www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problemi pri programiranju PIC-a
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mehatronik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Dec 2004 8:28
Aktiv.: 0.07
Kraj: Šenčur, EU

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 6:36 pm    Naslov sporočila:  Problemi pri programiranju PIC-a Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam probleme pri programiranju PIC mikrokontrolerjev, pa me zanima, če je že kdo naletel na podoben problem oziroma če kdo pozna celo rešitev?

Opažam, da mi icprog v določenij primerih noče sprogramirati mikrokontrolerja, pri čemer sem prepričan, da se napaka skriva v samem programu, ki ga želim zapisati v mikrokontroler. Namreč, če zadnje popravke programa zakomentiram, icprog mikrokontroler normalno sprogramira v prvem poskusu.

Problem se pojavi, ko program postane nekoliko obsežnejši. Kodo pišem v CCS-u (C koda), za programiranje pa uporabljam JDM programator.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bojan,

Kaj se pravzaprav zgodi ? kako se odraža napaka. Ali software javi napako med programiranjem, po verifikaciji ali takoj ko se naloži program?

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je obsežen program mogoče presežeš količino Flash-a ki ti je na voljo za program?

Si preveril dolžino?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi vrjetno javil že sam software pred programiranjem, vrjetno tudi prevajalnik.
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam CCS in pa Vellemanov programator Rolling Eyes. Jaz moram najprej popraviti HEX datoteko, če jo hočem poslat na PIC in sicer pobrisati moram zadnjo vrstico v HEX datoteki, ker CCS prevajalnik tja vpiše kater PIC je v uporabi, Propic software pa tega ne mara preveč. ...

Preveri mogoče je pa v tem caka Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mehatronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Bojan,
Kaj se pravzaprav zgodi ? kako se odraža napaka. Ali software javi napako med programiranjem, po verifikaciji ali takoj ko se naloži program?

Živjo!

Prevajalnik program uspe prevesti, problem pa se pojavi sredi programiranja ... program javi napako na lokaciji 0008 oziroma občasno 0010. Izkoriščenost ROM-a in RAM-a je 50 do 75%. Uporabljam pa PIC16F876.

bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si preizkusil mogoče tudi z drugim miC, da ne bo pomote drug identičen čip seveda.

Zadnje čase sem tudi jaz prišel že na precej poln flash, pa se mi sicer zgodi, da noče od prve sprogramirat PIC-a, ampak je problem ponavadi pri kontaktu na ICSP kablu Rolling Eyes
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2005 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom začenjal druge teme, pa se mi zdi tale kar primerna Smile

Pišem programček za uro in termometer. Problema sicer nimam pri odčitavanju ampak pri prikazovanju.
Uporabljam namreč HDLx-2416 prikazovalnike, za katere sem si napisal tudi "gonilnik". Problem imam pa v tem, da je njihova prva pozicija na skrajni desni in ne na skrajni levi.
Torej ali ima kdo idejo, kako v C-ju negirat samo dva bita v bajtu, v bistvu mi to popolnoma reši problem.

HVALA

P.S.: Takoj ko bo zadeva popolnoma operativna bom objavil dokumentacijo. Cool
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2005 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že našu ...
Včasih zaradi "očitnosti" ne vidiš rešitve..... ki pa je bila
Koda:
a=a xor 3
Kar negira dva bita v bajtu, v mojem primeru zadnja dva Very Happy
Nazaj na vrh
mehatronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2005 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Probal sem tudi z drugim identičnim čipom in dobil enak rezultat ... tako sem prišel do zaključka, da bom moral ali oklestiti program ali pa uporabiti kak drug zmogljivejši kontroler, npr. 18-ko.

Mogoče kdo ve, koliko se da maksimlano izkoristiti kontroler, če programiramo v CCS-u? Predvidevam, da slabše kot če kodo pišemo v asemblerju ...

bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2005 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem še prišel do limita samega kontrolerja ... ponavadi ga zapolnim tja do 30%. Je pa seveda res, da boš veliko bolje izkoristil programski prostor če boš pisal v assemblerju, saj boš optimiziral hitrost izvajanja ukazov in tudi kvantiteto kode, ki jo boš napisal, kar pa včasih prevajalnikom višje generacije ne uspe v taki meri.
Kakšen je pa odstotek razlike, pa težko rečem, mislim pa da je predvsem zadeva odvisna od tega kako je sam prevajalnik napisan, optimiziran itd.... Cool

P.S.: Na mail mi pošlji HEX, bom preizkusil če ga moj kontroler "poje" Smile
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2005 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JDM programator - to je ta, ki se napaja direktno iz COM porta?
To mi ni bilo nikoli všeč....

Skoraj sigurno je tu problem. Da imaš slabe povezave, švoh COM port,... PIC je zelo občutljiv na tistih 13V ki jih hoče imeti za programiranje!

Naredi si en "konkreten" programator, ki ima zunanje napajanje in je zadosti stabilizirano.
Jaz ti predlagam tega:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1974
http://www.elektro-n.com/forum2/viewtopic.php?t=7005&start=3

Mislim da ti bo to rešilo vse probleme.
Glede na to, da ti noče sprogramirati novejših popravkov programa je tako, da očitno softver pogleda kaj je že v lokaciji, in če je vsebina že taprava, ne vpisuje še enkrat iste vrednosti.

LP, aly.

mehatronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2005 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly,

Glede nestabilnega napajanja JDM programatorja me je opozoril že kolega, vendar pa se mi zadeva ne zdi naključne narave ... razen če ni problem v tem, da se napajanje po določenem času programiranja (ki traja kar nekaj časa)enostavno sesede.

bungee,

Hvala za ponudbo ... dal si mi dobro idejo, na katero začuda do sedaj še nisem pomislil ... sodelavec ima originalni Microchipov programator, pa bom kar njega poprosil.

bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2005 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni za kaj. Več glav več ve Cool Tudi jaz dobim na forumu kakšno idejo Wink
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2005 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem imel tudi točno take probleme kot jih ti opisuješ.
Napajanje programatorja sem imel iz PC napajalnika, pa še eno AA baterijo zaporedno z 12V. Ampak ni delalo v redu. Sedaj imam trafo, usmernik in dva stabilizatorja, in dela vedno iz prve!

LP, aly.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni