|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Deizzy Član

Pridružen-a: Tor 18 Nov 2008 21:17 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.07 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:43 pm Naslov sporočila: nakup zunanjega diska |
|
|
Ravnokar bi kupil nek prenosni disk, pa ne vem na kake podrobnosti oz.lastnost moram gledat. Prosu bi da mi predlagate disk za ki bi bil dober za dobro ceno.
Že v naprej se vam zahvalujem za prispevke,
LP _________________ Deizzy:=) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne moreš nekaj falit z nekim brand name diskom.
Sam sem prejšnji teden kupil 1TB od Seagate-a in sem zadovoljen.
Imam pa še eksterni disk od WD (iBook?) - imel dva, pa je na enem šla elektronika - in pa dva diska v ohišjih, kupljenih posebej (Techtrade).
Glede na to, da so 1TB precej poceni (dobrih 100 EUR) se mi zdi to najbolj praktična kapaciteta dandanes.
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
da stvar le ni tako preprosta sem spoznal nedavno,sem tudi nabavil 1TB zunanji disk in še mrežnega povrhu,ki pa zato ni bil ravno poceni. Zdaj pa sem hotel gledat dvd filme kar preko mreže,kar seveda gre,ampak se pogosto zatika. Bi pomagal 1000mb/s svitch,pa enaka mrežna kartica ? Ali se da to rešit še kako ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70626.45
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 1:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 1:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbrz je tezava kje drugje, saj se filmi (divx DVD locljivosti) preizkuseno predvajajo cisto normalno preko 10 mbps (!) povezave. Sicer je to zelo na meji, saj je hitrost prenosa par sto kbps, film takega formata pa zasede ~166 KB na sekundo.
Premalo zmogljiv omrezni streznik v ohisju diska ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.13 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 1:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Si prepričan, da ima disk 1Gb LAN priključek? Pa verjetno ima še kak drug vmesnik kot LAN |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Disk prav gotovo nima 1GB priključek, je pa na mrežo priklopljenih nekaj računalnikov,internet,pa sem računal,da z zamenjavo stikala izboljšam vsaj na 100 Mb7/s,v kolikor bi hitrost padala zaradi drugega prometa na mreži. Vsekakor je bila napačna že zamisel uporabe mrežnega diska,ker se vsaj zaenkrat ne obnese. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz malce dvomim da je problem v premajhnem prenosu, kajti ravno preskušam video streaming HD filma (mkv format) s PC-ja preko routerja na sony-jev PS3 in pri žični povezavi (cat 5e) je prenos v špicah tam okoli 50-60 Mbajtov na sek. Pri meni je večji problem slab CPU, ki ne zmore sprotnega dekodiranja in stream-anja signala pri 1080p...
Jaz bi na tvojem mestu s kakšnim programom (ali pa preprosto z večjo datoteko) preveril hitrost prenosa podatkov. Prvo preko stikala, potem pa samo disk s cross kablom povežeš diretkno na PC in spet izmeriš prenos - če se poveča, je problem v stikalu, če se ne, je problem v samem mrežnem disku, na kar bi jaz polagal karte. Če imaš stikalo s 100 M, potem mora biti dovolj hitro, ne rabiš gigabit verzije, ker, kot praviš, disk nima gigabit kartice, tako da ti nič ne pomaga. To je potem enako kot da bi dal v avto osemvaljnik in potem priključil samo vsak drug valj...
S 100M se pa itak poveže z vsakim stikalom, če le ni iz časa parnih lokomotiv
Kaj pa nastavitve mrežnega diska ? Da ni kje možnost nastavljanja sistema, kot 100M duplex, 10M duplex, half duplex itd...? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilibalt Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59 Prispevkov: 252 Aktiv.: 1.19 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s protonckom, saj sem priklopil zunanji disk preko usb na PC in gledal filme na drugem preko ruterja (100 Mb/s). Ves čas pa tudi dolvleka deluje. Ni bilo težav.
Težave se pojavijo pri gledanju filma na PC-ju s katerega preko mreže kopiram na drugi PC. Kopiranje je cca. 5500 kb/s hitro. S testiranji se pri hitrosti 1500 kb/s neha zatikanje filma. Tako je vsaj pri mojih izkušnjah.
S pravi, da problem najverjetneje ni v mreži, ampak nekje drugje.
lp _________________ Ko zadeva ne deluje se umiri, preštej do 10 in poišči večje kladivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.57
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi to temo izkoristil za eno osnovno vprašanje. Zanima me ali je prenosni disk ekvivalentna stvar kot USB ključ?
Iz imena mi se nekako dozdeva, da je to podobno kot hard disk, na katerega lahko inštaliraš op. sistem in programe. A to drži?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
V principu gre za zelo podobno stvar, le da večjih dimenzij in večje kapacitete, saj zadeva vsebuje klasični HDD, ki pa ga priklopiš prek USB, FireWire, eSATA ali podobno.
Po priklopu mu sistem dodeli črko pogona (ali več njih, če je razdeljen na več particij) in normalno dostopaš nanj kot do internega diska.
Dokler ne dobiš prebliskov kaj vse z njim početi, ga uporabljaš za shranjevanje in prenos podatkov. Po prebliskih pa...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem zatikanja filmov, ki se predvajo preko mreže je v cenenih kontrolerjih od diskov. Kar se tiče LAN povezave ta ponavadi ne presega 5Mb/s, pa čeprav naj bi tisti kontroler omogočal 100Mbit povezavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale dvom v premajhen prenos me je spravil na pravo pot,polomil sem ga s kabli in sicer: Najprej imam modem vigor2700vg iz njega pa sem 1 kabl priklopil na svitch stikalo - na to pa ostalo (pc-je,disk,print server),pc - na katerem se je dvd zatikal pa nisem priklopil na svitch ampak na vigor poleg kabla,ki je povezan s svitchem,zdaj pa sem ta kabl samo preklopil na svitch in zadeva dobro dela,povečale so se tudi hitrosti prenosa,skratka vsem hvala za pomoč. Da ne pozabim,glede nastavitev mrežnega diska preko ip naslova je seveda obilna,te zadeve bom še predelal,za zdaj nisem ničesar spreminjal,je pa opcij kar nekaj,gre za pravice dostopa za branje,pisanje,potem so tu raid variante,pa varnostno shranjevanje podatkov tudi na splet,itd. Zanimiva tematika,ni kaj,zato bi kar priporočal glede vprašanja nakupa zunanjega diska,ki je bilo v tej temi postavljeno že na začetku,kar tudi mrežno varianto (žal dražjo),ki je vsaj v neki prihodnosti seveda bolj uporabna,ko bodo hišne povezave še bolj zaživele po naših domovih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osterklin Član

Pridružen-a: Sob 03 Jan 2009 20:00 Prispevkov: 176 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2009 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če še nisi kupil diska, kupi raje z eSata priključkom. Jaz sem imel USB pa je bil kar dosti počasen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kixs Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 17:03 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.38 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej je odvisno zakaj potrebujes zunanji disk. Ce za prenasat, potem vzames 2.5" (recimo WD Passport). Ce samo za razsiritev diska in ti racunalnik podpira eSATA, potem je to skoraj "non-brainer". eSATA ohisja imajo tudi USB morda se FW priklop in si kompatibilen z vsemi racunalniki, ce ze kam neses disk.
V kratkem bo WD izdal tudi zunanje 4TB diske. 2TB 3.5" Green je ze out  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni