|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alexa karantanija Član

Pridružen-a: Sob 28 Jun 2008 19:25 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 3:12 pm Naslov sporočila: Solarna elektrarna in cene |
|
|
hej mene predvsem zanima vec stvari...
prva je koliko pride solarni panel velikosti 2m^2?
Kot drugo me zanima kaj vse se še rabi v procesu pridobivanje elektrike iz sonca?
Kot tretje me zanima kakšni so izkoristki v procesu pridobivanja energije iz sonca? Kakšen je izkoristek standardne celice in drugih elementov v sistemu?
Zanima me tudi koliko energije si lahko obetamo v letu iz soncne celice velikosti 2m^2
hvala bye |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa karantanija Član

|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha hvala
to stran od UNI LJ sem danes že gledal
Ubistvu cel namen posta je ker sem prisel do paradoksa.
Govori se, da je cena za postavitev W solarne elektrarne enaka 4-5€. V enem letu dobis iz 1W ven 1kWh električne energije. Država subvencionira sončno energijo 10 let po ceni 0.374€/kWh. Torej v 10 letih dobis ven 3.74€, za izgradnjo daš pa 4€. Ta izračun pa temelji na enem podatku o katerem nisem prepričan in sicer na tem koliko energije se proizvede is sončne celice in iz tega razloga sem tudi odprel to temo. Torej zanima me sledeče...
Kakšna so cene in izkoristki sončnih celic, vem namreč, da obstajajo tankoplastne, ki so cenejše a imajo tudi manjši izkoristek.
Kakšna je letna proizvodnja celice
vse sem skrčil na 2 osnovni vprašanji
help
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da pride cena inštaliranega kW okoli 3K€
Nekateri se hvalijo, da imajo njihovi sončni paneli celo čez 20% izkoristek in garancijo do 20 let (z takšnim izkoristkom). Tako da v tem primeru bi se investicija poplačala. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa karantanija Član

|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha torej ce povzamem...
na neki strani sem zasledil sledeče parametre...
Leta 2001 so postavili 1.1 kW SE za cca. 10 000€.
Imajo celice Siemens z izkoristkom 12.6% in letno proizvedejo okoli 1050 kWh.ž
Po formuli SimonSa bi bilo to...
1.1kW= 3500€
Z izkoristkom 20% bi bilo letno 1700 kWh torej 630€.
Povrnilo bi se v slabih 6 letih, kar je že bolj zdravorazumsko.
Potem se mi zastavlja vprašanje kaj vse se rabi za oddajanje energije iz SE v omrežje.
Sončne celice imamo..kaj drugega se še rabi?
bye  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na forumi je bilo že dosti napisano o tem. Rabiš ustrezni DC/AC pretvornik. To ponavadi kupiš zraven sončnih panelov. Ne imej pa preveč upanja v to, da bi ga sam izdelal! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razsmernik ki predela enosmerno napetost celic v izmenično za oddajo v omrežje.
Največji del so vsa papirna dovoljenja, pa tudi kak projekt (običajno je bil dovolj projekt priklopa na elektro omrežje- se pravi projekt elektroomarice). Za to pa zopet potrebuješ soglasje od Elektra.
Kako je z gradbenimi dovoljenji... Če se ne motim, za celice na strehi ga ni potrebno, če so celice prostostoječe, je potreben. Vsaj kako leto nazaj je bilo tako.
Običajno moraš odpreti še svojo firmo (lahko se tudi motim), da ti sploh lahko plačajo proizvedeno.
Zato potrebuješ tudi novo priključno elektroomarico (števec, komunikator, varovalke, zaščita...)
Pred resnim zagonom pa ti to pregledata še republiški elektroenergetski inšpektor in predstavnik okrožnega elektra. Če ni pripomb, lahko obratuješ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa karantanija Član

|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha kako je pa s fizičnim priklopom na omrežje. Ali se da elektriko pošiljati kar preko navadnega kabla, ki se uporablja za napajanje gospodinjskih aparatov, če predpostavljamo da gre za SE majhne moči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko sončne energije bo modul dobil je odvisno od kraja in vremena. Tam, kjer je dosti megle manj, kot pa tam kjer je mnogo ur sončnega obsevanja.
20% izkoristka je veliko. Z staranjem panelov se manjša
Ti moduli, narejeni v SLO:
http://www.bisol.si/jml/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=58&Itemid=77
imajo 16% izkoristka. Pa so kvalitetni moduli.
Glede kabla ..... . Kakšen kabel se uporabi piše v projektu. Pri celi stvari tisti konec kabla ne stane nič.
Tega vprašanja s kablom ne zastopim prav dobro .
Lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno danes smo na predavanjih slišali kar nekaj zanimivih stvari kar se tiče Sončnih elektrarn.
Če sem si prav zapomnil:
1KW elektrarna - stacionarna izdelana na ključ pride cca 5500€
Državo lahko zaprosiš za nepovratna sredstva - 50% projekta
Država 15 let financira odkup energije - od letos naprej (prej 10 let)
Če hočeš energijo prodajat, rabiš pripravit en kup projektov (PID, ...) , podpisat pogodbo z elektrodistributerjem, ustanovit SP ali kaj podobnega, da lahko izstavljaš račune.
Za centralno Slovenijo lahko računaš 1,3KW /m2 izkoristka če je celica obrnjena po horizontalni smeri 35o ter -5o v smeri S-J. Izkoristek je večji ob morju - 1,6KW (več sončnih dni)
Izkoristek 16% - nove celice.
Investicija se povrne v cca 10 letih. Če bi panele sestavil in zmontiral sam, prideš na nekako 3500€ ter povrnjeno investicijo v cca 6 letih. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2008 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet ena tipicno butalska pogruntavscina: zivljenska doba investicije 15 let, doba vracanja 10 let, ergo nepotrebno prelivanje denarja iz proracuna nekaterim posameznikom. I tata bih
Ce navedeno drzi in je v interesu drzave vzpodbujati FV manijo (o kateri so mnenja ze tako deljena), potem naj - za manj denarja - to naredijo samim, ne pa da se grejo take neumnosti, ki jih moramo sponzorirati vsi ostali. Ob enakih cenah bi tako lahko drzavni projekt zadnjih 5 let polnil proracun namesto privatne zepe, lahko pa bi bila cena elektrike nizja in bi se doba vracanja izenacila z zivljensko dobo (kar bi bilo po mojem mnenju se najbolj smiselno). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2008 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je zapisal:
Citiram: |
Za centralno Slovenijo lahko računaš 1,3KW /m2 izkoristka če je celica obrnjena po horizontalni smeri 35o ter -5o v smeri S-J. Izkoristek je večji ob morju - 1,6KW (več sončnih dni) |
Ali mi lahko izračunaš, kdaj se bo povrnila investicija sončnih central od Elektro Kranj, ki sta postavljeni v večno meglo na Laborah in pa na Hidrocentrali Mavčiče? Če bi jih postavili samo nekaj kilometrov stran, npr. od Nakla proti gorenjski sem prepričan da bi bil izkoristek vsaj 50% večji. Sicer so nam pa poslali za prejšnji mesec že 10% višji račun za elektriko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa karantanija Član

|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2008 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Ravno danes smo na predavanjih slišali kar nekaj zanimivih stvari kar se tiče Sončnih elektrarn.
Če sem si prav zapomnil:
1KW elektrarna - stacionarna izdelana na ključ pride cca 5500€
Državo lahko zaprosiš za nepovratna sredstva - 50% projekta
Država 15 let financira odkup energije - od letos naprej (prej 10 let)
Če hočeš energijo prodajat, rabiš pripravit en kup projektov (PID, ...) , podpisat pogodbo z elektrodistributerjem, ustanovit SP ali kaj podobnega, da lahko izstavljaš račune.
Za centralno Slovenijo lahko računaš 1,3KW /m2 izkoristka če je celica obrnjena po horizontalni smeri 35o ter -5o v smeri S-J. Izkoristek je večji ob morju - 1,6KW (več sončnih dni)
Izkoristek 16% - nove celice.
Investicija se povrne v cca 10 letih. Če bi panele sestavil in zmontiral sam, prideš na nekako 3500€ ter povrnjeno investicijo v cca 6 letih. |
morda veš kakšna nepovratna sredstva so to? kakšna stran?
kakšna je razlika v ceni med navadnimi celicami in med tistimi s sledilnikom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70810.81
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2008 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni