|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 6:08 pm Naslov sporočila: Samozaložba da ali ne |
|
|
Mnogim je znano, da sem zadnjo pomlad v samozaložbi izdal knjigo za elektronike (www.faro.si). Za naklado 1.100 izvodov sem se odločil predvsem zaradi volumna zmanjšanja stanovanja. (Projektna ocena je navrgla kar 2.300 enot, oziroma dobre 4 m3 knjig.) Sedaj se prvi natis bliža koncu, ko me ne skrbi več ali sem se pravilno odločil, ko se niti ne trudim s prodajo, ker kaže, da bo v naslednjih mesecih dosežen zastavljeni cilj. Čeprav mi prijatelji iz založništva zatrjujejo, da gre za uspeh, sam nisem zadovoljen. Razočaran sem predvsem nad odzivom srednješolcev. Prav pri tej ciljni skupini sem se neznansko uštel. Predvidevam, da dijaki preveč stavijo na informacije, ki jih ponuja splet, čeprav je dobra informacija že danes dosegljiva predvsem s kreditno kartico, v prihodnje pa bo še toliko bolj in kljub temu, verjeli ali ne, revije kot npr. Svet elektronike, TIM ali Elektor, oziroma knjige s podobno vsebino, slej ko prej ostajajo skoraj edini ponudnik praktičnih izkušenj. Prav človek s praktičnimi izkušnjami pa je (kljub gospodarski recesiji) najbolj iskan tehnični kader. Da veliko mladih raje misli na »počitnice« ter računa na »veze in poznanstva«, pa tudi ni nobena skrivnost. Za RMB-koncert je bilo potrebno odšteti 49 evro, najavljena Madonna jih zahteva kar 200. Slednje je 5-letna naročnina za SE, ali toliko kot velja 11 mojih knjig (z upoštevanjem količinskega popusta)! Za nekaj urni spektakel da, za izobraževanje pa ne!?
V tem času sem postal pozoren še na eno zanimivost: na zares ogromno število kupcev iz Štajerske (glej preglednico). Prav porazna je Dolenjska, pokrajina, ki se ponaša s Krko in Revozom! Od kod Štajercem posebno veselje do elektronike? Bližina Avstrije? Enostavno, ne vem, nimam razlage. Svoje poglavje je seveda Ljubljana z okolico. »Dobri« so celo pregovorno varčni Gorenjci (sam sem rojen v Lescah), ne zaostajajo pa niti manj številčni Primorci.
Za razumevanje prodaje je morda pomembno tudi število knjig, ki so jih kupile splošne knjižnice. Ni niti ene, ki ne bi imela vsaj en primerek. Statistična izposoja 2008 v Cobiss vključenih knjižnic navaja točno 100 izposoj (za primerjavo 102 izposoji za Elektroniko 1, TZS 2000 – očitno je po osmih letih še vedno zanimiva).
Izdaja strokovne knjige je kot kaže dober posel. Je pa strahovito naporen. Inž. Jure Špiler, avtor naših največjih računalniških uspešnic, mi je samozaložbo odsvetoval. Danes bi se kar strinjal z njim.
Na voljo je še nekaj izvodov Elektronike 2, priložnost, da morda prav z njo zastavimo lastno strokovno knjižnico, ki lastnika zagotovo nikoli ne bo pustila na cedilu. Vanjo zagotovo sodi tudi revija SE. Je edina, ki jo imamo in prav je, da jo podpremo z naročnino in – končno tudi s kvalitetnimi članki.
Preglednica: Kupci po pokrajinah/regijah
Osrednja Slovenija (Ljubljana) 46 %
Štajerska (+ Koroška + Prekmurje) 26 %
Gorenjska 13 %
Dolenjska 6 %
Primorska (+ Goriška) 9 %
Opis: |
Primer iz knjige (Usmernik brez transformatorja) |
|
 Download |
Ime datoteke: |
image002.jpg |
Velikost datoteke: |
15.21 KB |
Downloadano: |
159 krat |
_________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo.
Štiri kubike knjig, 2300 komadov, znese 1,74 litra po komadu. Če je knjiga približno A4 format je debela približno 2,7 cm. Torej kar "špeh".
Po mojem moraš naštudirati "marketing". Pri nas (FNM Maribor) ni živa duša slišala za to knjigo. Če bi malo "spamal", bi vse šole v RS vedele za knjigo. Pri vsem sra..., ki ga dobivamo dnevno, bi se pa mogoče kje "prijelo".
Samo moje skromno mnenje. "IMHO" v jeziku nove dobe.
Lep pozdrav, Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav ima knjiga slabih 13mm pri formatu nekaj manj kot A4.
Jernej_, ob vseh podpokrajinah in podregijah si zanemaril Belo krajino!
Imam res take "goren'ce" v okolici, da se nas ne splača niti omenit?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj bom skušal bit popolnoma konstruktivno kritičen :
Cenim trud nekoga , ki take sheme zbira jih obdela kot zbiralec ali celo predstavi. Sedaj pa se pojavi druga vprašanja ki niso tako prijetna
- te sheme so pobrane iz vseh vetrov , ePanorame ,Elektorja, Practical Electronic....., raznih Datasheetov ( avtorske pravice ?)
- velika podobnost s enciklopedijo elektronskih vezij ( tudi način predstavljanja )
- koliko je lastnih avtorskih prispevkov
- koliko so take sheme preverjene , ali so odpravljeni hrošči ?
Kar se mene tiče vse knjige selim na trde diske ali DVD, tudi fizično tako da jih skeniram , kupujem pa največkrat kvalitetne priročnike ali kakšne bolj teoretične knjige ( recimo učbenike s faksa sem razen redkih izjem obdržal in niso bili fotokopirani )
Moram pa dodati še to da pred kakimi 18 leti ko še ni bil računalnik sploh pa ne net take knjige več kot dobrodošle in da sem takrat tudi sam prebiral hobby elektroniko 1. Sploh ker si lahko kot dijak kakšne boljše knjige v knjižnici srečal kot komet ki kroži po sončnem sistemu po hudem naključju
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Sem dijak splošne gimnazije in sem dokaj pozoren na ti. učbenike za elektroniko, saj sem samouk. Žal tvoje knjige nisem uspel zaslediti nikjer, do te teme na forumu.
Svetujem ti, da povečaš reklamo. Pred časom sem celo naročil knjigo preko interneta iz tujine, saj nisem našel iskanega pri nas. Tvoja knjiga pa je točno to kar sem iskal. Z veseljem bom sedaj knjigo naročil, če je to le še mogoče in ni razprodana.
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam, kupil.
Štajerska
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jernej,moji prvi koraki v elektroniko je bil prav vaša knjiga iz leta 2000 in knjiga "elektronike za začetnike" avtorja Marijana Ban-a. To je bilo okoli 2001/02,ko še sami nismo imeli interneta in vse kar je obstajalo so bile knjige in seveda naša lokalna knjižnica,ki je bila kar dobro založena z revijami SE in raznimi elektro knjigami drugih slovenskih avtorjev. Vesel sem,da sem takrat naletel na vašo knjigo,saj mi je dala veliko osnovnih podatkov,no moj oče pa finačne pomoči Sedaj,ko sem si že kar nekaj prakse nabral,še vedno rad preberem knjigo, v zvezi elektroniko,čeprav je ćisto vse na spletu,imam še vedno rajši v papirni obliki,saj točno vem kje je kaj.
Nazadnje kupljena knjiga je od SE "BASCOM primeri". Vašo sem si si pa prejšni teden izposodil,in moram reči,da je tudi zelo dobra knjiga,res da je vse bolj v digitalnih vezjeih,ampak zelo podoben stil taprvi vaši knjigi.
Kar se tiče prodaje srednješolcem: Mislim,da bi morali dati kakšno predstavitev šolam(tehničnim seveda),tako kot ponudba naprimer v prvih letnikih za orodje,ki pa ga po večinoma po končani srednji šoli prodajo,ali vržejo v kanto
To je samo moje mišljenje
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj so bile predstavitve o tej knjigi na šolah, tudi pri nas na SŠER.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj, Bela krajina! Nanjo imam tako lepe spomine, na Primostek, kopanje, čolnarjenje v/po Kolpi... kako bi pozabil. Menda sem se nedavno podpisal tudi pod neko peticijo, ko so Vas črtali iz pokrajin. Seveda me bodo sedaj prijeli morda tudi sorodniki iz Cerknice (oz. Notranjci), ali prijatelji iz Soče in Bovca, Gorice. Je opravičilo sprejemljivo?
Kubiki. V tiskarni sta me čakala na dveh običajnih paletah v paketih po 10 knjig. Doma, skrbno zložena na častno mesto pa sta nam zagotovo zmanjšala površino stanovanja za okrogla 2 m2, v višino pač ne smeš, sicer te lastna knjiga ob prvi "priložnosti" pokoplje. J.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
159.79 KB |
Pogledana: |
44 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 2:28 am Naslov sporočila: |
|
|
O Kritiki! Seveda, napajalnik, ojačevalnik, LED-svetilko, RV-napravo, alarmno napravo, vezje za komunikacijo po 230 V, g-meter, UKV-oddajnik, PK-vezje, nemara tudi idejo za klicanje dvigala iz stanovanja, je pred mano nekdo že opisal, ne čisto do besede tako, pa vendar. To "smolo" imajo tudi avtorji ePanorame, Elektrorja, PE in tudi proizvajalci čipov. Ne spomnim se šolske ure, da bi profesor na začetku ure opozoril, da bo kršil avtorske pravice, ko nam bo razložil, recimo, delovanje a-stabilnega multivibratorja. Gre pač za črpanje iz skupne zakladnice znanja. Avtorstvo je sicer dokaj jasno določeno. Za sabo imam preko 500 enot objav doma in nekaj tudi preko meje. Do sedaj me zaradi avtorstva ni nihče opominjal in me žalosti tu izrečen pomislek. Je, recimo, televizor izdelan v Velenju avtorsko kršenje? Še vedno se spominjam retoričnega vprašanja prof. Leonardisa (mentorja na FE), ali je bil patent betonski mešalec, ko so mu prvič vgradili elektromotor.
Se mi pa dogajajo napake, a jih tudi, žal, ko desetič preberem besedilo, enostavno "preberem" pravilno. V knjigi sem do sedaj našel eno (na strani 174), vendar bralca ne more zavesti. Tudi to skromno vezje sem predčasno uspel avtorsko zaščiti, čeprav bi lahko rekli, da ne gre za kako posebnost. Vendar videz vara!
V knjigi so zbrani moji najuspesnejši projekti iz zadnjih let. Nekaj sem jih res že prej objavil v revijah. Vsi so preverjeni. Morda ne tako dobro kot je to obvezno v industriji. Tega enostavno ne zmorem. A tu sem (www.faro.si, 01/5889-514), da pomagam. Iz izkušenj ob revijskih objavah: praviloma gre za začetniške zadrege (ki smo jih skupaj odkrili v nekaj minutah). J.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsi forumaši. Dobil sem idejo.
Kaj če bi forum elektronik izdal eno takšno knjigo. Mislim, da večje baze znanja kot je tu, ni mogoče najti v celi Sloveniji. Znanja, izkušenj in projektov malo morje. Kaj pravite? Dobiček pa gre za potrebe foruma, tako da bo dobro za vse.
Jerneju pa vse pohvale za pogum - žal nimam knjige (sem z dolenjskega konca )
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
bolha95 je napisal/a: |
Vsi forumaši. Dobil sem idejo.
Kaj če bi forum elektronik izdal eno takšno knjigo. Mislim, da večje baze znanja kot je tu, ni mogoče najti v celi Sloveniji. Znanja, izkušenj in projektov malo morje. Kaj pravite? Dobiček pa gre za potrebe foruma, tako da bo dobro za vse.
Jerneju pa vse pohvale za pogum - žal nimam knjige (sem z dolenjskega konca ) |
Robi,debata o tem že teče
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=14471
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonci Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14 Prispevkov: 629 Aktiv.: 3.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je, da se nihče ni lotil pisanje kakšne knjige, ki bi bila nekakšen uvod v elektroniko! Nismo vsi obiskovali tehniških šol in zato je bilo dosti samoučenja in taka knjiga bi zelo prav prišla. Recimo da začne z osnovnimi elementi, kaj je njihov bazični princip v vezjih, preprost primer,.. Tako bi lahko pokrili veliko "osnovnih" elemntov in vrjetno bi bilo kar dosti bralcev (praktičen opis, ne teorija, kot se jo uči v šolah!)!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jernej_,
malce sva se narobe razumela....
V bistvu me je zanimalo, koliko knjig je odromalo v moje kraje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Dragi MM! Obljuba me je včeraj zvabila stran od računalnika in spajkalnika, v Koper (zato sem pozen z odgovorom). Natančno 3 knjige so v Črnomlju, prvo naročilo je bilo celo prednaročilo. Dejansko moram številko povečati za eno, saj ima Elektroniko 2 tudi najboljši prijatelj Jan, ki se šteje za Belokranjca. Enako število zadetkov imam tudi za poštno številko 83* (upam, da gre za Belo Krajino). Prav lahko je knjig na Vaši strani Gorjancev več, saj je knjigo bilo mogoče kupiti tudi v knjigarni MK v "sosednjem" Novem mestu.
Me kar veseli, da različno (pomanjkljivo) razumevanje "zemljepisa" ni povzročilo posebne škode. Lep dan! J.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni