www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija žarnice 12V 120W z 75% močjo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 12:39 am    Naslov sporočila:  Regulacija žarnice 12V 120W z 75% močjo Odgovori s citatom

Rad bi naredil preprost regulator za zmanjšanje moči avtomobilskih žarnic. Verjetno bi bilo najenostavneje z PWM regulacijo in kakšnim IGBT-jem ali MOSFET-om. Ker z slednjima nimam preveč prakse in ne bi odkrival tople vode, me zanima, če ima kdo kakšen podoben načrt? Po možnosti z materijalom, ki se dobi v naših trgovinah. Zanima me predvsem končna stopnja, ki bi regulirala plus na žarnici z fiksno maso.

Kaj menite o tem načrtu? Kolikšen je lahko upor na G, ki ima oznako 5T 1/4" ? V tem načrtu je sicer tuljava, vendar bi jo zamenjal z uporom, če je možno.

pwm3.jpg
 Opis:
PWM regulacija
 Velikost datoteke:  38.97 KB
 Pogledana:  79 krat

pwm3.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, ta fet IRF9540 bo kar pravi, ker je P kanal mosfet in zato lahko z lahkoto reguliraš + pol, saj je - pol na žarnicah fiksen.
Sam sem že razmišljal o taki regulaciji, seveda tudi z IRF9540 in sem se začasno ustavil z razvojem tega, ker menim, da utegne frekvenca "sekati" nazaj v inštalacijo, kar utegne škodljivo vplivati na marsikaj, od radija do računalnika. No, pomagalo bi, če bi napajanje vezja šlo čez dušilko, dimenzionirano za tak tok in seveda tudi izhod regulatorja spet čez dušilko in na žarnico.

Ob takem razmišljanju sem se odločil, da bi mogoče raje izdelal switcher, s katerim bi 12V znižal na 10 ali 9, ali celo 8 voltov. Nekaj sem že testiral s SG3524 in sicer predelava enega stikalnega pretvornika iz 24 na 12.

Enostavne vezave, kot je ta zgoraj, ali še bolj enostavno z uporabo 555 in tega istega fet-a še nisem poskusil v praksi, saj se malo bojim škodljivih vplivov v avtu. Na delovnem pultu zadeva seveda zelo dobro deluje.
Škoda je tudi, da ima omenjeni fet tranzistor relativno visok Rdson, kar pomeni gretje. No, z uporabo enega manjšega hladilnega telesa in montaža na pravo mesto se gretje odpravi.

Regulator bi montiral kar na glavno napajalno vejo stikala ki vklaplja luči, torej nekam pod armaturo. Sam imam že narejeno avtomatsko prižiganje, ki bi ga dodatno predelal z regulacijo in sicer tako, da bi dodal še senzor svetlobe, da bi zadeva avtomatično preklopila na 100% svetilnost.

Sedaj pa vprašanje poznavalcem:

Koliko mislite, da bi PWM vplival nazaj na napeljavo in koliko je kaj avtomobilski računalnik občutljiv na to, po mojem mnenju ne bi smel biti kaj dosti. Mogoče še ideja o dušilki, kakšna bo v redu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z bojaznijo o "sekanju nazaj". Še posebej glede na to, da mi vse žarnice (tudi H7 - kratke - dolge) direktno vključujejo majhni SMD čipi (priponka). Ti jih krmilijo in hkrati nadzirajo brezhibnost žarnic. Za nameček pa je takoj zraven še eden od štirih glavnih CPU-jev v avtu, ki je vezan na CAN-Bus.
Ker dvomim, da bi tak sistem brez posledic prenesel še "sekanje" kakšnega mosfeta, planiram zadevo ločit in napajat med krmiljenjem z mosfetom preko releja direktno iz akumulatorja.

Light_modul_SMD_power.JPG
 Opis:
Močnostni SMD-ji
 Velikost datoteke:  188.15 KB
 Pogledana:  51 krat

Light_modul_SMD_power.JPG

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok poglej pripeto varianto:
Vir Elektor 7/02

DirectCurrentDimmer.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  DirectCurrentDimmer.pdf
 Velikost datoteke:  56.38 KB
 Downloadano:  47 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo hvala, ampak v tem načrtu ima breme stalni plus, kar mi že v zasnovi ne odgovarja.
Ker ne rabim točnih 75% sem že razmišljal o varijanti štirih zaporedno vezanih diod BPY305 (nekaj jih imam slučajno doma), ki imajo padec napetosti pri 12V 5A skoraj 0,8v, kar bi skupno zneslo cca 3v in je pri 12v preostanek 9v ... 75%.
Malo primitivna rešitev Smile ampak se mi potem vsaj ni treba bati motenj ... Cool
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motenj res ne bo, bo pa kar nekaj gretja, ki pa je nezaželjeno.

Pravzaprav pri PWM niti ne bo tako veliko motenj, ker so žarnice ohmsko breme, so pa tokovne konice in to povzroča padce napetosti in iz tega sledijo motnje. Rešitev z dušilko in kondenzatorji na vhodu regulatorja vrednosti vsaj 1000uF na 1A toka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gretje bo res problem. Sem poizkusil in ga je krepko več kot sem pričakoval ... Confused

Še vedno me mika MOSFET IRF9540, ki ga je mogoče za normalno ceno dobiti pri nas. Na hitrico sem sestavil načrt izhodne stopnje. Ker pa nimam veliko prakse z MOSFET-i me zanima sledeče:

1. Kakšna frekvenca PWM-a bi bila za ta namen najprimernejša?
2. Je Q2 - BC547 z 100mA dovolj močan, da "pelje" Q3 - IRF-a?
3. Kolikšen bi moral biti R4?

IRF_PIC_out1.JPG
 Opis:
Krmiljenje
 Velikost datoteke:  23.32 KB
 Pogledana:  56 krat

IRF_PIC_out1.JPG

Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2005 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta fet ima prevelik rdson in se ti bo grel. Jaz priporočam N-kanalni fet in pa single driver za vklop in pa tako kot ti je predlagal Reber, dušilko in primeren kondenzator.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 02, 2005 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fet boš moral malo zasukat.

Na Microchipovi strani imaš tudi nek application note, kjer je stepdown izveden ravno s tem transistorjem klik - mogoče se splača vsaj pogledat.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 02, 2005 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki hvala, res ga bo treba malo "prepolarizirat" ... Cool
Iz priloženega linka sem dobil tudi odgovor na 2. in 3. vprašanje ...

Bom nabavil materijal in s kakšno letečo vezavo stestiral optimalne elemente in nastavitve.

BTW v originalni elektroniki avta so uporabljeni SMD-čip "PROFET-i" BTS733L1.

BTS733L1.pdf
 Opis:
Smart Two Channel Highside Power Switch

Download
 Ime datoteke:  BTS733L1.pdf
 Velikost datoteke:  284.35 KB
 Downloadano:  20 krat

Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 02, 2005 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Gretje bo res problem. Sem poizkusil in ga je krepko več kot sem pričakoval ... Confused

Še vedno me mika MOSFET IRF9540, ki ga je mogoče za normalno ceno dobiti pri nas. Na hitrico sem sestavil načrt izhodne stopnje. Ker pa nimam veliko prakse z MOSFET-i me zanima sledeče:

1. Kakšna frekvenca PWM-a bi bila za ta namen najprimernejša?
2. Je Q2 - BC547 z 100mA dovolj močan, da "pelje" Q3 - IRF-a?
3. Kolikšen bi moral biti R4?

Pa po tejle shemi vezje ne bo delalo, ker P kanal fet prožiš z negativnimi impulzi, torej tranzistor vežeš emiter na maso in kolektor na G in pa pull up upor na +12V ne pozabi.
Aja, pa upor na G je dober npr nekaj ohm npr 10ohm ali tam nekje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni