www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetki programiranja mikrokontrolerjev - kaj izbrati?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic , ampak ker je ravno PIC - tematika aktualna razprava na forumu, dnevi pa so vse krajši - s svojim znanjem sem ostal na hobi nivoju CMOS 4000 ter tu in tam kakšen transistor in op amp. Logično nadaljevanje je mikrokontroler - kateri ? Da ne bi bil spet pameten kot pred mnogo leti, ko so vsi imeli spektrume in komodorje, jaz pa Schneider CPC 464, da si ja nisem mogel izmenjavati programov v bližnji okolici.
Zgleda, da sta dva taglavna PIC in AT ali AVR, kako se mu pač prav reče, pri čemer se ne morem znebiti občutka, da je PIC bolj razširjen, ali mogoče enostavnejši, primernejši za začetnika ? Pod "začetnika" mislim to - kako vklopiti in izklopiti LED z mikrokontrolerjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
offtopic , ampak ker je ravno PIC - tematika aktualna razprava na forumu, dnevi pa so vse krajši - s svojim znanjem sem ostal na hobi nivoju CMOS 4000 ter tu in tam kakšen transistor in op amp. Logično nadaljevanje je mikrokontroler - kateri ? Da ne bi bil spet pameten kot pred mnogo leti, ko so vsi imeli spektrume in komodorje, jaz pa Schneider CPC 464, da si ja nisem mogel izmenjavati programov v bližnji okolici.
Zgleda, da sta dva taglavna PIC in AT ali AVR, kako se mu pač prav reče, pri čemer se ne morem znebiti občutka, da je PIC bolj razširjen, ali mogoče enostavnejši, primernejši za začetnika ? Pod "začetnika" mislim to - kako vklopiti in izklopiti LED z mikrokontrolerjem.

Na forumu je na to temo napisanega veliko. Debata je vedno končala v slepi ulici. Vsak je pač navijal za svoje. Sam sem ravno iz tega razloga pred časom poskusil še AVR. Na najnižjem nivoju(assemblerju) sam nisem opazil kakih ekstremnih razlik v načinu programiranja. (nekje na forumu je primer ene aplikacije, kjer sem uporabil različna mikrokontrolerja za enako zadevo) Oba proizvajalca nudita free orodje MPLAB ter AVR Studio. Na spletu - pa tudi na forumu najdeš kup načrtov za izgradnjo low cost programatorjev.
Moj predlog - izberi tistega s katerim dela nekdo, ki ga poznaš, ter je kje blizu tebe. Tako, da se lahko ob "zagonskih" težavah obrneš na njega.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:

Nikakor ni enostavnejsa arhitektura - ravno nasprotno, najmanjsi PICi (12F/16F) so relikvija iz 70ih let prejsnjega stoletja in bi morali tam ostati, a niso. Se manjsi (10F) so mocno oskubljeni 12F.

Vecji primerki (18F) so precej bolj smiselno zasnovani, se vecji od teh (16-bitni primerki vseh stirih serij) se toliko bolj ... in paradoksalno so 16-bitni PICi bistveno zmoglivejsi, se precej bolsje zasnovani kot serija 18F, hkrati pa se cenejsi kot 8-bitniki (npr. vecina 24H in 24F napram vsaj priblizno podobnim 18F).

Za krmiljenje LEDice so PICi cisto OK. Ko bos hotel narediti kaj bistveno vecjega, bos tako ali tako potreboval prevajalnik za visjenivojski jezik, ta pa skrije kar nekaj posebnosti arhitekture, tako da bo razlika bolj stvar tvoje osebne preference in zmoznosti za nakup/sestavitev orodja za delo z doticno druzino.

AVRji so definitivno boljsi koncept, ker so pac "izumljeni" toliko kasneje in razvojniki niso vlekli naprej kompatibilnosti s predpotopno arhitekturo, PICi so pa (vsaj tako se tudi meni zdi) bolj razsirjeni v hobby projektih. Ce potegnem paralelo z osebnimi racunalniki: v njih se vedno tiktaka procesor, ki je zdruzljiv z 8088, obstajajo pa bolsje alternative, a se manj pogosto uporabljajo.

psevdonim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2008 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče tako, kot da bi spraševal o razliki med Siemens Logo in Moeller Easy (mislim, da je v tem rangu še Mitsubishi Alfa), čeprav imam sam občutek, da se največ uporablja Easy, potem Logo, Alfe pa ni nikjer.
Mogoče pa je Moeller samo najagresivnejši pri reklamah.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2008 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Easy je pomoje cenovno najugodnejši (price/performance).
Recimo 822-DC-TC mislim da nudi največ za tistih 300EUR ali koliko že stane.
(12 vhodov, od tega lahko 4 analogni, direkt priklop inkrementalca, analogni izhod, 8 tranzistorskih izhodov, možne razširitve skoraj vseh vrst...)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moji začetki so bili z Motorolo 6803, sledila je 68HC11. Seveda na asemblerju. Glede na to, da tile procesorji počasi izginjajo sta kot si že ugotovil najboljša PIC in AVR. Delal sem z obema. Začel sem s PIC, sedaj delam z Atmelom.

Če programiraš v asemblerju mislim, da ni velike razlike. Moj prehod na Atmel je bil tudi zaradi prehoda na C compiler. Najprej sem šel preizkusit WinAVR , ki je zastonj Wink. Če vidiš da to ni to nimaš slabe vesti, da si denar vrgel stran. Velika prednost se mi zdi je tudi to, da je to standarden compiler in da imaš po moje največ podpore in primerov dostopnih na internetu. Pa še relativno enostaven za uporabo. Možna je integracija v AVR Studio, prav tako v Eclipse IDE. Seveda pa je na trgu en kup boljših orodij za Atmel.

Ne navijam za kakšnega posebej. Verjamem, da ima tudi PIC dobra orodja, pa tudi kontroler sam se dobro obnese.

Seveda je odločitev na tvoji strani.

Nazaj na vrh
genious
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 11 Nov 2008 17:04
Aktiv.: 0.01
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 5:39 pm    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

meni so pic mikrokontrolerji dali navdih ko sem gledal na youtube kako lahko krmilimo eazne led displaye in tudi lcd!
super stvarca! Exclamation Very Happy

psevdonim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slučajno sem naletel na ATtiny13 . Sicer piše, da ni primeren za nove projekte in ga zamenja ATtiny13A, a ker še nič ne vem o mikrokontrolerjih, nisem iskal, v čem sta različna.

Predvsem je "privlačno" število pinov, 8, kot pri 741 ali 555 Smile torej to ne more biti neka huda znanost ?

Pa še en "kitkomplet" je na voljo za sicer neprijetnih 50€, a nekaj je pač treba dat za šolnino... Confused

Iskanje na najdi.si ne da veliko zadetkov... se ATtiny13 pri nas (v SLO) ne uporablja ?
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker sem relativno doma v Visual basicu, bi vprašal kako je z orodji za programiranje za različne mikroprocesorje v basicu. Tako, da bi začel vsaj z jezikom, ki ga poznam.
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za avr-je imaš Bascom. Z njim je zelo enostavno začeti. Je pa C najbrž veliko bolj uporaben, ker dobiš veliko že napisane kode.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
slučajno sem naletel na ATtiny13 . Sicer piše, da ni primeren za nove projekte in ga zamenja ATtiny13A, a ker še nič ne vem o mikrokontrolerjih, nisem iskal, v čem sta različna.

Predvsem je "privlačno" število pinov, 8, kot pri 741 ali 555 Smile torej to ne more biti neka huda znanost ?

Pa še en "kitkomplet" je na voljo za sicer neprijetnih 50€, a nekaj je pač treba dat za šolnino... Confused

Iskanje na najdi.si ne da veliko zadetkov... se ATtiny13 pri nas (v SLO) ne uporablja ?

Tiny13 je simpatičen mali mikrokontroler. "Ekvivalenten" precej razširjen pic je 12F675 ali 12F629. Recimo v
tem sporočilu boš našel primer rabe "malih" mikrokontrolerjev. Sicer je na forumu še dosti primerov. Uporabi iskanje.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa zakaj hudiča začetniki silite z mini, še bolj mini in orto mini produkti (ala tiny serija pri AVRjih in 10F in podoben mrčes pri PICih)?

Dva problema, ki sta medsebojno povezana, gre pa za neznanje v:
- programiranju,
- arhitekturi.

Ker mali mikroti zaradi svojih omejitev ne dopuščajo uporabo višjenivijskih jezikov (pa vzemimo Bascom, ker je relativno enostaven), si prisiljen uporabiti asembler. Programiranje v asemblerju pa zahteva poznavanje arhitekture.

Za učenje boš tako porabil precej več časa, kot če bi:
- se naučil programirat (pa spet vzemimo Bascom, ker ga že omenjamo ves čas),
- spoznati arhitekturo in periferijo pri bolj naprednih primerih,
- spoznati C in asembler pri najbolj zahtevnih primerih in tistih "ta malih" mikrotih.

Poti je več, vse vodijo k cilju, le da po eni prideš prej do cilja, po drugi pa lahko celo nikoli.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se (delno) strinjam z Glitchem. 8-pinski MCU je enako "kompliciran", kot 40-pinski iz iste druzine, le da je tam kaksen del periferije vec zraven obesen in da torej zmore opraviti nekaj vec. Ne strinjam se glede visjenivojskih jezikov: zacetnika to po moje se bolj zmede, ker ni poanta v razumevanju jezika - vecina zacetnikov ne pozna ne enega, ne drugega (oz. so prevec visokonivojski, torej edine "izkusnje" z OOP, nobenih iz proceduralnega programiranja) - ampak v spoznavanju arhitekture, s katero bos potem delal.

Torej: jaz nebi zacel z 8-pinskim MCUjem s predpostavko, da je to kaj lazje kot s 40-inskim iz iste druzine. Je enako komplicirano ali enostavno (kakor gledas), kle da vecji lahko naredi vec. Ob tem bi se izogibal arhitekturam, ki so mocno omejene glede rabe visjenivojskih jezikov (PIC 10F je primer tega, zgoraj omenjeni 12F pac ne, saj imajo dovolj flasha, da se da vanje spraviti marsikaj, obstaja pa tudi nekaj zastonj prevajalnikov zanje za vse priljubljene jezike, ce ze nimajo veliko pinov in vgrajene periferije za interakcijo z zunanjim svetom).

Ce ze zacnes z 8-pinskim MCUjem, razumi, da ne bo nic lazje (ali tezje), kot s precej vecjim sorodnikom.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch ima popolnoma prav.
Če že AVR, potem bi za teh 50 € dobil krepko več.

Recimo 24 € moj programator.
Če si vzameš še nekaj časa za obisk pri meni in narediva eno asketsko testno ploščico za ATMega16(lahko ATMega32), potem boš za kake 40 € imel osnovo na katero lahko gradiš dalje.
Kasneje lahko dodaš še vezje ki omogoča debuging.

Kar se pa jezika tiče, ti pa svetujem C. Razlogov je kar nekaj. Eden, ki sicer ni najbolj bistven je tudi ta, da je jezikov, ki so sintaktično podobni kar nekaj in boš s tem dobil neko osnovo tudi zanje.

Kot začetniku ti priporočam CodeVisionAVR in pa AVRstudo4.
CodeVisionAVR je za kodo pod 2K brezplačen. Ta prevajalnik ni zgolj prevajalnik ampak celo IDE okolje. Za začetnika je zanimiv predvsem čarovnik, ki generira kodo za inicializacijo mikrokontrolerja. Kasneje pa priporočam raje GCC.
AVRStudio4 je prav tako brezplačen, a se je potrebno registrirati.

bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2008 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so že predhodniki svetovali je bolje vzeti več pinski procesor. Dobiš veliko več. Hkrati pa tudi pine, ki so namenjeni programiranju lahko uporabljaš samo za programiranje in ti ni potrebno skrbeti zaradi pomanjkanja vhodov ali izhodov. Pa še direktno v vezju lahko programiraš brez snemanja čipa s podnožja. Je pa Atmega 16 res zelo primeren za začetek. Da se pa tudi z Atmega8 že kaj narediti, samo lahko ti zmanjka pinov. Če nisi preveč hardwerski tip je pa kakšna testna plošča prav fajn.

Nekaj takega

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni