|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pegla Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Sv.Anton
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2009 7:37 pm Naslov sporočila: Vžig gorilca na biomaso |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Prežge za šalo... tudi vžigalico prižge na kak meter...kr nevarna zadeva...
Drugače je bila pa cena mislim da okoli 200€  |
Ob prebiranju tvojega posta se mi je pojavila ideja .
Ali bi bilo mogoče z takim laserjem prižgat gorilec za bio maso?
Premaknjeno iz teme "Kaj trenutno počnete?"
Aly. _________________ L.P.PEGLA
Nikoli ni tako dobro, da ne bi bilo lahko boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2009 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi bilo mogoče z takim laserjem prižgat gorilec za bio maso?
Uporabi cunga-lunga pistolo za vroc zrak  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
ne vem kako si si to zamislil...opiši malo...  |
Za opisat na kratko ni tako enostavno.
Gorilc je domače izdelave kombinacija treh tipov gorilcev posebnost je , da je notranji del gorišča vrtljiv, da sesuje bolj težko gorljive stvari na "dno".
Bio maso dozira od spodaj.Prav ta vrtljiv del mi dela probleme za vžig, ker ne morem ničesar montirat, da bi vžigalo prav v delu gorišča. Probal sem nekaj experimentirat z grelnimi svečkani za diesel motorje a zaenkrat neuspešno. Gorilec sicer čez nekaj časa prižge a ker so svečke montirane na dno gorišča se pred vžigom pojavi zelo veliko dima, ki za sosede ni ravni prijetno.
Ideja je, da bi montiral tale laser na zgornja vrata peči in ga usmiril v gorišče,
s tem bi začel prižigati na vrhu in bi se izognil večjemu delu dima. _________________ L.P.PEGLA
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 7:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa preprosta 120W+ halogenka z usmerjenim reflektorjem ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
@pegla: Laserske diode poleg vsega tudi niso najbolj v prijateljskih odnosih s temperaturo. V peči oz na ohišju peči je kar pretoplo za večino njih (>40°C) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelena laserska dioda ima v sebi infra rdečo diodo precej višje moči. IR svetloba se potem konvertira na različnih kristalih (YAG) da dobimo zeleno barvo. Izgube so okrog 80%.
Tako da se veliko bolj splača imet samo IR diodo z ustrezno lečo (kolimatorjem) za to valovno dolžino. Dioda mora biti zmontirana izven gorišča, ker mora biti temperaturno stabilizirana. Seveda rabiš še shutter, da povratni IR iz gorišča ne uniči diode. Te diode imajo tudi dokaj kratko življensko dobo.
Mogoče bi bila res boljša in cenejša izbira fokusirana 500W halogenka.
Seveda mora v obeh primerih material absorbirati IR svetlobo, da se dovolj segreje in zagori. Tudi na pogled črna barva je lahko "bela" v IR spektru. preizkušeno. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.89
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Saj ti je že nekdo omenil, da uporabi pištolo na vroči zrak, zažge v nekaj sekundah.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Alija bi toliko popravil, da da je osnovni laserski kristal Nd-Yag, ki ima valovno dolžino 1064nm( IR) , kristal, ki pa podvoji frekvenco se pa imenuje KTP kristal in ima izhodno valovno dolžino 1064/2= 532nm (zelena). _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.06 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred nekaj leti sem s pištolo na vroč zrak nekajkrat prižgal oglje v žaru ( roštilju)
Spomnim se, da je šlo brez problema. Enostavno.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.53 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljša in najcenejša je res pištola na vroč zrak, tudi profi peči na lesne sekance imajo tak način vžiga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi to sem že nekaj testiral, ampak ne morem jo nikako montirati, ker kot sem že v prejšnjem postu opisal se gorišče vrti.
Če jo montiram od zgoraj , dami piha v gorišče je problem, ker ko se gorilec
razgori mi cevka zažari in je obstojnost cevke slaba.
Če jo montiram od spodaj je pa pred vžigom precej dima.
Ta gorilec ki sem kopiral gorišče nima samovžiga in ga je treba ročno prižgat pred prvim vžigom nato sam vzdržuje žerjavico.
Sedaj imam tudi tako narejeno a sem nekako na "oko" izračunal da mi za vzdrževanje žerjavice porabi približno 15 kg materiala na teden, ni veliko
a če bi za malo denarja tudi to rešil bi bil kar vesel.
Ideja z lečo in 500W žarnico mi je kar všeč, bi bilo treba probat.
P.S.
Aly hvala ker si premaknil temo sem saj sem po današnjem iskanju posta ugotovil, da res ne spada tam kjer je bila. _________________ L.P.PEGLA
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar2 Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi montirat grelec 500 W, preko časovnika in kontaktorja ga priklopiš. Čas segrevanja mu nastaviš s poskusom. Prve peči na sekance imajo vžig tako narejen.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni