|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kolarmodelar Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.50 Kraj: Letuš
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 5:02 pm Naslov sporočila: Generator - Agregat : Razlika |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me kakšna je razlika med agregatom in generatorjem. Naprimer v reklami za trgovino nekje piše agregat nekje pa generator, pa vendar je slika podobna. _________________ Lep dan še naprej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razlika je v imenu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje pojmovanje:
agregat poganja generator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok245 Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54 Prispevkov: 131 Aktiv.: 0.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
generator: se uporablja v elektrarnah za proizvajanje el napetosti iz mehanske(turbine na hidroelektrarnah...) iz SSKJ:stroj za pretvarjanje mehanske energije v električno
agregat: se uporablja za to kar je že moj predhodnik rekel naprava ki ti bo potencialno energijo bencina ali dizla pretvorila v električno.
Jaz mislim da tisti ki napišejo generator so nepismeni še posebej če to prodajajo
lp,Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.50 Kraj: Letuš
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vredu, nalepša hvala.
lp, Metod _________________ Lep dan še naprej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
agregat: se uporablja za to kar je že moj predhodnik rekel naprava ki ti bo potencialno energijo bencina ali dizla pretvorila v električno. |
Tole z potencialno energijo goriva že ne drži. Pretvorba direktno v električno energijo tudi ne - vmes je še mehanska energija.
Najbolj prav od tega tu se mi še zdi trditev od MareM: da agregat žene generator.
Je pa res da trgovci zagotovo pod svojimi oglasi mislijo na napravo ki proizvaja električno energijo iz fosilnih goriv (preko pretvorb). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 8:13 pm Naslov sporočila: Generator , agregat |
|
|
Če že "picajzlamo".
Potencialna energija je tista, ki jo ima telo zaradi svoje lege oziroma položaja. Enostavno povedano. Višje kot je, večja je njegova potencialna energija. Posoda z 10 litri bencina, ki leži na zgornji polici, ima večjo potencialno energije od tiste na tleh
Pri kurjenju fosilnih goriv pa izkoriščamo njihovo kemijsko energijo.
Generator ali agregat. Generator je naprava, ki proizvaja električno energijo iz mehanske. Običajno tako, da se vrti nek rotor v nekem statorju. Da pa ta rotor vrtimo, potrebujemo neko napravo. Nekje je to vodna turbina (elektrarna), nekje pač bencinski motor. Če mu rečemo agregat ali bencinski generator ali generator z motorjem z notranjim izgorevanjem pa je stvar praktične rabe slovenskega jezika. Slovenisti bodo slej ko prej povedali, kako je prav.
Lep pozdrav, Andrej
P.S. še vedno se ne morem navaditi na "zgoščenko". CD ali "tlačenka" sta mi bolj všeč  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče energij ima @Obelix popolnoma prav.
Dodal bi še tole:
Pretvorba energij s pomočjo gorenja je kemični proces. Za gorenje kot pretvorbo iz kemične v toplotno energijo lahko uporabljamo les, fosilna goriva (premog, nafto, zemeljski plin).
V motorju z notranjim izgorevanjem uporabljamo fosilna goriva (nafto in zemeljski plin). Pretvarjamo pa kemično energijo v mehansko delo.
Potencialno energijo pa predstavlja neka materija (teža) na višjem nivoju (kamen, voda, itd.). Tako potencialno energijo vode pretvorimo v mehansko delo s pomočjo turbine, mehansko delo pa s pomočjo generatorja v električno energijo.
Kar se tiče pa agregata ali generatorja, pa dodam tole.
Včasih so agregat rekli tudi varilnemu aparatu, kateri je izmenično elektriko (napetost) pretvoril v enosmerno elektriko (napetost). V takšnem varilnem aparatu pa je bilo glavno postrojenje izmenični (asinhronski) motor in enosmerni generator - z enosmerno elektriko (napetostjo, tokom) je variti lažje in zvar je kvalitetnejši.
Slišal sem tudi:
- hidravlični agregat - jaz si to razlagam elektromotor in hidravlična črpalka.
Sam si razlagam, da agregat pomeni postrojenje (naprava vsebuje vsaj dva stroja, v danem primeru motor z notranjim izgorevanjem in generator).
Iz povedanega sledi, da agregat pomeni, da vsebuje več strojev (varilni aparat elektromotor in generator), v tem primeru pa motor z notranjim izgorevanjem in generator. Dejansko ima pa tudi pomankljivost saj dejansko ne vemo, katero energijo pretvarjamo.
Dejansko je generator stroj, kateri pretvarja mehansko delo v električno energijo.
Zato je izraz:
- agregat primeren ker vemo, da vsebuje več strojev (motor z notranjim izgorevanjem in generator)
- generator primeren ker vemo, da iz njega dobimo električno energijo.
Sam ne propagiram nobenega, zavedam pa se, da slovenščina (in tudi drugi jeziki) za to napravo nima primernega izraza (tudi švedska tovarna Atlas copco, ki izdeluje profesionalna postrojenja za pretvorbo iz kemične v električno energijo, le te imenuje generatorji). _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni