|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mznida Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Prlekija (JN86BN)
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:03 pm Naslov sporočila: Varnost in elektrika |
|
|
Tole sem našel v knjigi "Elektrika za domačo rabo" iz leta 1963
Glede varnosti pri uporabi električne energije.
Citiram:
Prav gotovo je neznansko nespametno, če:
- Se dotikamo delov električne instalacije in naprav, ki so pod napetostjo, čes saj se mi ne more nič pripetiti, če pa me malo strese, je to dobro za revmatizem.
- Če ne poskrbimo za zaščito z vzemljitvijo ali ničlenjem pri napravah, ki to zahtevajo.
- Če "popravljamo" pregorele vložke varovavk s prvim kosom žice, ki ga dobimo pod roke ali pa celo tako, skozi vložek zabijemo žebelj, češ da bo vsaj nekaj časa mir ( na pokopališču!).
- Če na hitrico gradimo provizorične električne instalacije, zlasti za razsvetljavo izven našega stanovanja in uporabljamo pri tem poljubne vodnike, vklkjučno z bodečo žico.
- Če z velikim veseljem razbijamo električne žarnice in si svoje početje ogledujemo čimbolj od blizu, da si zanesljivo poškodujemo oči.
- Če odidemo pozimi za 14 dni na dopust, doma pa pustimo vključen električni kuhalnik, električno peč na mehki preprogi, likalnik na mizi, grevec v pralnem stroju, radio, televizor in gramofon ter seveda zaradi principov ob odhodu ne obvestimo gasivcev (ne smejmo se, to se redno dogaja!).
- Če uporabljamo elektromotorje za pogon najrazličnejših naprav in jermenov ne zavarujemo s primernim okrovom, potem pa se še gibljemo ob njih v široki obleki in z vihrajočimi lasmi.
- Če načelno ne preskušamo varnostnega ventila pri visokotlačnem bojlerju, ker želimo poskusiti kolikšno eksplozijo še prenesejo zidovi našega stanovanja.
- Če dovoljujemo otrokom, da se dotikajo z žeblji, lasnicami in podobnim po vtičnicah, češ naj se kar navadijo na trdo življenje.
- Če načelno ne odklopimo električne napetosti, preden ne razderemo vseh električnih naprav, kar jih imamo in še tričetrt instalacije povrh.
Je kar nekaj cvetk vmes. Danes zveni marsikaj od tega malo pretirano in smešno, včasih pa so bili ti nasveti kar na mestu (Če dobro premislim, bi lahko marsikaj še danes veljalo). _________________ 73 de S56RIR |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja leta 1963 je bilo to nujno objaviti v kaki knjigi. Včasih imam občutek, da nekateri dandanes še vedno živijo leta 63, saj počno ravno take neumnosti.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce je pa dobro za revmatizem  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha... zdaj mi je pa jasno zakaj jaz nimam revmatizma, žena ga pa ima.
Jo bom moral malo priključit na 220 ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se pri tem ne zdi nič smešnega. Avtor je pač izbral svojo pot izražanja te tematike.
Kar se tiče teh izjav, še danes srečam privatnike, ki delajo takšne stvari (provizorčno narejene instalacije). Odkar se podjetja odražajo v hitrosti, sled varnosti večinoma izgine. Če bi bilo kdaj vsaj malo kontrole s strani izvajalcev bi bilo bolje, stranka pa po večini ne preverja v kolikor je to večji poslovni ali pa industrijski objekt. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kaj od tega danes ne drži?
Res, da sem se tistega leta šele rodil, ampak danes zato ni nič drugače. No ja ... mogoče izrazoslovje ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni