|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 9:57 am Naslov sporočila: Obrestni račun |
|
|
Mi lahko kdo pomaga pri naslednji nalogi:
Šest let rentno varčujemo ob koncu vsakega četrtletja po a EUR, da bi lahko v sedmem, osmem in devetem letu prejemali postnumerandno mesečno rento v višini 250 EUR.
Izračunajte a, če se uporablja konformno obrestovanje z letno dekurzivno obrestno mero 5,3%.
Nalogo rešite še v primeru, da prva 3 leta varčujemo ob koncu vsakega četrtletja po a EUR, naslednja 3 leta pa ob koncu vsakega polletja po a EUR. Ostali pogoji ostanejo nespremenjeni.
Kolega na poslu oziroma njegov sin je dobil to nalogo in je v zadregi. Jaz pa še bolj.
Hvala in lep pozdrav, Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolegov sin naj enkrat odpre knjigo (matematika za srednjo solo, gimnazija oz. ekonomska ali kaj podobnega), pa ne bo zadrege. Poglavje je v cisto majhno, gre pa samo za to, da si ucenec razcisti razliko med linearnim in konformnim obrestovanjem, anticipativnim in dekurzivnim obrestovanjem ter dojame obrestno obrestni racun. Iz tega potem izvira vsa ostala poslovna matematika in ni ga problema, ki ga ne bi mogel prevesti v te osnovne pojme.
Tovrstne naloge se resuje tako, da razdelis celotno obdobje na tocke, kjer je dogajajo vplacila oz. izplacila ter pripisi obresti, potem vpises vse znane podatke ob tocke na tem casovnem traku (vkljucno s koeficienti obrestovanja) in potem zadevo ali izracunas pes, ali pa - to pa ni vec srednja sola - razstavis na zaporedja, ki se sestevajo z diferencnimi enacbami.
Se razjasnitev uporabljenih pojmov v nalogi:
konformna obrestna mera = obrestna mera znotraj obdobja (torej mesecna ali cetrtletna), ki jo dobis tako, da letno korenis z relevantnio stopnjo, namesto da delis proporcionalno; cetrtletna je tako letna^-4, mesecna pa leta^-12
dekurzivno obrestovanje = placevanje na koncu obdobja, torej konec vsakega cetrtletja in ne zacetku (to vpliva na to kdaj se zacnejo aplicirati obresti na vplacila)
Drugi del naloge samo spremeni tocke vplacil, sicer je pa isti smorn.
Toliko v pomoc (se veliko vec pise v knjigi, preprican sem, da so zraven tudi primeri s casovnim trakom, s katerim si je vse skupaj preprosto predstavljati), domace naloge pa mulcu resevali ne bomo !
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor.
Mi lahko pojasniš še pojem "postnumerandna mesečna renta" ?
Torej. Če vložim 100 Eur, bom imel ob koncu četrtletja 101,299 Eura (pri 5,3 % letni obrestni meri) in ob koncu drugega četrletja 102,615 Eura itd. itd.
Po šestih letih bom imel neko vsoto. Sedaj pa začnem dobivati rento. Prvi mesec 250. To pomeni, da se mi ta vsota zmanjša za 250 Eur. Na ostanek pa še vedno dobivam obresti ? Drugi mesec zopet 250 Eur itd.
Sklepam pravilno ?
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Hvala za hiter odgovor.
Mi lahko pojasniš še pojem "postnumerandna mesečna renta" ? |
Aha, to sem pa pozabil: post numerando pomeni na koncu obdobja, pre numerando pa na zacetku. Razlika je v tem, da je znesek obrestovan pri post numerando izplacilu, saj si ga prejel sele konec obdobja, pri pre numerando pa ni.
Citiram: |
Torej. Če vložim 100 Eur, bom imel ob koncu četrtletja 101,299 Eura (pri 5,3 % letni obrestni meri) in ob koncu drugega četrletja 102,615 Eura itd. itd. |
Ne racunaj v absolutnih zneskih (razen za zacetno predstavo), ampak si narisi casovni trak in zraven koeficinete. Ne narises vseh 24 obdobij, dovolj je prvih nekaj in potem izpustis vecino tistih, pri katerih ni nobene spremembe. Videl bos, da se (dokler so transakcije tako peproste, kot v tej nalogi) zadeva "skrci" na preproste izracune tipa
a * (1 + obrestna mera)^stevilo obdobij
Na koncu dobis eno veliko enacbo.
Citiram: |
Po šestih letih bom imel neko vsoto. Sedaj pa začnem dobivati rento. Prvi mesec 250. To pomeni, da se mi ta vsota zmanjša za 250 Eur. Na ostanek pa še vedno dobivam obresti ? Drugi mesec zopet 250 Eur itd.
Sklepam pravilno ? |
Stevilk nisem preverjal, a napisano drzi: preostali znesek se obrestuje normalno, dokler je "v banki".
Izplacila tudi sestavljajo vrsto enako oblike kot zgoraj, ki se obrestuje (je vredna toliko vec, ce postavis tocko, na katero vse preracunavas, na konec casovnega traku oz. toliko manj, ce izberes tocko v trenutku zacetka izplacevanja rente - beri spodaj).
Pozabil sem poudariti nekaj zelo pomembnega:
Smisel vsega tega pocetja je, da dojames, da je obrestna mera vrednost denarja v casu. To pomeni, da preko obrestne mere znesek lahko "prevedes" na poljubno tocko v casu in v taki nalogi to tudi moras narediti. Izberes si torej tocko, kjer ti bo najlazje racunati. Rezultat je v vsakem primeru isti, a koeficienti, s katerimi racunas, so drugacni glede na izbiro tocke.
Jaz bi za to konkretno nalogo tocko postavil na konec 6. leta, ko vplacas se zadnji obrok in se zacne obdobje izplacevanja, ker je naloga lepo razdeljena v dva preprosta dela. Najprej torej dolocis koliko denarja se mora nabrati do konca 6. leta, potem pa izracunas koliko moras vplacati v vsakem obdobju, da dobis ven zahtevani znesek. Ko namrec izracunas izplacila, je naloga identicna, kot ce bi varceval 6 let in potem vse izplacal v enem (velikem) znesku ... vse skupaj se prevede na manjse izracune.
Ce pa bi naloga recimo bila taka, da bi vplaceval vseh 8 let in od tega zadnji dve leti izplaceval rento, bi bilo bolj smiselno preracunati na konec osemga leta ali na zacetek prvega; vedno je odvisno od tega, kako je stvar zastavljena, ni pa nic narobe, ce izveres katerokoli drugo tocko, le bolj zakomplicirano racunanje je.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RaInfFiMa Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.29 Kraj: Šmarje blizu Kopra
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, je torej ta naloga rešena (znesek a) ali ne še?
_________________ Še veliko dela me čaka! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar nekaj takih nalog se da dokaj enostavno rešiti v Excelu, kar sicer ne pripomore k razumevanju snovi, da se pa napraviti izračun. Vem, da se je dalo s funkcijo HELP kar dobro pomagati, izbrati pravo funkcijo in pravilno vnesti podatke.
Brez skripte si kaj več nebi upal povedati. Hotel sem vstavili link do f*p strani, kjer je skripta bila, pa so jo na žalost sneli .
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem zadevo dal v Excel. Samo ne vem, če je to, kar "mulc" potrebuje.
Mogoče potrebuje splošno rešitev. Ne numerično.
Vsekakor sem posredoval informacije. Pa naj se še sam malo znajde.
Hvala in lep pozdrav, Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mulc potrebuje znanje, tega bo pa pridobil z branjem in poizkusnimi izračuni. Excell in podobna orodja, so dobra samo za preverjanje rezultata, rezultat pa je pravilen samo, če je formula pravilno nastavljena, ta pa je pravilno nastavljena, ko se snov naučiš. Časovni trak, ki ga omenja Sokrat, je osnovna stvar poslovne (bančne) matematike.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RaInfFiMa Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.29 Kraj: Šmarje blizu Kopra
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
V priloženi datoteki je postopek reševanja z vključenimi posameznimi fazami. Ker je naloga nejasna okrog kapitalizacijskega obdobja sem predpostavil kapitalizacijsko obdobje enako periodi vlog oz. rent.
Upam, da si boš s tem lahko pomagal, sicer obstaja čudovita knjiga, ki jo uporabljajo v srednjih ekonomskih šolah:
Gvido Jager
Finančna matematika
Delovni zvezek z osnovami teorije
in sicer rumen za 3. letnik
in oranžen za 4. letnik
P.S. Lahko pa sem se kaj tudi zmotil pri računanju ali pretipkavanju, postopek pa je gotovo pravi.
Pa še nekaj o drugem delu naloge:
Tu imamo dejansko dve vplačevanji v sklad in sicer prve tri leta in to kar naberemo se ne dotakne še preostala tri leta, ko vplačujemo pod drugimi pogoji.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Renta.pdf |
Velikost datoteke: |
31.6 KB |
Downloadano: |
39 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RaInfFiMa Član

|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je zadevo pogledalo kar nekaj članov in ni komentarjev, sklepam, da je prav rešeno.
Zanima me najbolj, če je "mulc" zadevo skapiral in če ima mogoče še kakšno vprašanje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Komentarjev ni, ker še sam ne vem, ali je "mulc" to skapiral ali ne. Posredoval sem informacije, naredili smo "primitvni" izračun v Excelu, do včeraj je moral zadevo poslati po e-mailu.
Bom prihodnji teden izvedel kaj več.
Vsekakor hvala za sodelovanje in lep pozdrav, Andrej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejkky Neznanec

Pridružen-a: Sob 31 Jan 2009 15:12 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00 Kraj: Naklo
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
meni je tole tudi zelo pomagalo...zdaj mi je jasno da samo reračunam na isti trenutek in je naprej mala malica...hvala:)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni