www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Virtualizacija - izkušnje, mnenja dileme

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 9:53 pm    Naslov sporočila:  Virtualizacija - izkušnje, mnenja dileme Odgovori s citatom

Kar nekaj rešitev obstaja - tako odprtokodnih, kot komercialnih. Zanimajo me izkušnje in mnenja predvsem na podlagi dejanske uporabe le-teh.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam Microsoft Virtual PC, kjer poganjam WIN 98SE. Deluje internet, COM porti, le USB ne deluje. Uporabljam predvsem zaradi programiranja LEGO RCX kompleta, ker njegov softwer ne deluje dobro na XP. Presenetilo me je, da USB - COM pretvornik deluje brez težav (zaradi simuliranja COM vrat).
webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa delam z VMware server-jem (je brezplačen...).
Začel sem z verzijo 1.x, sedaj pa se malce mučim z verzijo 2.x , ki je povsem drugačna od predhodne.

Win NT se v njem prav dobro počutijo; COM porti delajo brez težav, tudi mreža itd.. (seveda tudi XP-ji z USB-jem...)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
alessio
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39
Aktiv.: 1.60
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že dlje časa uporabljam odprtokoden VirtualBox. Deluje izredno zanesljivo brez balasta v raznih servisih, ki se prikradejo pri vmware-u.
Ima support za USB, com port-e, ext. HDD, share-ane folderje med guestom in hostom...
Glede host in guest OS-a se lahko uporablja skoraj katerokoli kombinacijo Windows in *nix platforme.

Zelo priporočam!

www.virtualbox.org
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 4:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vmware workstation uporabljam že nekaj časa. Najbolj uporabna funkcija mi je snapshot. Vitrualizacija mi pride prav pri poizkušanju in preizkušanju kako kaj dela, vsak uspešen korak v procesu lahko zavarujem s snapshotom, če gre kaj narobe ni treba ponovno inštalirat OS in začeti znova...
Je pa dobro imeti dovolj prostora na disku in če je le možno naj virtualne mašine ne bodo na sistemskem disku.

lp, Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.38
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi uporabljam VmWare Workstation. Zelo dobra zadeva, sploh zato, ker imaš lahko v trenutku postavljeno novo mašino. Trenutno si pripravljam okolje za mašinco, ki jo nameravam nabaviti v kratkem (Single Board Computer 100x100mm). Prav fajn lahko nastavljaš mrežo in serijske porte, ter ves software okrog. Drugače pa v službi teče ESXi server in gor kar nekaj emulacij.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.42
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi je kar nekaj tega. Vmware server, ESX-i, IBM LPAR, ....
Potem pa tu lahko pridejo še virtualizacija aplikacij (recimo IE6 in IE7 hkrati na računalniku), virtualizacija delavnih postaj, ....

Privat pa uporavljal Vmware server za razne teste.
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.14
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred časom dosti uporabljal vmware worksation, za emulacijo windowsov na linux sistemih. Večinoma je delovalo v redu, samo tu pa tam se je kaj sesulo. Hardware v celoti podprt.
Zdaj pa uporabljam vmware fusion (za mac os x), ki prav tako deluje brez problema. Ima kar lepo število "fint" ki ti olajšajo delo (recimo drag&drop kopiranje datotek iz virtualne mašine na host mašino)

Tak da moj glas za vmware.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam občutek, da ima Frenki v mislih virtualizacijo serverjev?
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.42
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi kdo želel lahko na kratko predstavim vmware. Zadnjič sem bil na izobraževanju pa bi bilo zanimivo, če naredim cca pol urni povzetek. Mogoče na naslednjem pikniku...
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri nas imamo v firmi mislm da preko 50 virtualnih serverjev na VMWare arhitekturi. [slovenščina je zame španska vas] u nulo Twisted Evil

Dobro se obnese predvsem, ker lahko 100% izkoristiš hardware in z tem prihraniš pri ceni hardweara.
Dobri so tudi za testiranje pri programiranju, recimo install programov na frišne windowse, office... in podobne zadeve. Ker lahko nastaviš da ti ne shranjuje sprememb na disk lahko popraviš program, resetiraš virtual PC in ponovno preizkusiš zadevo, brez reinštalacij OS-ov.
Lahko na hitro kopiraš preinštalirane OS-e in si narediš nove testne mašine...

Priporočam uporabo Very Happy

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo pozno ... ampak Confused . Res je, razmišljanje gre v smer virtualizacije nekaterih strežnikov. Praktičnih izkušenj s tem nimam, teoretično pa mi je stvar načeloma razmeroma jasna. Tole je tudi razlog, da sprašujem po izkušnjah tistih, ki zadevo poznate in uporabljate.

Prvi poskusi so šli z VMware ESXi, žal pa je zadeva obstala na začetku, ker testni HW ni na listi podprte železnine. Zanimiv mi je predlagani VirtualBox, je pa še nekaj težav pri uporabi določene periferije kot naprimer serijski port, USB, ... Če bo tole rešeno bi bila reč lahko zelo zanimiva. Kar nekaj sem prebral tudi o XEN-u, čeprav mi zaenkrat nekako ne potegne (brez nekih resnih zamer - bolj konceptualni zadržki), da bi ga poskusil spravit v življenje.

Ja Mucek predstavitev bi bila vsekakor zanimiva, ampak do naslednjega piknika računam, da bom imel tudi sam že kakšne praktične izkušnje s tem Wink .

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 18, 2008 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi mamo navadni ESX in zadeva špila Smile
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni