www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nova particija v visti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 11:13 am    Naslov sporočila:  Nova particija v visti Odgovori s citatom

Kupil sem nov prenosnik z že naloženo Visto home premium. Narejena je samo ena particija C, jaz pa bi rad vsaj še D in obvezno še eno, ki pa bi morala biti FAT32. (Nekateri programi, ki jih pri delu nujno rabim, delajo samo v DOSu-le tega pa zaženem s CDja). Torej: kako najlaže narediti dodatne particije?

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gurug
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 8:54
Aktiv.: 0.50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 11:38 am    Naslov sporočila:  Re: Nova particija v visti Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Kupil sem nov prenosnik z že naloženo Visto home premium. Narejena je samo ena particija C, jaz pa bi rad vsaj še D in obvezno še eno, ki pa bi morala biti FAT32. (Nekateri programi, ki jih pri delu nujno rabim, delajo samo v DOSu-le tega pa zaženem s CDja). Torej: kako najlaže narediti dodatne particije?

Hvala in LP

Desni klik na computer - manage - disk management - desni klik na particijo (disk) - shrink - vpišeš velikost nove particije - potem imaš unallocated prostor - desni klik - new simple volume ... itd
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, zgleda, da bo delovalo. Še eno vprašanje: Cel disk je velik 160GB, obstoječi C dovoli skrčit na največ (oz. najmanj Wink na 77.02 GB. Jaz bi mu pustil le kakih 30 GB. Se to da?

LP
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vista je kar požrešna kar se diska tiče. Na mojem laptopu trenutno zahteva zase 17GB - brez uporabniške mape
gurug
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 8:54
Aktiv.: 0.50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Hvala, zgleda, da bo delovalo. Še eno vprašanje: Cel disk je velik 160GB, obstoječi C dovoli skrčit na največ (oz. najmanj Wink na 77.02 GB. Jaz bi mu pustil le kakih 30 GB. Se to da?

LP

Hm, očito z v Visto vgrajenim orodjem to ne boš mogel narediti. Poizkusi še z npr. Acronis Disk Director-jem ali pa Paragon partition manager-jem, ali pa s kakim drugim orodjem za izdelovanje/urejanje particij ...
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja, zaenkrat mi tako kot je odgovarja. Bi pa izkoristil temo, da ne odpiram nove: Namestil bi kak free DOS (kak predlog?) in ga spravil v dual boot način. Se pravi, da ob zagonu sistem počaka par sekund na mojo odločitev ali vista ali dos.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Satelitko, a navidezni racunalnik z DOSom ne bi bil dovolj dobra resitev za tvoj problem ? Dostopa lahko do vsega hardvera (serijski in paralelni port, CD, floppy, itd.), pa se izognes se komplikacijam se zagonom enega ali drugega OSa (oboje deluje hkrati).
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, za programiranje starejših radijskih postaj je potreben čisti DOS in serijski port. Ni nobene bližnjice, zato sem si tudi omislil nov prenosnik, ki začuda ima serijski port.

LP
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.42
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 08, 2008 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si prepričan, da virtualni DOS ne deluje? Sam nisem imel problemov z podobnim programatorjem za eno telefonsko centralo.
Nazaj na vrh
baraba
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 13:45
Aktiv.: 0.00
Kraj: Murska Sobota / LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2009 1:48 pm    Naslov sporočila:  Re: Nova particija v visti Odgovori s citatom

gurug je napisal/a:
satelitko je napisal/a:

Hvala in LP

Desni klik na computer - manage - disk management - desni klik na particijo (disk) - shrink - vpišeš velikost nove particije - potem imaš unallocated prostor - desni klik - new simple volume ... itd

jaz sem probal naredit isto, ker hočem dat gor winse 7, a mi napiše access denied. kako pa je to možno?

Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DOS potrebuje FAT16, če se še spomnim. Je pa Visto in DOS na istem PC-ju težko, skoraj nemogoče usposobit. Sodelavec se je cel šiht ukvarjal z tem, ni šlo. Nazadnje je rešil z VirtualPC-jem. Je DOS programček delal z COM portom brez problema.
Nazaj na vrh
jobber
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58
Aktiv.: 0.46
Kraj: Bohinj / Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 2:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne bo šlo drugače poizkusi s programom Paragon Partition Manager.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni