www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pic problem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vili
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 16:37
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2005 2:00 pm    Naslov sporočila:  Pic problem Odgovori s citatom

Na tiskanini imam narejeno preprosto vezje z PIC16F873. Ne vem v cem je problem toda zadeva je zelo obcutljiva na dotike(npr. z roko). Vezje deluje v redu potem pa kar naenkrat crkne, ko malo potipas povezicah zacne zadeva spet delovat. Mislim da je problem v osvilatorju. Na napajanje sem dodal 20pF kondenzatorje in 100M upor na kristal pa ni nic bolje. Kaj naj se poskusim.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2005 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoj,

Pri vseh vezjih je tako, da oscilator neha oscilirati, če se dotakneš vezic kjer pri kristalu. Sam sem to že večkrat naredil pri atmelčkih, ko sem kaj preizkušal na proto-boardu. Pomagal je le reset. Rešitev za problem je pa to, da se enostavno ne dotikaš vezic (mogoče obstaja kaka druga rešitev, vendar najverjetneje ne Think ).
Od vsakega pina kristala na zemljo pa daj kondenzator 20-33pF (mogoče že imaš).

Nazadnje urejal/a jjakob Tor Apr 26, 2005 2:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2005 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reset (pin 1)? Imaš kako reset vezje? Kam je priljučen pin1?
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2005 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

čisto možno je, da je problem z oscilatorjem.
Poskusi 1M ohm vzporedno s kristalom.
Glede oscilatorjev si lahko pogledaš na moji strani:
http://www.aljaz.info/elektro/

Možno je pa še:
- imaš ustrezno napajanje?
- imaš "varovalke" ustrezno nastavljene za oscilator?
- imaš kakšno LV serijo pic-a in kristal s previsoko frekvenco?
- je pic "overclockan"?

Vse te naštete možnosti lahko privedejo do premajhnega ojačanja pri oscilatorju, ki se zato ustavi...

LP, aly.

vili
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2005 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1M upor sem že poskusil pa nič bolje. MCLR pin pa je vezan na tipko s katero mikrokontroler lahko resetiram, ko ni pritisnjena je na njem ustreznih 5V.

Moteče pri tem je da stvar velikokrat crkne tudi če se ne dotaknem vezic, tako da rešitev ne dotikanja vezic ne pride najbolj vpoštev.
LP
Nazaj na vrh
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2005 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri program, da ni morda v njem kaksna zanka, ki ga poslje na tako mesto od koder ni povratka. Podobno sem imel jaz z 89C4051 procesorjem. Obcasno se je vse skupaj obesilo. Poskusal sem vse zivo - blok kondenzatorji pred trafom , pred in za regulatorjem, potem se mrtvo stanje nekaj dni ni ponovilo in sem ze mislil, da je zadeva resena, nato pa spet po starem. Ko sem se enkrat preveril program, sem ugotovil, da je dolocen trenutek odsel (goto) v tak podprogram od koder ni bilo povratka.

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2005 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
MCLR pin pa je vezan na tipko s katero mikrokontroler lahko resetiram, ko ni pritisnjena je na njem ustreznih 5V.

Sicer je v zraku? .. ali si dal pull-up upor. Če ti MCLR "lebdi" potem je prav to vzrok za nastalo težavo.

vili
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2005 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne tisti pin je prav priključen, ima pull up upor.
A mogoče veš kje še lahko bila težava.
LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2005 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mrzli loti nekje na TIV? na napajalnih pinih? Če zviješ ploščiso se kaj zgodi? imaš okrog 100nF kondije na napajanju čim bližje procesorju?
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 28, 2005 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je podobno dogajalo na PIC16F876,
problem pa je bil v tem, da sem imel pin enega porta vezan na maso, ker je bil mišljen za tipko.definiran pa je bil kot izhod.Čip se niti ni bistveno grel, mi je pa naredil nekaj sivih las

l.p.Dani
Nazaj na vrh
vili
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 28, 2005 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta ploščica je narejena kot nekakšno testno vezje, tako da so vsi pini povezani na konektorje, toda stvar je v preteklosti delovala. Kondenzatorje mam zalotane direktno na mikrokontroler. Slabih lotov pa naj nebi bilo???
LP
Nazaj na vrh
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 29, 2005 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če ploščico čisto ločiš in napajaš iz baterij ali je tudi občutljiva?
Meni je enkrat delal motnje usmernik,ker je bilo ohišje (kovinsko) ozemljeno , -POL pa ne

Dobro poglej "fuse" bite kot ti je svetoval aly
Nazaj na vrh
vili
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem resil problem. Samo LVP sem izklopil in stvar deluje v redu.
LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked

kakšno zvezo ima pa LowVoltageProgramming varovalka na delovanje vezja?? Nič mi ni več jasno.
Ali si mogoče mimogrede še kakšen drug bit spreminjal? watchdog,...?

LP, aly.

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kadar je uporabljen LVP ne moreš uporabljat portov, preko katerega teče programiranje pa še nekaj drugih malenkosti. Tudi meni je tale LVP naredil kar nekaj sivih las.

Da ne odpiram nove teme, ali ima že kdo izkušnje z bootloaderjem za F87X, zanima me predvsem če je kakšna zadeva na katero bi moral bit posebej previden. Hvala za odgovor. Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni