www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaklenjen AtMega 8 pomoč
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi tale programator generira signal prav za take primere.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede - a sam kristal ni dovolj? Tiny-a lepo programiram z darkotovim programatorjem tudi, če imam vključen zunanji oscilator, le kristal mora biti zraven.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 9:50 pm    Naslov sporočila:  Zaklenjen Aatmega8 pomč Odgovori s citatom

Jaz sem enkrat pomotoma zaklenil M8 na zunanji oscilator in ni pomagalo če sem pripeljal takt od zunaj,ali dal kristal, sem jih moral odkleniti s paralelnim programatorjem.
Vlado
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Lej , slabo bereš post.
Da odkleneš Mego8, frekvenca oscilatorja ni pomenbna, tudi če bo nekaj 100 Khz bo OK, ko odkleneš pa lahko spet uporabiš kristal, ki ga želiš.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
veter
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25
Aktiv.: 0.58
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiger, se opravičujem, sem pač začtenik na tem področju in so mi potem nekateri izrazi preveč podobni in jih potem enačim med seboj....

Skratka, PWM ima narejenega, ven spravim tam nekje med 26kHz do 30kHz.

Ali mi lahko daš natančna navodila kako in kaj moram priključiti, ker sem že poizkušal danes pa brez uspeha...

Poizkušal sem na naslednji način:
1.) Skupno napajanje PWM in MiniPin
2.) Signal iz pin 3, čipa 555 sem pripeljal na Xtal1
3.)PWm pognal (na osciloskopu sme spremljal frekvenco
4.) Na mini Pin priključil programator PonnyProg preko USB
5.) Pognal program AVR studi, kjer sem poizkušal nastaviti fuse bit na internal clock 1MHz

..in ni šlo..

Kaj sem naredil narobe?
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z oscilatorjem si že probal? Če imaš kakšno staro matično plato,ali kakšno grafično, zvočno,ga odloti dol in zadevo sprobaj. Sam sem tudi imel nekaj atmeg8 zaklenjenih,pa sem jih uspešno z njem rešil. Vrednost oscilatorja ni pomembna.

P.S: Imaš še kakšnen uc,ki dela? Napišeš program,ki ti generira pravokotne impulze,in ga pripeljaš na eden izmed xtal pinov.

stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako si zaklenil Mego !!
Ko si hotel nastaviti oscilator, ti v AVR-studio ni dobro prebral Fuse bitov. Ker nisi bil pozoren na to, da SPIEN bit ni odkljukan, nastavil si pa oscilator (katerega pač si) in dal "program". Tako si sedaj onemogočil ISP programiranje.
Rešitev je v paralelnem programatorju, kot je napisal Vlado.
Meni z nobenim zunanjim oscilatorjem ni uspelo odklenit mega8 !
Ne zapravljaj časa.

LP, stursc
Nazaj na vrh
Robbby
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 14:01
Aktiv.: 0.44
Kraj: okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi si lahko pomagal s tole igračko.

http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, še enkrat od začetka:

Preden sem skušal iti na zunanji oscilator, sem Atmega8 programiral tako, da sem nastavljal različne interne clock-e.
To je delovalo brez težav.
Potem pa sem obkljukal nastavitev, ki jo lahko vidite v pripeti sliki. Samo to sem naredil in nič drugega, potem pa zadeva ni hotela več delovati
To sliko sedaj sem dobil tako, da sem vstavil Atmega32, ki ga imam še doma, seveda nisem sedaj pritisnil tipke PROGRAM Very Happy
No, od tu naprej pa vedno dobim napako, kot jo lahko vidite na sliki v prejšnjih sporočilih....

AVR studio4.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.16 KB
 Pogledana:  2 krat

AVR studio4.JPG

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu pišem da si izbral zunanji RC oscilator, prej si pa napisal, da si uporabil Kvarčni oscilator. Odloči se že Rolling Eyes RC oscilator za želeno frekvenco boš pa že sestavil. Rabiš en upor in en kondenzator.
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Tu pišem da si izbral zunanji RC oscilator, prej si pa napisal, da si uporabil Kvarčni oscilator. Odloči se že Rolling Eyes RC oscilator za želeno frekvenco boš pa že sestavil. Rabiš en upor in en kondenzator.

Res je. Lahko pa uporabiš navadni oscilator,kot sem ti že povedal iz kakšnih staril računalniških plat.

Ali veš kakšna je razlika med oscilatorjem in kvarcom?

veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od tega večera dalje vem...

Oziroma, sedaj vem da to ni isto...

Lepo prosim, če mi poveste razliko, najraje s slikcami. doma imam tri stare zvočne kartice pa eno grafično in povsod vidim samo kristale-kovinska ohišja (visoka ali nizka izvedba) pa dva pina...

Ona druga reč bi morala imeti tri pine?
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2008 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, vsaj 3, večina pa jih ima 4.

KLIK: slika
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2008 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Mimogrede - a sam kristal ni dovolj? Tiny-a lepo programiram z darkotovim programatorjem tudi, če imam vključen zunanji oscilator, le kristal mora biti zraven.

Ni teorije, da bi bil dovolj, ce je izbran napacen tip izvora takta. Konkretno ce izberes:

1: interni RC oscilator: dela interni oscilator in ignorira kvarc, tako da se ne zgodi nic tudi ce obesis na tista dva pina dedka Mraza

2: zunanji oscilator (oz. kakrsenkoli samostojen izvor takta): izkljucen bo ojacevalnik/inverter oscilatorja v MCUju (in tako sproscen en dodatni I/O pin) in posledicno s kvarcom nikoli ne bo nic, tudi ce ga prikljucis na relevantna pina

3: zunanji RC oscilator: ime je napacno, ker sta zunanja samo R in C, sicer je pa to prakticno enako nastavitvi s kvarcom, le da je drugace nastavljen ojacevalnik, kot za kvarc

4: keramizcni rezonator: isto kot prejsnja tocka

(obe zadnji tocki imata problem tako, ce je ojacanje premajhno, ker oscilator ne stece, kot ce je preveliko, ker lahko umre katera od komponent, najprej kvarc oz. resonator)

Izberes torej pravi izvor ure, pa do problema sploh ne pride. Zato so datasheeti ! Za PICe je enako stevilo opcij pri izboru ure, pa ne vidimo takih traparij na forumih( tukaj in SE), kot jih redno prebriram o AVRjih, pa se to jih vidim samo pri uporabnikih Bascoma (Bascom ocitno ne zahteva branja datasheetov, ker je tako zelo neverjetno super, da so navodila povsem odvec ?!).

5:

veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2008 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem našel na netu.
Bom poizkušal po tem PDF-ju narediti External RC oscillator, glede na to da sem na to nastavil fuse bit.
Vas obvestim o rezultatih.

LP!

External RC oscilator.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  External RC oscilator.pdf
 Velikost datoteke:  82.11 KB
 Downloadano:  31 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni