www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

100 W Ojačevalec
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dyspey-
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2009 20:44
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:  100 W Ojačevalec Odgovori s citatom

Napisal sem opis delovanja in prosim,če mi kdo preveri. Zelo bi bil zadovoljen,če bi mi kdo še dopisal kar manjka že vnaprej se zahvaljujem. dodana je tudi shema.

Kar sem sam napisal:

OPIS DELOVANJA:
100 watni ojačevalec rabi za pravilno delovanje plus,minus 55V.
Diode rabimo za pravilno nastavitev delovne točke.Uporabljeni so MOSFET tranzistorji,zato ker imajo manjši šum kot pa klasični tranzistorji. MFT5 in MFT6 se odpira v pozitivni polperiodi, tranzistorja MFT7 in MFT8 pa v negativni.Trimerja R7 in R 14 sta za nastavitev mirovnega toka ki teče skozi tranzistorje FT1,FT2,FT3 in MFT 1.Ojačevalec ima tudi vgrajeno zakasnitev vklopa zvočnika, da odpravi nezaželjen pok, ki se zgodi ob vklopu napajanja.Zščita potrebuje 10V za delovanje.V vezju na sliki krmili vhodni Tranzistor FT1 oba izhodna tranzistorja.Ko se tranzistor zaradi pozitivne polperiode vhodnega signala odpira,se znižata napetostna potenciala med bazama in maso obeh končnih tranzistorjev.

100 W ojačevalec.pdf
 Opis:
Shema ojačevalca

Download
 Ime datoteke:  100 W ojačevalec.pdf
 Velikost datoteke:  1.28 MB
 Downloadano:  110 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi zdaj rad se vedel?

Na vhodu imas diferencialno stopnjo (FT1 in FT4). Diferencialna stopnja je napajana preko tokovnega vira FT2 in FT3 (ce se ne motim). Vmesna stopnja pa zgleda kot driver za izhodne tranzistorje(MFT5,6,7,8).

Naj me kdo popravi prosim Smile !

P.S: A ni bila ze enkrat debata o tem vezju na tem forumu? Trenutno ne najdem povezave, se pa nekaj megleno spominjam tega vezja Smile !

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2009 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MAAG je napisal/a:
Naj me kdo popravi prosim Smile !

Kolikšna je teža tvojega odgovora ?

dyspey-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2009 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rad bi vedel vse kar se, da od tega vezja. Lepo bi prosil, če se da opisat čim več.

Nazadnje urejal/a dyspey- Ned Jan 25, 2009 12:50 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dyspey-, popravi svoj zadnji prispevek, preden ga opazijo moderatorji Razz Rolling Eyes Laughing

Drugače pa, verjetno to potrebuješ za šolo? Very Happy

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
dyspey-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja potrebujem za šolo. Kar sem napisal je odzgoraj,več pa ne vem kaj bi še napisal,zato prosim,če mi kdo napiše opis od tega vezja,kar jaz nisem?
Nazaj na vrh
mkorit55
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34
Aktiv.: 0.36
Kraj: komenda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam ene par izdelanih končnih stopenj 100W če koga zanima

Drugač pa imamo google za to (sam angleščina pa pomaga)
V šoli smo pa imel zudi osnove elektrotehnike in elektronska vezja tam vprašaj
(ali za tja rabiš)

če ni skrivnost kam pa hodiš??

dyspey-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že pogledov na googli pa nism nič pametnega dobil,saj zato sem tukaj [slovenščina je zame španska vas]
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko bi te človek še razumel, bi še mogoče pomagal ...
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dyspey mislim da si mi od nekod znan... Ker je bil en uporabik registriran z podobnim nickom in enakim obnšanjem... Laughing
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hehe, pa še iz istega kraja je bil Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa poglejmo...Štanjel...TŠC...verjetno 4. letnik...Hm....aha, že vem čigav si!

lp

dyspey-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ste me szi nekom zamenjali.
Nazaj na vrh
dyspey-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sploh pa ni pomembno kdo sem,postavil sem samo eno uprašanje pa upam,da dobim odgovor.

Nazadnje urejal/a dyspey- Ned Jan 25, 2009 8:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2009 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nisi sposoben napisat vsaj enega stavka v razumljivem jeziku, potem nisi izbral pravega foruma. Še en zmazek pa letiš. Tema pa gre v smeti.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni