www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Povezava med bivanjem v bližini daljnovodov in ...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.73
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 4:26 pm    Naslov sporočila:  Povezava med bivanjem v bližini daljnovodov in ... Odgovori s citatom

Povezava med bivanjem v bližini daljnovodov in neurodegenerativnimi boleznimi – epidemiološka študija

V raziskavi so analizirali povezavo med izpostavljenostjo električnim in magnetnim poljem 220 in 380/400 kV daljnovodov ter nevrodegenerativnimi boleznimi. V raziskavi je sodelovalo 4,7 milijona posameznikov v času med letoma 2000 in 2005.

Ugotovili so, da je tveganje za Alzheimerjevo bolezen pri posameznikih, ki bivajo v bližini daljnovodov (manj kot 50 m) za 1,24 krat večje kot pri ostalih (600 m od daljnovoda ali več). Raziskave so pokazale, da je poleg bližine daljnovoda pomemben tudi čas, ko je ta oseba bivala v bližini daljnovoda. Če je oseba bivala v bližini daljnovoda najmanj zadnjih 5 let, se je tveganje povečalo za 1,51 krat, za obdobje zadnjih 10 let je se je tveganje povečalo za 1,78 krat in za zadnjih 15 let na 2,00 krat. Rezultati za starostno demenco so podobni, za amiotrofično lateralno sklerozo, Parkinsonovo bolezen in multiplo sklerozo pa raziskava ni ugotovila povečanega tveganja zaradi bivanja v bližini daljnovoda.

Še kot zanimivost.
Prosojnice iz predavanj na temo: ELEKTROMAGNETNA SEVANJA - (TVEGANJA IN STRAHOVI)

VIR
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 6:55 pm    Naslov sporočila:  Seva vse! Odgovori s citatom

Seva sonce, seva raditor doma (IR kar je kar visoka frekvenca) edino ogledalo odseva. Če hočeš biti glavni in sploh in oh. Proglasi neko stvar, da seva. Hirošima sindrom. S tem ne želim rči, da ni potrebna previdnost. Toda enačiti telefon z mikrovalovno pečico????

Navajate nekakšne podatke. Tudi meritve. Zanima me vaša merilna negotovost. Vsaj ocenjena.

Zanimivo se mi zdi, da mobilni telefoni sevajo in škodujejo in sploh in ... . Kaj pa brezžični telefpni, katere so leta nazaj uporabljali? To pa ni sevalo? V stanovanjih imamo na desetine m električnih napeljav. 50 Hz, pa vseeno antena seva, pač davek na civilizacijo. Če pa se doma ogrevate na drva in svetite s svečami. Ne niste zaostali, samo sevanja je pa manj.

Kaj hočem s tem povedati. Ne po nepotrebnem strašiti ljudi. In pa najprej povejte, da zaradi sevanja doma ne uporabljam: ?????.

Anti sevalci ste kot zeleni. Ne to ne ono, ne tretje. Udobje pa enako in po isti ceni.
Samo eno osebno vprašanje. Imate mobilni telefon? DA ali NE.

LP Bojan

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je res slabo za te bolezni. Ampak zavraga zakaj pa nikjer ne objavijo zakaj pa je dobro? Slabe novice so očitno bolj zanimive...

Evo jaz živim ne daleč od daljnovoda in moram povedati, da sem v povprečju manj prehlajen (brez actimela in vseh možnih vitaminov in inekcij) kot sorodnik, ki živi 200m stran. Bolje se znam skoncentrirati, imel sem boljše ocene v šoli kot on. Bolje vozim avto. Imel sem manj (0) prometnih nesreč za razliko od njega, ...

Skratka ZAGOTOVO so tudi dobre stvari, le da jih raziskave ne objavljajo....

rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz če bi bil v vlogi tega ki ima v lasti daljnovode bi jim kar izklopil elektriko pa naj si sami naredijo ta daljnovod po zemlji ali kjer koli že hočejo.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 18, 2008 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak drugi pa spet ne bi imeli pod zemljo: http://24ur.com/novice/slovenija/rence-vkopu-kablovoda-sedaj-nasprotuje-drug-del-prebivalcev.html Very Happy

Kako zadovoljiti obe strani? Jaz predlagam da eno fazo vkopljejo pod zemljo, drugo fazo na daljnovod, tretjo pa nekje vmes. Laughing Razz
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.13
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem Renčan in jih zato ne razumem najbolje, kaj hočejo. Po eni strani jim dam prav, saj bodo z vkopom imeli lepšo vas. Oz. ne bo "nadležnega" daljnovoda.
Torej, sedaj ko so dosegli svoje, pa ne želijo povečanja števila vodov in kot vidim nekaterim niti vkop ne ustreza Confused
Mislim, da so sedaj presegli vse meje in bo treba začet z razlaščanjem, sicer tega ne bo nikoli konec. Po drugi strani, pa bi jim preventivno (zaradi zmanjšanja sevanja izključil tudi daljnovod do Opekarn in lokalne TP. ... Mislim, da bi po tem hoteli vsi nad svojo hišo imeti en tak daljnovod) Laughing
Drugače rečeno so interesi le za to da bi od Elesa dobili kakšen denar in jim za sevanje ni niti malo mar Mad

rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Ampak drugi pa spet ne bi imeli pod zemljo: http://24ur.com/novice/slovenija/rence-vkopu-kablovoda-sedaj-nasprotuje-drug-del-prebivalcev.html Very Happy

Kako zadovoljiti obe strani? Jaz predlagam da eno fazo vkopljejo pod zemljo, drugo fazo na daljnovod, tretjo pa nekje vmes. Laughing Razz

tretjo pa kar na hišo Very Happy
Nazaj na vrh
PB1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 13 Nov 2008 9:12
Aktiv.: 0.01
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

EM sevanje je dalec od nedolznega, ceprav se to vztrajno hoce prekriti. Koliko raka in podobnih bolezni bo to potegnilo za seboj bo pokazal le cas, vendar pa bo takrat za mnoge zal prepozno.
Znano je tudi, da se predvsem elektrotehnikom, ljudem ki so pogosteje izpostavljeni EM sevanjem rodijo le deklice.... Zgolj naklucje??
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PB1 je napisal/a:
Znano je tudi, da se predvsem elektrotehnikom, ljudem ki so pogosteje izpostavljeni EM sevanjem rodijo le deklice.... Zgolj naklucje??

Lahko navedeš vir ?

sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.94
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PB1 je napisal/a:
EM sevanje je dalec od nedolznega, ceprav se to vztrajno hoce prekriti. Koliko raka in podobnih bolezni bo to potegnilo za seboj bo pokazal le cas, vendar pa bo takrat za mnoge zal prepozno.

Laughing Laughing Laughing Very Happy Very Happy Rolling Eyes
moj oče je elektrotehnik-u glavnem, štromar...
ne boš verjel ima tri sinove... Rolling Eyes (eden od njih sem seveda jaz Laughing )

lp

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh ja samo provokacije. Moj odgovor pa je: Very Happy , Very Happy , Very Happy .
Komur je pa strah pred sevanjem zmanjšalo IQ na številko obuvala pa ni pomoči.

Pa LP vsem obsevanim.

Močno obsevano 2009. Zlasti zdravo in srečno obsevano.

Dost mam sevanja neumnosti, brez argumentov, izmerjenega z nihali, bajalicami in kar je še teh "instrumentov".

PS Se ne grem več!

PB1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 13 Nov 2008 9:12
Aktiv.: 0.01
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da pojasnim: Dogaja se ljudem, ki so pogosto (dan za dnem) izpostavljeni npr. transformatorskim postajam, VF oddajnikom, itd... To so jasna vidna dejstva in nikakor nakladanje. Poznam kar precej ljudi. EMR poskoduje kromosome, kromosomi Y pa so kot kaze bolj ranljivi, zato se pri daljsi izpostavljenosti mocnemu EMRju takim moskim (elektrotehniki pa so predvsem moski) rodijo vecinoma deklice
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PB1 je napisal/a:
elektrotehnikom, ljudem ki so pogosteje izpostavljeni EM sevanjem rodijo le deklice.... Zgolj naklucje??

The more, the merrier!

Moj tast bo pa štromar, oj štromar sem jaz... Very Happy
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PB1 je napisal/a:
Da pojasnim: Dogaja se ljudem, ki so pogosto (dan za dnem) izpostavljeni npr. transformatorskim postajam, VF oddajnikom, itd... To so jasna vidna dejstva in nikakor nakladanje. Poznam kar precej ljudi. EMR poskoduje kromosome, kromosomi Y pa so kot kaze bolj ranljivi, zato se pri daljsi izpostavljenosti mocnemu EMRju takim moskim (elektrotehniki pa so predvsem moski) rodijo vecinoma deklice

Da pojasnim. Zahteval sem vir. To pa zato, ker je to tehničen forum, ne pa nakladalnica.
Kakšno je tvoje mnenje me ne zanima. Še en tak neargumentiran post in letiš !

dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.13
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2008 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je vsako pretirano izpostavljanje močnemu sevanju tako ali drugače škodljivo. Dober primer je sončenje. In četudi je dolgo znano da pretirano sončenje na dolgi in lahko tudi na kratki rok škoduje zdravju, se tega "cvrtja" na soncu poslužuje veliko ljudi. Nisem pa zasledil še nobenega gibanja, kot tisto za nevarni dihidrogenmonoksid, ki bi zahteval da sonce preneha sevat Laughing
Kar se pa tiče daljnovoda skozi Renče, pa je tu večinoma kriva "foušarija" oz. drugi interesi ki so povezani s kapitalom.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni