|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
davorinelektronik Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2008 13:10 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 2:50 pm Naslov sporočila: Antene in koaksialni kabli |
|
|
Pozdravljeni !
Imam en problem z zunanjo anteno, za katero nevem kako dolg kabel naj uporabim, če je oddaljenost antene od sprejemnika približno 30m. Slišal sem da mora biti kabel ustrezne dolžine da se signali ne odštevajo oz. da ne pride do dodatnega slabljenja. Prosim če mi kdo pove a se da to s kakšno formulo izračunat ali kako?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš 30m do sprejemnika potem kupi 30m kabla. Sicer pa vsak meter kabla predstavlja določene izgube signala. Če bo signal na televizorju prešibek boš moral čim bliže antene dodati še antenski ojačevalec in spodaj pri TV usmernik.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 9:40 pm Naslov sporočila: Re: Antene in koaksialni kabli |
|
|
davorinelektronik je napisal/a: |
Slišal sem da mora biti kabel ustrezne dolžine da se signali ne odštevajo oz. da ne pride do dodatnega slabljenja. |
To dodatno slabljene se imenujejo izgube zaradi odbojev, ki so rezultat neprilagojenosti na poti signala. Z drugimi besedami, če boš uporabil kabel drugačne impedance kot sta antena in vhod sprejemnika, se pojavijo odboji, ki "oslabijo" koristni signal - razen na točno določeni dolžini kabla (valovna_dolžina/2). Verjetno si to mislil. Tega nihče ne počne (razen v posebnih primerih).
Na omenjeni "problem" pa lahko pozabiš, če se držiš enakih impedanc. Torej kupi 75ohmski kabel (če gre za televizijski sprejemni sistem) in pozabi na dolžine.
Pri 30-ih metrih ne suhopari s kvaliteto kabla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2747 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi kabel znamke Belden. Kvaliteto lahko potrdijo izkušeni člani foruma. Kabla nikoli ne krivi s silo, saj lahko nastanejo poškodbe vroče žile in s tem problemi, ki jih nisi pričakoval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
davorinelektronik Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2008 13:10 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Nov 21, 2008 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej je problem rešen in še enkrat hvala, da ste si vzeli čas in mi odgovorili.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni