|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 8:37 am Naslov sporočila: Elektronsko zatemnilno IR stikalo - težave |
|
|
Doma imam dve zatemnilni stikali v različnih prostorih. Stikali sta elektronski občutljivi na dotik, možno ga je pa krmiliti preko vsakega IR oddajnika (TV, RA pilota,....). Lansko leto se mi je en teden dogajalo, da sta se obe stikali naključno vklapljali, v glavnem zvečer oziroma ponoči. Po nekaj dneh se je zadeva umirila. Vse skupaj se je pred dvema mesecema zopet ponavljalo nekaj dni, v zadnjih dveh tednih se pa ponavlja tako, da sem ju zamenjal s klasičnimi stikali, ker so se luči kar naprej prižigale
A ima kdo podobne izkušnje s temi stikali? Sumim, da se dogajajo kakšne spremembe v omrežju (U, f), ki vplivajo na stikalo - problem v softweru?
Če deluje je zadeva super, ker lahko vse poštimaš s pilotom od TV
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
36.79 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
46.29 KB |
3 krat |

|
|
50.8 KB |
2 krat |

|
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam doma takšno stikalo montirano oz. sem ga imel cca 4leta, pa sestra ga ima že več kot leto dni. Do sedaj se ni vklopil niti enkrat sam. Ob strani imaš en preklopnik, in če je kdo je možno da je premaknil stikalo, ki je namenjeno samodejnemu prižiganju, ko si na dopustu. No pa saj to si verjetno probal
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo je napisal/a: |
Jaz imam doma takšno stikalo montirano oz. sem ga imel cca 4leta, pa sestra ga ima že več kot leto dni. Do sedaj se ni vklopil niti enkrat sam. Ob strani imaš en preklopnik, in če je kdo je možno da je premaknil stikalo, ki je namenjeno samodejnemu prižiganju, ko si na dopustu. No pa saj to si verjetno probal  |
Vajdo saj veš, da ga pri nas štrom biksa ob še tako majhni sapici ali slabšem vremenu in se ne čudim če bi bil to vzrok. Očitno pa ima SW v stikalu kakšno napako. Ja ja preklopnik je prav nastavljen .
_________________ LP,
Robi
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam slabo leto, do sedaj brez problemov, zadovoljen.
Edino piskača sem prvo uro utišal...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Davorin Član

Pridružen-a: Pon 16 Okt 2006 16:28 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam to stikalo. Pride obdobjem ko se stvar sama vklapljala, sedaj pa je že nekaj časa vredu. Vedno se je vklopilo v roku 30min po izklopu. Če se ni v tem času, se tudi kasneje ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je zadnjič ob pol dveh ponoči prižgal pol sem pa že mislil, da sem ga sam , da bom šel v službo in še malo poležal ter zaspal. Je bila panika ko sem se zbudil in mislil da sem res zaspal . Potem me je pa pogled na uro rešil - pa žarnice sem odvil
_________________ LP,
Robi
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam kakšen mesec, dela b.p. Mi pa daljinec nagaja, bo potreben detajlen pregled.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si lahko malo sposodim temo upam, da ne boste jezni. Tudi sam sem si kupil tako stikalo ga priklopil in poizskusil z daljincem, deluje vredu ko pa želim prižgati luč z dotikom se ne zgodi nič. Kaj bi lahko bilo narobe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 2:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam enako stikalo in dela ze 3-4 leta BP. Enkrat sem pa opazil da je ulovilo en cuden odboj od daljinca iz sosednjega prostora.
Sonyx Poglej ce imas pravilno namesceno sprednjo plastiko. Mislim da bi to lahko bil vzrok tvojih problemov
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Pokrov je nameščen pravilno in se lepo prilega na vzmet ki je notri. Na začetku sem milsil da vzmet nima stika z podlago in sem jo malenkost raztegnil ampak tudi to ni pomagalo. vrjetno je problem nekje v stikalu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam to stikalo in že od začetka opažam težave, ki jih omenjaš.
Pomagalo je, da sem snel tisti pokrovček in zdaj enostavno samo frcam po tisti vzmeti za prižiganje in ugašanje luči
Krivim pa predvsem Elektro, saj imamo kvaliteto elektrike v podnu (čisto na spodnji meji zakonskih določil).
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aliboy Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 23:08 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.37 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam tak regulator že nekaj let in v tem času se mi je parkrat res zgodilo, ko sem npr. prišel domov pa je luč gorela. Samo, ker se mi je to zgodilo res redko, sem pozabil na to.
Z elektriko pri nas nimamo težav. Če bi se to pogosteje dogajalo, bi se verjetno lotil zadeve, samo saj mi niti ni jasno kje
Drugače je pa to zelo uporabna zadeva.
LP
_________________ Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se je najpogosteje dogajalo to sredi noči. Se zbudiš sredi noči in ti ni nič jasno, zakaj gori luč.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam dve takšni stikali in že nekaj let in delata v redu.
Sem imel probleme s podobnim stikalom, le da je bil brez senzorja za IR.
Stikalo je lahko nekaj tednov delalo v redu, nato pa se je začelo obnašati kot da je svetlobni efekt v diskoteki. Očitno je bil problem prevelika občutljivost.
V stikalu sem poiskal uporovni delilnik. En upor je vrednosti nekaj 10Mohm (zaščita, da uporabnika fazna napetost ne ubije) in je vezan na senzor dotika, drug upor je v rangu 10kohm. Ta drugi upor sem zamenjal z manjšim. Vrednost sem ugotovil s poskušanjem (večji upor -> večja je občutljivost). Od takrat naprej nimam več težav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Imam to stikalo in že od začetka opažam težave, ki jih omenjaš.
Pomagalo je, da sem snel tisti pokrovček in zdaj enostavno samo frcam po tisti vzmeti za prižiganje in ugašanje luči
Krivim pa predvsem Elektro, saj imamo kvaliteto elektrike v podnu (čisto na spodnji meji zakonskih določil). |
Očitno, da je res nekaj v omrežju - katastrofa. Pri nas ga že vseskozi elektrika biksa, kljub temu da je videti vse OK. V Ameriki pa vse visi, trafote imajo kar tako obešene na "štangah" ampak dela ob vsakem vremenu. Žal zna pri nas elektro fajn kasirat, za kvaliteto pa nihče ne skrbi. Da ne govorim o nenapovedanih odklopih - v 21. stoletju
_________________ LP,
Robi
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni