|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 7:39 pm Naslov sporočila: Cobra33 |
|
|
Pozdravljeni
Danes sem malo testiral pirotehnične izdelke in med njimi tudi močne petarde COBRA33, katere sem dobil od sodelavca.
Res je, da se petarda dobi le na črnem trgu, ampak takšni izdelki še za odraslega niso, kaj šele za mladoletnike. Niti predstavljati si ne morem koliko roke bi mi še ostalo, če bi ta zadeva počila v roki.
Bil sem oddaljen cca. 20m in še to za škarpo in sem še vedno občutil sunek poka.
Vsaj to je dobro, da ima petarda vžigalno vrvico.
Sicer pa slike povedo več.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
50.74 KB |
Pogledana: |
25 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.28 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
če te kdo prijavi, kaj imaš... verjemi da ti bo žal, da si odštel € za to...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem, čeprav še nisem imel priložnosti držati kobre v rokah.
Sem pa že nekajkrat naredil HMTD, Aceton Peroksid, RDX in še kak mililiter Nitroglicerina bi se našo. Kaki 2 leti sem se namreč na veliko ukvarjal z eksplozivi, ampak sem vseeno spoznal, da je elektronika boljša in varnejša in da mi bolj "sedi".
Sploh je nevaren Aceton peroksid. Naredil sem ga tako par gramov in nisem se zavedal njegove moči in občutljivosti. Zato sem ga dal na desko samo ščepec (!) in se igral z vžigalnikom. Najprej pol metra nad njim, potem 20cm, na 10cm pa BOOOM. Skoraj me je vrglo nazaj (pol refleksno pol udarni val) pa še par dni mi je zvonilo v ušesih. Nikoli več ga nisem naredil...
Cobra33 pa je pomoje samo mešanica dinamita in še kakšnega "mašila", ker drugače bi bilo premočno.
Nasploh pa so take vrste izdelki zdaj prepovedani ( ), kazen je od 400 - 1200 € za posameznike, če pa si s.p. ali pa d.o.o pa ti najdejo petarde pa do 10000€.
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
ampak sem vseeno spoznal, da je elektronika boljša in varnejša in da mi bolj "sedi". |
Predvsem pa KORISTNEJŠA in nikogar ne motiš z njo..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Citiram: |
ampak sem vseeno spoznal, da je elektronika boljša in varnejša in da mi bolj "sedi". |
Predvsem pa KORISTNEJŠA in nikogar ne motiš z njo.. |
... ne motiš vsaj dokler ne zajadraš v VF vode
VF oddajniki pa so dokaj priljubljena začetniška tema, po mojih izkušnjah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
o tem bo še veliko komentarjev, pač dal sem svoje mnenje. Tisti, ki meče petarde, bo napisal komentar, ki vsekakor ne bo povedal kaj čez petarde, tisti, ki pa se mu zdi absurdno metati denar po cesti, pa bo verjetno napisal kaj čez petarde, če bo oddal mnenje...ne rečem ognjemet, pa še tisto je predrago za to, kar dobiš od tega, nekaj malo različni barv, ki se prelivajo, ki jih lahko vidiš tudi na slikah, če si nek velik umetnik petarde pa res pod standardom splošno inteligentnega človeka...še če imaš preveč denarja in to ni izgovor, je absurd sploh razmišljati o tem...ne vem...delajte kar hočete, mogoče pa še kdaj odrastete...
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
petarde pa res pod standardom splošno inteligentnega človeka... |
Petarde so, (enako glasne) rakete pa ne ? Jaz bi oboje dal v isti kos.
Rakete imajo se dodaten "bonus", da jih v visjih objektih ziveci dobijo direktno pred okno, na kar mnogi ne pomislijo. Poci kot velika petarda.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam ne mečem petard kot "za stavo". S tem mislim ene, ko vzamejo par škatel pedard in ššš, bum, ššš, bum, bum... Osebno sem bolj experimentalen človek in seveda sem imel (imam) petarde. Samo kaj, več kot dve tretjini jih raje razstavim in delam kakšne druge efekte, velikokrat povezane z elektroniko in računalništvom. Vedno mi je bilo ljubše gledati in občudovati kar sem sam sestavil, zato pa iščem po 50 metrske kolute vžigalne, da bi se malo "igral" (v experimentalnem, ne otroškem smislu).
Tudi meni se zdi (delno) metanje denarja bek za petarde, ki jih potem recimo zvežeš v zvezdico in gre škatla vstran v 20 sekundah, ampak ne vem, za novo leto... ali je bil (je) to nekakšen običaj ali kaj?
@Sokrat: in vsaj meni se zdi, da kar poči višje se sliši dlje (in bolj)...
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Petarde. Če bi kdo izračunal koliko stane užitek na uro, mimogrede pok traja 1ms,
potem?
Kar pokajte. Plačali ste 1milisekundo užitka! x1000 da je sekunda, za ta denar že dobiš kar nekaj stvari, katere te lahko razveseljujejo ure in dneve. Šopek za drago stane precej manj, nasmeh v njenih očeh pa je neprecenljiv. Še kakšna dilema?
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Največji zagovorniki pokalic ponavadi še nimajo drage...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namen mojega posta ni bil ta, da bi se tukaj prerekali koliko je kdo inteligenten zaradi posluževanja določenih stvari.
Dobro je vedeti oz. videti kaj takšna stvar naredi, mogoče bo kdo dobil občutek spoštovanja do moči izdelka in raje ubral drug način zabave.
Sam sem zmetal veliko petard, zdaj me je to že minilo in če kaj kupim za novoletne praznike, je kakšna baterija, fontana ali druge pirotehnične izdelke, ki dajejo svetlobne efekte.
To kobro sem dobil in preizkusil, stvar me je presenetila zato sem tudi objavil slike z namenom, da predstavim nevarnost izdelka.
Ljudje smo si različni, vsak ima svoje načine za zabavo in vsekakor drugih ne obsojam ničesar, če si izberejo drugo vrsto popestritve.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor.
Sem se še v OŠ igral z iniciatorji na vžigalno vrvico, pa zadeva naredi glede na svojo majhnost še veliko več kot cobra, s tem da naokrog letijo še šrapneli.
Dobavljivost je verjetno na enakem nivoju.
V šolah dandanes učijo vsemogoče neumnosti, ne bi bilo slabo kakšno uro in list papirja nameniti tudi temu (nevarnostim in pravilni uporabi, če se jo že mora uporabit).
Če bi jim (mulcem in mulam) vsaj dopovedali kako prijeti petardo da ob morebitnem prehitrem poku naredi čimmanj škode...
Za praktičen prikaz pa bi lahko v malce debelejši zrezek zapakirali navadno zeleno piratko...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonci Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14 Prispevkov: 629 Aktiv.: 3.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strinjam se, da ima vsak svoj način zabave, toda le do tedaj, ko ne ogroža oziroma moti ljudi okoli sebe! Res je, da je zaenkrat manj pokanja kot prejšnja leta, toda kazni bi osebno še povečal in poosotril nadzor!
Kdor se misli igrat s petardami pa naj to počne varno!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
@programer; malo sem prebral tvoje linke in se zamislil ali je lahko nevarno shranjevati vse kemikalije potrebne za elektroniko (jedkanje) v isti omarici?
Se pravi, sam imam shrambo v isti imarici; solno kislino, vodikov peroksid, cevosan in še kakšne stare mešanice jedkalne kisline. Aceton, nitro in alkohol pa je cca. 50cm vstran na drugi polici.
Omarica (lesena) v kateri so kisline je vsa obdelana od hlapov, vsi kovinski deli so korozirali. Posode v katerih shranjujem so rahlo odprte, saj vodikov peroksid in jedkalne mešanice hlapijo in plastenke dobesedno napihne v nekaj dneh.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je že govora o petardah, bom povedal, kako smo morali kupiti nov nabiralnik. Mulci so nam not podtaknili petardo (precej veliko, ker ključavnice nisem več našel). Prvi udarec je sicer nekoliko osmojen preživel, od časopisa pa ni ostalo nič. Drugi udarec pa je bil nekaj dni kasneje, ko so z drugo petardo (morala je biti večja kot prva) preprosto odpihnili dno.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni