat. |
Poizkusi še na speedtest.net. Sicer je pa najbolj merodajno prenešanje 2, 3 ali 4-ih datotek naenkrat iz hitrega f*p-ja (npr. f*p.amis.net) in potem sešteti hitrosti vseh prenosov skupaj. Ti speedtesti res niso nekaj kar bi morali jemati za sveto. Je pa čisto odvisno zgleda od primera do primera. Meni osebno vedno pokažejo hitrosti ki jih tudi plačujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Menda gre nekako takole:
hitrost 4Mb/s>500kbyte/s
overhead faktor ~0.87 (odvisten od nastavitve serverja)
max download 435kbyte/s
Tole sem ugotavljal pred leti, po prehodu na T-2 (VDSL), in sem si postavljal enaka vprašanja. Siol in T-2 omogočata download filetov s svojih serverjev, kjer ni omejitve hitrosti. |
Jaz sem pri sebi ugotovil da naj bi bil pravilen izračun: hitrost*120. Primer: 4Mb*120=480KB/s. In ko sem bil še na ADSL omrežju sem pri paketu 4Mb dosegal download 480KB/s. Sedaj pa na 24Mb dosegam maksimalno 2,9MB/s. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opazil sem nekaj podobnega pri downloadu večih filetov, recimo 4, je skupna hitrost (seštevek) tudi okoli 480kB/s. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6r360r Neznanec

Pridružen-a: Ned 24 Feb 2008 1:41 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: NM
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pri sebi ugotovil da naj bi bil pravilen izračun: hitrost*120. Primer: 4Mb*120=480KB/s. In ko sem bil še na ADSL omrežju sem pri paketu 4Mb dosegal download 480KB/s. Sedaj pa na 24Mb dosegam maksimalno 2,9MB/s. |
Hitrosti pri ponudnikih internetnih storitev so izražene v bitih, medtem ko pa so velikosti datotek v bytih.
b=bit
B=byte
1bit=8bytov
Torej teoretična hitrost pri 4Mbit paketu je 500KB (4000Kbitov/8 ) , vendar se nekaj teh KB porazgubi v sami povezavi, zato so hitrosti v praksi nižje od deklariranih.
Kot je že napisano, hitrost povezave preverite lahko npr. na speedtest.si ali speedtest.net. Pri tem obvezno zaprite vse programe, ki vam dodatno odžirajo povezavo. Drugače rezultati ne bodo pravi.
Edit: 1byte=8bitov!!!
Nazadnje urejal/a 6r360r Ned Nov 09, 2008 11:34 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na speedtest.net (druga stran v Lj.) je precej bolj realna stevilka. Ocitno se signal zelo muci cez trojanski klanec do Trierinega streznika  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni