|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nlc Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 21:55 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 1:49 pm Naslov sporočila: Regulator svetlobe-Pomoč!! |
|
|
Začel sem se delati projekt regulatorja svetlobe z picem 16F84,ki se nahaja na tej strani.Ampak noče začeti delovati,zato me zanima naslednje:
1. Ali lahko direktno iz čipa pripeljemo z 270 omskim uporam na vrata trijaka,ali ima čip dovolj napetosti da odpira in zapira vrata.
2.ko programiram samo z ic-prog odprem hex(ki je bil na vaši strani) in naložim na pic,namreč je več datotek.
3.kako bi lahko testiral ali je program na picom prav sprogramiran ali ne.
Najlepša hvala za kakršno koli pomoč!
lep pozdrav
nejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
1. Ali lahko direktno iz čipa pripeljemo z 270 omskim uporam na vrata trijaka,ali ima čip dovolj napetosti da odpira in zapira vrata. |
Izhod pic-a zmore do 30mA. Če se vzame triac z Ig manjšim od 20mA ne bi smelo biti problema. Recimo TIC225
2.ko programiram samo z ic-prog odprem hex(ki je bil na vaši strani) in naložim na pic,namreč je več datotek. |
V software programatorja naložiš HEX datoteko.
3.kako bi lahko testiral ali je program na picom prav sprogramiran ali ne.
|
Nisi napisal s katerim programatorjem programiraš. Običajno ima vsak software možnost "verify" Z to možnostjo preveriš, če je vsebina mikrokontrolerja enaka tisti, ki jo naložiš v software programatorja. Seveda pri programiranju ne smeš imeti vključene možnosti _CP_ON (code protect) takrat namreč vsebine ni možno prebrati. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nlc Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 6:47 pm Naslov sporočila: regulator |
|
|
Programirat sem poskusil z 2 programoma in 2 programatorja.prvi je bil JDM programator, ki sem naložil hex preko IC-proga , drugi programator pa je bil neka dražja varjanta , ki deluje na picall-u in obema ja verify šlo vse ok.Amapak v vezju mi ne dela,danes sem imel možnost tudi da zmerim z osiloskopom,pa sem na izhodo imel neke impulze,ampak nisi jih mogel spreminjati (ne z stikalom ali daljinskem),sprejemna dioda pa na osciloskopom kazala impulze ko si prtisnil na daljinskem.Mogoče je kakšna varjanta da bi to delalo,kaj bi še lahko poskusil.
lep pozdrav!
nejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tožko je reči, kaj je narobe. Imaš za napajanje transformator? Če vezje slučajno napajaš z usmernika NE BO delovalo, kajti regulator potrebuje kontolo prehoda skozi "0" to jemlje s polnovalnega neglajenega usmernika pin RB0 (6) Vezje mora delovati normalno tudi na tipko. (brez 4093 in krame okrog njega) Koliko se spomnim je regulacija dokaj počasna. Tipko je potrebno držati kar nekaj časa -nekaj sekund. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nlc Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 8:35 pm Naslov sporočila: regulator svetlobe! |
|
|
Vezje mam nareto preko transformatorja,ta prehod skoz 0 preko upora in zener diode 5.1V,mam [slovenščina je zame španska vas] na zenerci 3.1V ali je to normalno ali ne.Ne grem mi ne preko tipke ali sprejemnika,na izhodo pa mam skoz neke male impulze,žarnica sveti čist,čist malo,sam spreminja se pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preberi si pravila na forumu. Na te "zmazke" ne bom več odgovarjal. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nlc Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 26, 2005 9:40 pm Naslov sporočila: Regulator |
|
|
Ok,vseno hvala za odgovore.Sem prebral pravila in se jih tudi držim,kolikor se jih le da,vsi nismo popolni,ane.Saj sma oba iz koroške,tako m,da če kakšno rečem po koroško tud ni greh.No, vseno hvala za odgovore.
lep pozdrav!
nejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni