|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mihaxx Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2009 19:05 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 7:21 pm Naslov sporočila: Avtomatizacija lutkovne predstave (lutke na servo motorjih) |
|
|
Pozdravljeni!
S kolegom delava lutkovno predstavo s petimi scenami, vsaka scena traja kako minuto, v njej pa nastopa do 5 lutk.
Vsaka lutka ima dva servo motorja, tako da se lahko vrti levo/desno in vozi gor/dol.
Zanima me, kako bi najlazje nekako sprogramiral celotno predstavo. Razmisljal sem o "stand-alone" servo kontrolerju, ki bi se ga dalo vnaprej programirati glede na casovni potek predstave.
Ali kdo ve kje se kaj taksnega dobi, ter ali obstajajo opcije, ki ne zahtevajo ne vem kako zahtevnega programiranja.
Za vsakrsni odgovor bom zelo zelo hvalezen, ker se ze malo mudi, pa znanja na podrocju digitalne tehnike nimam skorajda nic. Google sem seveda presurfal po dolgem in pocez, a vidim da rabim nasvet nekoga ki se je s tem ze ukvarjal.
Pa prosim ne zamerite ce ne odgovorim takoj, imam namrec veliko dela in neta nimam doma.
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dalo bi se narediti univerzalno vezje z mikrokontrolerjem, ki bi imel softverski PWM na cimvec izhodih (omejitev je verjetno stevilo pinov) in bi program prej sprejel od racunalnika. Tako bi lahko poganjal vsak kanal (vsak servo) samostojno, ti jih rabis 10, kar je cisto obvladljivo tudi s kaksnim manjsim MCUjem.
Vprasanje je kako bos ti to realiziral, ce z digitalno elektroniko (in posledicno mikrokontrolerji) nimas prav veliko izkusenj  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Narediš vmesnik USB-Servo in zadevo kontroliraš preko računalnika, če si bolj domač v katerem izmed programskih jezikov. Mogoče kaj takega tudi že obstaja.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70831.22
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihaxx Neznanec

|
Objavljeno: Sob Feb 07, 2009 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
hvala za odgovore. Ocitno se nisem dobro razlozil aplikacije; kontrolirati moram nekje do 48 servo motorjev.. Hmm, kar veliko, ne?
Zaenkra sem nasel le sledeco resitev, pa se ta ima le 8 kanalov in rabi racunalnik za kontrolo:
http://www.seetron.com/ssc.htm
Kontaktiral sem proizvajalca, ker me zanima ce se lahko razsiri na vec kanalov oz nam naredi "custom" resitev.
Kakorkoli, ce ima se kdo kaksen nasvet naj prosim to sporoci.
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70831.22
|
Objavljeno: Sob Feb 07, 2009 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev z DMX-om:
+ se dobijo stand-alone kontrolerji, v katere lahko naložiš sceno (ki pa se ponavlja v zanki)
+ imaš že narejen softver, ki ima možnost programiranja dogodkov po času
- rabiš en kup (48) konverterjev iz dmx na pwm...
- cena SW in vmesnika ( 500 € )
http://www.lumidesk.com/
Rabiš dobro mašino za ta softver poganjat in en teden, da se sploh naučiš kompleksnega softvera.
Nisem pa zasledil kapacitete pomnilnika za stand-alone vmesnik (Ultimate)...
Rajši bi vzel USB multi-io plato od Borisz-ja (njegova spletna stran trenutno ne deluje), jo preprogramiral na PWM izhode. Nato napišeš custom software za PC (par dni dela), ki dela točno to, kar si želiš.
Računalniki z 400MHz procesorjem in USB 1.1 portom pa so povsod viška... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
T42 Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2008 21:37 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.70 Kraj: Cerknica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihaxx Neznanec

|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
super, res hvala za pomoc. Varianta z DMX-om se je tudi meni zdela nekako najlazja resitev, a vidim da bo cena veliko previsoka, pa se precej znanja zahteva...
Bolj nagibam k "custom" resitvi, torej nekaj taksnega kot predlaga Aly.
Naj povem se, da nam je posamezno sceno uspelo "sprogramirati" kar z navadnimi servo kontrolerji (tiste skatlice ki jih dobis za kontrolo hobby motorcka) in krmiliti preko relejev. A problem je nastal pri povezovanju petih scen v celotno predstavo. Naredil sem par poskusov s 555 timerji z RC-jem, a na tak nacin nikakor ni bilo mozno dovolj precizno nastaviti casa, oz je to trajalo predologo..
Nic, kolegu bom porocal o zakljuckih. Predvidevam da bova za resitev uporabila kar domace znanje. Da bodo stroski nizji in zadeva uporabna tudi za kak drug projekt glede na to da je ideja dobra.
Hvala in lp!
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, pa dela spletna stran:
Tole: http://www.poscope.com/product.php?pid=3
sem imel v mislih.
Procesor bi lahko sam znal generirati ustrezne signale, krmiljenje preko PCja pa tudi ne bi bilo težavno. Oz v končni fazi, kontroler ima zadosti spomina, da bi znal tudi samostojno odigrati celotno predstavo.
T42 - servo, ne stepper! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni