|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2005 10:44 am Naslov sporočila: GSM baterija? |
|
|
Imam gsm firme sagem, ki je star 2 leti. 1 mesec pred mano (pred 2 letoma) sta ga kupila še dva kolega. No in pred 1 mesecem začeneta meni kolega pripovedovati da jim baterija ne drži več toliko časa kot bi morala (5dni). Eden je kupil novo baterijo, ki pa mu drži samo 3dni. No in tako je tudi pri mojemu telefonu začela pešati batrija skoraj točno po enem mesecu. Po različnih poizkusih polnenja mi baterija še vedno drži samo 3 dni, če jo napolnim z originalnim polnilcem. Če pa jo vzamem ven iz mobitela in jo napolnim pa drži normalno 5dni brez problemov. Zdaj me pa zanima če so mogoče kako telefoni sprogramirani da jim po določenem času polnilec ne polni več tako kot bi moral in si takrat prisiljen menjati baterijo, telefon, polnilec... oziroma odnesti ga na servis.
Nevem a je to zgolj naklučje da je vsem trem baterija odpovedala v enakem času ali ima tukaj prste vmes marketing? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fbifbi Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2005 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Mobilni telefona ni mogoče sprogramirati da bi baterijo polnil dobro samo 1 mesec
Resnica je takšna baterija počasi peša in polnilec ki je originalno zraven polni baterije z nežnostjo ko si pa polnil baterijo z drugim polnilcem si jo prisilil v polnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2005 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Mobilni telefona ni mogoče sprogramirati da bi baterijo polnil dobro samo 1 mesec |
Milo rečeno v svetu mikrokontrolerjev je vse možno ... tudi tole bi šlo brez problema... a bolj vrjetna razlaga je, da je nekaj narobe s polnilno napravo. Morebiti tudi, da gre za softwerskega horšča. Kar precej aparatov "beleži" starost baterije. Če bi tisto "uporabil" za način polnjenja bi bila razlaga možna. Moj predlog: Poskusi bateijo dati v telefon v katerem baterija normalno drži ter jo tam napolni - boš videl pri čem si. Poskusi še zamenjat polnilni adapter. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2005 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Polnilni adapter sem poizkusil zamenjat z drugim, pa ni nič bolše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2005 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena ali dve zanimivosti okoli baterije. Poizkusil sem narediti kratek stik na bateriji. Ko sem ga naredil se je napetost iz 3.6V sesedla na 0v in na ničli tudi ostala dokler jo nisem priklopil na polnilec,
Ko jo priklopim na polnilec oziroma usmernik, nastavim napetost na okoli 4V in 500mA toka. Tok po 10 min pade na približno 250mA in potem spet malo dvignem napetost oziroma tok na 500mA. Te nastavitve sem popravljal eno uro ker sem pač delal nekaj drugega poleg. No po eni uri pa opazim da napetost normalno miruje na 4V tok pa narašča in pada od 0mA do 250mA s frekvenco okoli 5Hz. Ko sem dvignil tok polnenja se je ta frekvenca zmanjšala na okoli 1Hz. Takrat sem odklopil baterijo in jo dal v telefon, ker mislim da je bila polna.
Zanima me če je v bateriji mogoče vgrajena kakšna elektronika (polnilec), ker tole nihanje toka sem prvič videl?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2005 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Litijeve baterije, ki se uporabljajo v mobitelih so zelo občutljive na polnilne napetosti ter tudi na kratek stik. Sam se nebi igral z tem, saj jih lahko nepopravljivo poškoduješ.
Za polnjenje se uporabljajo specializirana vezja. Veliko baterij ima vgrajeno tudi elektroniko. Če drugega ne zaščito pred kratkim stikom. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni