|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 12:02 pm Naslov sporočila: PIC 16F84 Zastarel??? |
|
|
Nekje na netu sem prebral, da bi naj bili temu picu dnevi šteti!
Silvo in podobni kaj je to res????Nadomestil bi ga naj nek ugodnejši pic , ki ima vgrajen tudi A/D pretvornik |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sigurno 16X84 ni več nov. Microchipova družina PIC je zelo velika.Vrjetno krepko preko 100 članov. Dvomim sicer, da bo šel v zelo kratkem času iz proizvodnje saj je ZELO razširjen. Res po da ga bo vrjetno počasi izrinil 16F628 ki je pin kompatibilen ima pa precej stvari, ki jih 84 nima. Poleg tega je tudi cenejši. Za primerjavo 16C57 se še vedno dobi - ta je res že močno zastarel (nima še prekinitev,programira se paralelno...) eden iz med mojih prvih večjih s katerim sem v podjetju naredil en "mikrokormilnik" kateri še vedno brezhibno deluje. Torej PIC-aši ni straha, če ne bo več 84 pa bomo vzeli 628 način programiranja ni drugačen malo je spremenjen register file (druga lokacija splošno namenskih registrov, dodanih pa je še par registrov)
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
OHHH.To me je kar malo pomirilo.Trudim se ,da bi se vsaj 16f84-[slovenščina je zame švedska vas] naučo pol pa slišim tako zadevo.
Že obstaja kakšna slo ali nemška knjiga o programiranju picev???? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede literature: V prodajnem servisu revije svet elektronike se je prodajala ena knjiga. Ne vem točno naslova - pred časom jo je kupil Lojz, ki se oglaša tukaj. Knjigo sem prelistal ter se mi zdi kar uporabna.
Glede programiranja: Vsekakor je odvisno za kak programski jezik se boš odločil. Če bo to assembler, potem sploh ni pomembno kateri mikrokontroler izbereš (govora je o PIC-u) Način programiranja je za 12XXX ali 16XXX enak. Za programiranje moraš le poznati arhitekturo kontrolerja (kaj vsebuje, kaj potrebuješ, kaj namravaš narediti) Če naredim eno primerjavo.
Če nap. znaš programski jezik Clipper lahko napišeš nap. Glavno knjigo, program za trgovino, za delavnico ... kaj za elektroniko ...še igrco gre napisat...
P.S.
Clipper je že star za primerjavo sem ga napisal, ker ga tudi sam kar dobro poznam
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz sveta-el imam knjigo Pic-mikrokontroleri(hrvaška).Moti me to ,da mi je hrvaščina zelo velika muka.
Splošno še nekaj razumem kako pa pride malo kaj strokovnega pa sem "v temi".
Mislim da bi bilo najenostavneje začeti z assemblerjem.Kaj misliš???
Nekateri govorijo da ga ni čez BASIC?Mislim ,da je to samo stvar navade.
Od microchipa imam inštaliran MPLAB IDE.Kako si naj kaj pomagam z mjim????
Res rad bi to razumel in znal.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
P.s.:rad bi programiral 16f84 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2003 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
TUKAJ smo že začeli
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2003 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo.
Pogledal sem si testno ploščico in se mi kar dopade.Edini problem je, da se mi zdijo povezave zelo tanke.(bojim de ga mi ne bo šlo za jedkat)
Kaj je kdo tu na forumu pripravljen ploščico nardit???Sem resen kupec.
Reber mogoče ti????
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2003 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matej,
Vezi niso zelo tanke -mogoče se ti le zdi. Po fotopostopku to ne bi smelo predstavljati večjega problema. Če kupiš že oslojen pertinaks ...pa dovolj temen film sicer malo poglej TUKAJ
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2003 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil.
Iz www.elektor.de sem si potegnil filme.Upam ,da mi bo uspelo.
Hvala za pomoč
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni