www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ARM, kje začeti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fb
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Nov 2007 17:41
Aktiv.: 0.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 1:44 pm    Naslov sporočila:  ARM, kje začeti Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Glede na to da nimam nobenih izkušenj z ARMi, vas prosim za kakšen nasvet kje začeti. Kaj uporabiti (morda tudi testne plošče, če niso predrage), kako je z programiranjem v c-ju, ipd?

Zanima me pa tudi ali je za ARMe potreben kakšen programator (ali se dobijo kloni)?

hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.:alex:.
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2008 11:51
Aktiv.: 0.11
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje bo da začneš z temo prvi koraki z PHILIPSI in pa temo o ŠARM-ih!!
Jaz osebno sem začel delati z Šarm-om nadeljeval z razvojno ploščico od Poscope z lpc2366 danes pa sem dobil KEIL MCB2100 mislim da je slednja najbol primerna tudi zate cenovno in pravtako po zmogljivostih! Twisted Evil
Nazaj na vrh
fb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je glede programiranja? Teče c ali asembler?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne teče. ASM ali C ali karkoli se prevede v strojno kodo pa se tisto izvaja.
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fb slučajno obiskuješ FE? Če ja, in si 1 letnik (drugače bi za to vedel) ga lahko kupiš v knjigarne. Če ne, napiši oglas in ti ga bo kdo prodal! Obstaja knjiga oz. skripta za š-arm.
Nazaj na vrh
fb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala vsem za odgovore.

Hvala tudi za pojasnilo o prevedbi v strojno kodo, vendar sem bolj pričakoval odgovore v smislu kaj vi kot izkušeni uporabniki uporabljate za programiranje ARM arhitekture (priznam moja napaka, morda bi moral bolje specificirati svoje vprašanje)! Morda sem bil malo len in sem brez predhodne poizvedbe računal na odgovore, ki jih pravzaprav nisem postavil. Kar se tiče Š-ARMa sem si temo pogledal in morda bo pravo mesto za začeti mojo dogodivščino na področju ARM arhitekture (preštudirati moram možnosti na razvojni platformi ŠARM in ali mi zadostuje oz. ali se mi splača postaviti svoje razvojno platformo za moje potrebe - predvsem me skrbi priklop večjih LCDjev na dotik).

Nisem FE in nisem 1.letnik Smile .

Predvidevam, da za programiranje potrebuješ neki vmesnik (vsaj tako zgleda na Š-ARM platformi) ali se motim? Morda mi lahko kdo svetuje/pove ali obstajajo vmesniki (in kateri), ki bi podpirali tako ARM7,ARM9, ARM10 in ARM11 kot tudi xscale (pa bili morda tudi dostopni za samoizgradnjo)?

Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš trud in odgovore!
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina ljudi tukaj na forumu uporablja Keil-ovo uVision okolje.
Za hitri razvoj je dokaj uporabniku prijazen, ustavi se, ko dosežeš omejitve demo prevajalnika.
Sam pristajam na kombinacijo Eclipse+WinARM za prevajanje in uVision z uLinkom za programiranje.
Glede na tvoje trenutno znanje bi ti svetoval, da z ARM9, ARM10 in ARM11 serijami malo počakaš.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.66
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo poglej:
- kaj boš s tem armom delal, ker je to zelo zmogljiva zver.
- priporočam NXP LPC2*** družino, ker je na tem forumu zelo dobro obdelana
- priporočam C , ker je veliko kode že napisane za ARMe.
- na podlagi tega si izbereš ustrezno razvojno okolje
- za dobro delo na začetku in potem yVISION3 + KEIL ULINK , če ti to budget dopušča ali kak gcc npr. Winarm

fb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vajine odgovore.

Morda bi res bil najbolši keil z ulinkom. Ali morda kdo ima shmatiko za ULINK2 klon. (Videl sem da obstajajo že narejeni kitajski produkti - zanima me predvsem samogradnja)
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh, skoraj bi ne verjel... Zakaj ljudje rinete z glavo skozi zid? Zakaj bi se mučil s klonom, če pa obstajajo tudi bolj enostavne poti. Definitivno si se problema lotil na napačen način.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 1:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Heh, skoraj bi ne verjel... Zakaj ljudje rinete z glavo skozi zid? Zakaj bi se mučil s klonom, če pa obstajajo tudi bolj enostavne poti. Definitivno si se problema lotil na napačen način.

No, zaupaj nam katere Wink

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Glitch je napisal/a:

No, zaupaj nam katere Wink

OpenOCD?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70644.87

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 3:25 pm    Naslov sporočila:  Re: ARM, kje začeti Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po tehtnem razmisleku, sem se odločil da se ne bom spuščal v AVR32, razlogov za to je več, sploh pa to ni nek general purpose mikrokontroler, ampak je bolj "optimiziran" za multimedijske aplikacije (Mp3-Mp4...audio video itd...). Zato sem se odločil, da se podam v ARM vode, tokrat resno. Da ne bom odkrival tople vode, sprašujem, katero razvojno orodje je za nekoga, ki ima sicer izkušnje z 8-bitniki najbolj primerno. Malo sem gledal in primerjal Olimex in Keil. MCB2300 od KEIL se mi zdi precej luštna zadeva. Predvsem me na plati zanimajo naslednji priključki : USB, Ethernet ter CAN. Lepo je da je še LCD. Zanima me pa še to, ali se da to plato programirati direkt preko USBja, ali je potrebno imeti za programiranje kako orodje tupa ULINK2 (ki mimogrede kar precej stane). No, kaj mi izkušeni uporabniki priporočate? Kot že rečeno, imam namen se "igrati" z ethernetom ter nadzorom preko interneta ter CAN komunikacijo. Prižiganje ledic me bo zanimalo samo na začetku Wink

Aja, še to me zanima, kje potem predlagano nabaviti? Gledal sem Mouser, pa L-TEK Kje Olimex ?

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teh plat je kolikor hoces, ni nujno da je od Keila (ce ni v akciji so malce precenjene)

Olimex, www.futurlec.com, www.propox.com, www.embedded-projects.net

in se nekaj ostalih. Na nekaterih straneh imajo tudi openocd kompatibilne debugerje. Malce primerjaj cene na teh straneh, poskusi najti se kaksno stran.

ulink dela samo s keilom, zato je nakup malce vpasljiv, ce bi bil rad bolj fleksibilen pri izbiri prevajalnika in debugerja.

Prevajalniki KEIL, IAR, gcc in se nekateri nepomembni.

Keil demo ima omejitev 16 KB, IAR 32KB, gcc je nima. Pri gcc je lahko debugiranje malce zoprno (pa tudi IDEja nima).

Kaj je se takega na hitro... neposredno programiranje preko USBja ima samo Atmelovi mikroti (z USBjem seveda). Drugace pa uart (NXP in ST - cortexi).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni