www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

svetlobno stikalo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 6:44 pm    Naslov sporočila:  svetlobno stikalo Odgovori s citatom

Imam napravo, katera v različnih intervalih oddaja oz signalizira delovanje oz. porabo, preko ledice. Ker same naprave nebi šel razdirati, bi uporabil fototranzistor oz fotoupor, preko katerega bi vklapljal oz pošiljal impulz na drugo napravo oz. števec inpulzov. Vezje naj bi delalo preko 230VAC. Če ima kdo kaj takšnega pri roki, bi prosil za načrt, da ne odkrivam tople vode. Sam bi uporail fotoupor oz tranzistor, in pa triak, kateri bi skozi sebe spustil fazo ko bi na fotoupor prišla svetloba od ledice za signalizacijo.
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar sem ga naredil za vklop lučk Very Happy Dela pa tako,da ko pade svetloba,se rele pretegne,ko pa je svetloba ,pa ostane odprt. Uporabil sem samo en tranzistor,fotoupor,ter pa uporčkov,pa seveda rele. Namesto releja bi dal triak,ter en velik kondezator in par uporov ter zenarco,da imaš celotno vezje pod 220V.

Upam,da to misliš.

Drugače imaš pa nekaj tukaj:

http://www.coolcircuit.com/circuit/light_switch/index.html

Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že videl to shemo na googlu, vendar potrebujem za 230VAC. Problem je ker za trafo nimam prostora.
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi usmernik iz zenarce, kondenzatorja ter upora, ...
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem mislil namesto trafota:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/91008b.pdf

Sprva sem tole uporabil,a ker sem uporabil rele,je bil napajlni del prešvohen,zato sem uporabil en majhni trafo.

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi usmernik iz zenarce, kondenzatorja ter upora, ...
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=12886&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=usmernik+kondenzator
Lp
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem točno kateri tip je ic ki se priključi na 230V in ven gre mogoče 5 V.Ki lahko napaja fotoupor.Ali pa mogoče nočna lučka ki ima vgrajen fotoupor in se prižge ko je mrak in predelati.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz priloženih shem sem nekaj spesnil. Ali naj naredim takole kot je v priponki ali naj še kaj spremenim.

light_switch.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  70.23 KB
 Pogledana:  49 krat

light_switch.jpg

Nazadnje urejal/a Vajdo Čet Dec 25, 2008 11:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je OK, vendar greatza ne potrebuješ, ker napajanje usmerita že D2 in D3. Prav tako ne smeš dodati 7812, ker potrebuje vhodno napetost vsaj 3V višjo od izhodne (vsaj 15V). Lahko bi menjal Zener diodo z večjo, vendar to ni smiselno, ker 12V zener brez stabilizatorja dovolj stabilizira napetost.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
xay
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2008 9:24
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole na hitro: Kondenzator C1 vsaj za 25V, zener dioda 15V, greatza ne potrebuješ (in tudi kondenzatorja 100 uF pred 7812), ker je napetost že usmerjena, potem fotoupor je kratkostičen Rolling Eyes , tranzistor pred optotriakom je vezan čudno, predvsem emitor... Malo še preveri zadevo...

LP,

Blaž
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, jaz sem bolj gledal napajalni del ... potem pa naj da zener diodo kar 24V, bo več rezerve za stabilizator (daj 78L12, se manj greje ter zavzema manj prostora). Tadrugi del vezja okoli op-ampa pa bolj natančno (pre)nariši.
Nazaj na vrh
xay
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2008 9:24
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

78L12 se greje manj samo takrat, ko pride do izraza low-dropout, torej pri majhnih razlikah vhodne in izhodne napetosti, kot je seveda dopušča, sicer pa se greje P = razlika napetosti (Vin - Vout ) x tok. In ko sem že ravno pri toku, to vezje kuri nekje 10 mA, ko je tranzistor vključen, tako da ne vem, če bo dovolj 150 nF kondenzator serijsko za usmerjenje 230V izmenične napetosti v enosmerno. Formule sicer ne vem (oz. se mi ne da razmišljat Very Happy ), vendar mora gotovo biti nekje na forumu...

LP,

Blaž
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Formula za izračun tega kondezatorja je v pdf-ju,ki sem ga prilepil zgoraj. Drugače pa,7812 daj stran,saj ti že zener dioda stabilizira,prav tako tisti gratz.
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zgornji priponki sem zamenjal vezavo, ker sem foto in tranzistor zglumil do konca. Rolling Eyes Rolling Eyes
Se vidi da so prazniki Laughing Laughing

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 1:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti 1K upor na pinu 7 proti 12VDC bo znal delati težave.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni