www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izhodna napetost napajalnikov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mihies
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Aktiv.: 0.83
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 6:12 pm    Naslov sporočila: icon_question Izhodna napetost napajalnikov Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Zakaj mi voltmeter pri raznih napajalnikih kaže višjo vrednost kot je deklrarirana?
Npr. imam "univerzalen" napajalnik 3V-12V in voltmeter mi vedno pokaže najmanj 2,5V več, kot je izbrano? Npr. pri 3V mi kaže 5,5V pri 12V pa celo >17V. To velja tudi za napajalnike za mobilne telefone...
Pri baterijah pa te diskrepance ni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JohnD
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 20:47
Aktiv.: 0.51
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od možnosti, da je že star in ga je potrebno umeriti...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 6:50 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: Izhodna napetost napajalnikov Odgovori s citatom

mihies je napisal/a:
Pozdravljeni,

Zakaj mi voltmeter pri raznih napajalnikih kaže višjo vrednost kot je deklrarirana?
Npr. imam "univerzalen" napajalnik 3V-12V in voltmeter mi vedno pokaže najmanj 2,5V več, kot je izbrano? Npr. pri 3V mi kaže 5,5V pri 12V pa celo >17V. To velja tudi za napajalnike za mobilne telefone...
Pri baterijah pa te diskrepance ni.

Ponavadi je to zato, ker poceni napajalniki niso ravno stabilizirani (izhod iz njih je samo usmerjen in rahlo glajen izhod iz transformatorja).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost nestabiliziranih napajalnikov se približa nazivni, kadar so le ti obremenjeni z nazivnim tokom.
Nazaj na vrh
mihies
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Sprašujem pa predvsem zato, ker potrebujem napetost max 5.5V, kar mi vsi napajalniki na voltmetru presežejo..Argh.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem pomeril moj univerzalni adapter od 1.5V-12V

1.5V=3V
12V=15-16V pri neobremenjenem.

mihies
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, samo kaj to pomeni. Mislim, če imam napravo, ki ne prenese več kot 5,5V (če na napajalniku kaže 3V in izhod je dejansko 5,6V)?
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.31
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za majhne tokove se to naredi s prebojno diodo, ali pa z 78xx za malo večje tokove, če pa gre za 10A potem je pa switcher napajalnik priporočljiv...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2008 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje bi se z obremenitvijo napetost zmanjšala poskusi in morda boš tako zadevo
enostavno rešil.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 1:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če piše na adapterju 12V 300mA, mora biti le ta obremenjen na tistih 300mA, drugače je napetost višja, kot so že omenili.

V praznem teku bo vsak usmernik kazal večjo napetost v kolikor ta ni stabilizirana.

icek
Član
Član

Pridružen-a: Ned 15 Maj 2005 22:31
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem naletel že na voltmeter, ki je ob skoraj prazni bateriji kazal višjo napetost, od dejanske.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mihies
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Po moje bi se z obremenitvijo napetost zmanjšala poskusi in morda boš tako zadevo
enostavno rešil.

Hjm, ne vem če bi eksperimentiral na 90€ vrednem Arduinu. Sem med tem časom naročil pravi napajalnik, pa bom uspel počakat še kakšen dan. Upam Rolling Eyes
Nazaj na vrh
mihies
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za info.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni