|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jimi Član

Pridružen-a: Čet 22 Jan 2009 17:52 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.11 Kraj: PRLEKIJA
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kaj pomenijo naslednje oznake, ki jih najdem zraven zvočniških driverjev: FS, VAS, Qts, Qms, Qes
Hvala za odgovore _________________ življenje je lepo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Fs = frekvenca kjer deli zvočnika pridejo v resonanco. Kar je rec. pod Fs zvočnik ne bo predvajal vredu niti ne bo mel več kontrole nad membrano. Ta podatek + Qts oz. Qes (rec. EBP ti pride zelo prav pri zasnovi horn sistema) ti lahko tudi na hitro povesta ali je driver ok za horn ali ne.
VAS = Okoli tega je veliko za povedati, ker še ne pomeni, če je številka večja ali manjša, da je boljše. Z fs, Qts in Vas rec. lahko ugotoviš kako veliko škatlo bo rabil določen driver drugi parametri vplivajo pa na samo delovanje nekega določenega driverja.
Qts = Driver total Q. Pomeni kvaliteto oz. izkoristek celotnega sistema nekega driverja. Qts je total Q vseh komponent zvočnika električnih (Qes) in mehanskih (Qms). Qts ti pove par stvari o moči pogonskega dela zvočnika. Driverji z manjšimi Qts številkami bodo zmeraj imeli močnejši pogonski del (rec. večji magnet) in bodo zmožni premikati membrano z veliko silo. Kar že takoj pomeni večja kontrola in zelo dobra izbira za horn sisteme. Driverji z večjimi Qts številkami rec. nad 40 pa bodo imeli manj močni pogonski del in manj kontrole nad membrano prav tako je ne bo moral premikati z kaj veliko silo. Takšni driverji so skoraj, da idelani za razne bass reflex sisteme.
Qms = Kot sem že omenil je to Q mehanskega dela zvočnika. Na Qms ti bo vplivalo vse okoli mehanskega dela zvočnika sepravi spider, surround (oz. "guma" okoli membrane),... Večji Qms pomeni večjo dinamiko, ker ima sam sistem boljši zkoristek boljša zasnova spider-ja, surround-a,...
Qes = Q električnega dela zvočnika.
In še malo morje drugih, ki so povezani en z drugim in ti povejo vse kar se mora vedeti o zvočniku ter kako bo igral oz. se obnašal v določenem sistemu škatle.
Za kaj več pa pogooglaj za t&s parameters.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Qts si mislil nad 0,4 najbrž Qts določa udi kako nizko bo igral zvočnik saj določa impulzni odziv, kako bo iznihal. Nižji Qts pomeni višji izkoristek a manj nižine in obratno.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se zatipkal, mislil sem nad 0,40 ja
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jimi Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri izdelavi dvo-sistemskega zvočnika me zanima kakšne moči morata biti oba zvočniška driverja?? Naj bota oba približno enakih moči ali se to potem z kretnico uskladi??
Upam da razumete vprašanje....  _________________ življenje je lepo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moč niti ni tako ključnega pomena kot frekvenčni odziv in občutljivost, iscer se občutljivost brez problema koregira.
Moč pa zdaleč ni enaka, TW ima lahko 10-15W, midbass pa okoli 100w nominalne moči naprimer.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jimi Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko kdo kaj več pove o frekvenčnem odzivu??? Je to podatek kako zvočnik producira frekvenčni spekter...?? _________________ življenje je lepo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni