www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako prepričati neonko da bi bila hitrejša ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2008 6:54 pm    Naslov sporočila:  kako prepričati neonko da bi bila hitrejša ? Odgovori s citatom

kako prepričati neonko da bi bila hitrejša ? S tem mislim, da vedno vžiga po 5-10 s, kar zna biti moteče, ko pred vrati čakaš, da greš v garažo. Sem sličal nekaj na varianto elektronskiga štartarja ? Kje se ga dobi ? Cena ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2008 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj smo govorili o hitrih starterjih že tu: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=10516&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=starter

Torej v Conradu imajo nekaj, najdejo se pa tudi Osram-ovi (imajo majhno rdečo tipko na vrhu) v večini trgovin z elektrotehničnim materialom.

Vendar pa če imaš žarnice vezane v tandem vezavi (2x18W) potem te uporavljajo 110V starterje. Tu pa si žal mrzel...
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2008 10:45 pm    Naslov sporočila:  Re: kako prepričati neonko da bi bila hitrejša ? Odgovori s citatom

glavca je napisal/a:
kako prepričati neonko da bi bila hitrejša ? S tem mislim, da vedno vžiga po 5-10 s, kar zna biti moteče, ko pred vrati čakaš, da greš v garažo. Sem sličal nekaj na varianto elektronskiga štartarja ? Kje se ga dobi ? Cena ?

l.p. Jože

Malo si razčisti pojme kaj je to neonka in kaj fluorescenčna svetilka, ker menim, da nimaš neonke.
:google:

glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2008 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, ok, saj vsi vemo kaj mislim Smile

l.p. Jože
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 27, 2008 2:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trgovini poglej za elektronsko verzijo te luči.
Samo "elektronski starter", s katerim zamenjaš klasičnega bimetalnega ponavadi ni dovolj. S slednjimi imam jaz slabe izkušnje.

Sicer pa uporabiš varčno sijalko.

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 27, 2008 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hje, meni je uspelo precej pridobiti z elektronskimi starterji, prižge se res v sekundi, maksimalno dveh, seveda pa je najboljše kompletno zamenjat.
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.67
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že dolgo nazaj (cca 25 let) sem imel doma narejeno svetilko z fluo žarnico 20W. Nekje sem dobil načrt in mislim, da je bil tudi za 40W samo se ne spomnim točne vezave. Vem, da je bila uporabljena dušilka, usmernik (greatz) in dva kondenzatorja.
Uporabil si lahko tudi pregorele žarnice (žarilna nitka). Imela je pa tako hiter vklop, da smo jo uporabljali za "homemade" stroboskop (seveda ob dodatnem vezju za vklapljanje in izklaplanje)

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To vezavo sem imel tudi jaz nekaj časa. Prižge se res takoj, ne utripa, ampak ker deluje na enosmerno napetost, je treba cev obračati ker drugače zaradi korozije elektrod neha delovati. Uporabljal sem v glavnem pregorele cevi, niso pa vse pregorele dobre - če so nehale svetiti zaradi skurjene kurjave je OK, če pa so prej utripale (slab plin? ) potem tudi na to vezavo ne delajo. V bistvu je to samo množilnik napetosti.
Najbolje je res kupiti celo luč z elektronsko dušilko, saj niso drage.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni