Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Testiral sem s fototranzistorjem BP103-2 , ki pokriva spekter od 420 do 1130nm. To pa je cel vidni spekter vključno z UV in IR območjem. Navadno IR diodo zazna brez problemov.
Highlag, poizkuse z kamero sem že naredil in opisal nekaj postov prej.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
RGorazd je napisal/a: |
Taka ledika definitivno ne more biti laserska, ker niti nimaš tretjega priključka za "pumpo". |
"pumpa" ??
saj ni plinski laser da bi rabil HV napajanje ali pa kompresor za plin
da pridemo na čisto glede 3 pinov... v laserski diodi sta 2 elementa, ki imata en pin skupen. To sta laserska dioda in PIN dioda. PIN (sprejemna) dioda služi za feedback krmilnemu vezju, ki regulira tok skozi lasersko diodo - da se ohranja ena točno določena svetilnost.
Najbolj preprosta laserska dioda iz enega pointerja je bil kar košček silicija prilepljen na TIV in zbondiran z 2 priključkoma. Ob strani pa je bila leča na kovinskem nosilcu.
Napajana je bila preko enega upora - enako kot navadna LED.
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.96 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
no razkopal sem tri fotocelice vendar brez uspeha ena je bila od omrona imela je IR diodo v medeninastem ohišju in fototranzistor drga je bila od telemecanique imela je prav tako led diodo in fotodiodo in tretja je bila neka zelo stara jugoslovanska neke firme galeb? in ta je imela pravtako fototranzistor in navadno IR led diodo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 2:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker je bil post uporabnika Temacoo po mojem mnenju neupravičeno brisan ga bom ponovno opisal. Ne zaradi kakšnega maščevanja ali podobno, ampak enostavno zato, da bodo s koristno informacijo seznanjeni tudi ostali uporabniki.
Na moje vprašanje, kje dobiti ustrezne ali podobne LED o katerih teče debata je omenil firmo [slovenščina je zame španska vas]-elektronika.
Prav tako pa je podal TA LINK, kjer LED-ice po ugodnih cenah očitno tudi sam prodaja.
Naj še omenim, da sem firmo [slovenščina je zame španska vas]-elektronika kontaktiral, kjer so mi obljubili brezplačno pošiljko različnih vzorcev, kar sem od SLO firme prvič doživel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
zanimive se mi zdijo predvsem uv led diode sam sem jih že iskal vendar jih nisem dobil tam pa jih očitno imajo zelo lepo
LP cero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa bi recimo uporabil UV led? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 355 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Za osvetljevanje fotolaka?? Komoro za rast rastlinskih poganjkov?? Verjetno bi se našlo še kaj ?! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
V zvezi te neznane LED-ice sem danes dobil še eno zanimivo informacijo od znanca, ki je tudi elektronik v nemški tovarni (katere del je bila tudi ljubljanska, ki se je lani zaprla) in tam uporabljajo enake fotocelice.
Gre za starejši model fotocelice, ki se zaradi starosti in novih predpisov o varstvu pri delu (kakšnih ne vem) umika iz njihove proizvodnje in nadomešča z novimi. Omenil mi je tudi zanimivost, da je ta fotocelica motila laserske merilce razdalje, ko so opravljali neke meritve dimenzij prostorov v katerih so delovale.
Zato je to LED diodo poizkusil uporabiti v napravi s katero je možno blokiranje prisluškovanja v prostorih na principu laserja preko oken. Pravi da zadeva z to LED deluje.
Mogoče ta informacija komu pove kaj več? Meni samo potrjuje domnevo, da je laserska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bila laserska bi jo moral usmerit tja kjer je laserski žarek od prisluškovalne naprave. Tako domnevam. Tako mislim da bi bila IR z določeno valovno dolžino katera moti žarek prisluškovalne naprave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomoje pa ni laserska, ker bi za bolj koherenten snop potrebovala drugačno optiko. Ta, ki si prilepil gor pa ima vsaj 15° kota. Vrjetno deluje na kakšni bolj "posebni" valovni dolžini. Recimo na isti kot delujejo policijski radarji
Laserske diode, vsaj kolikor sem jaz seznanjen s tem so vedno v kovinskem ohišju ...ki izgleda podoben temule:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
a si probal že s kakšno kolimatorsko lečo žarek usmerit potem bi najlažje videl če je laserska po dolžini snopa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2005 4:01 am Naslov sporočila: |
|
|
cero, se opravičujem ker tega področja ne poznam ravno najbolje.
Če te prav razumem naj bi to LED-ico s snopom sevanja cca. 15 stopinj z lečo usmeril v tak žarek, ki bi imel po celi dolžini isti premer sevanja, kar mi je nekje razumljivo.
Toda kako ali s čim naj ta žarek vidim potem in hkrati še ocenim dolžino snopa? Ta postopek oziroma leča ga najbrž ne bo pretvorila v vidni spekter. Že sedaj je praktično neviden s prostim očesom (razen v popolni temi se malce vidi slaboten rdeč sij v centru LED). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2005 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem še raziskoval ... in našel tole slikco:
Citiram: |
Testiral sem s fototranzistorjem BP103-2 , ki pokriva spekter od 420 do 1130nm. To pa je cel vidni spekter vključno z UV in IR območjem. Navadno IR diodo zazna brez problemov.
|
Mogoče je pa tale ledica v dosti daljšem valovnem območju, preko 1130nm .... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2005 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
iztok no točno tako kot si napisal
kar se pa gledanja žarka tiče saj imaš kamero mogoče si bi z njo pomagal v kakšnem temnem prostoru pomoje čeje laserska in bi ta snop usmeril v točko na zidu potem mislim da bi se dovolj svetlobe odbilo da bi jo zaznala kamera
LP cero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2005 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
cero je napisal/a: |
iztok no točno tako kot si napisal
kar se pa gledanja žarka tiče saj imaš kamero mogoče si bi z njo pomagal v kakšnem temnem prostoru pomoje čeje laserska in bi ta snop usmeril v točko na zidu potem mislim da bi se dovolj svetlobe odbilo da bi jo zaznala kamera
LP cero |
cero, ker nimam nobene kolimatorske leče sem snop samo preizkusil na belem papirju z nekaj cm oddaljenosti. V temi kamera pokaže odsev oddane svetlobe na papirju.
Podobno sem preizkusil, če kamera zazna laserski žarek radarske pištole na belem papirju, vendar ga ne. Zazna pa laserski snop (vidi se svetloba kot iz IR LED), če z kamero gledam direkt v lečo-objektiv pištole na nekaj 10cm.
Je pa zanimivo, da ta neznana LED malo moti laserski merilnik, kar je opazil že kolega.
Dočim merilnik prej pokaže JAMMED, če poizkusim z LED, ki ima 940nm.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|