|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 2:09 pm Naslov sporočila: BSOD ob restartu |
|
|
Zanima me če je kdo že imel podobne primer in bi lahko svetoval, kaj narediti - namreč nedavno sem menjal ploščo, CPU, VGA in napajalnik. Imam nameščen XP, ki deluje brezhibno, razen ob ponovnem zagonu - takrat se izklopi normalno, ob ponovnem zagonu pa včasih skoraj takoj na kratko vidim BSOD in nato reboot - ter ponovi vajo, se je pa že zgodilo da se je celo začel zaganjati (zaslon Windows Xp in bežeča palčka), pa obstal tam nekje (nič odziva HDD). Če pa nato PC ugasnem, ponovno prižgem, izberem start windows normally, se sistem normalno naloži in, kot rečeno, dela brezhibno. Ravno sem zamenjal HDD (nov 1 TB SATA) in na novo naložil XP, a se isto dogaja, tako da problem ni v XPjih ampak v strojni opremi. Zamenjal sem tudi DVD/RW pogon, kermi je nekam počasi delal in sem mislil da je to, pa ni. Torej lahko je:
-mamaplata, (Asus P5QL PRO),
-nastavitve v BIOS-u (KAJ???sem naložil default, spreminjal...),
-CPU (Intel E8400),
-VGA (MSI GF9500 GT),
-RAM-i (2x1G SuperTalent)
-napajalnik, ki je tudi nov 430W, sicer no-name, ampak tihe sorte, kupljen v Maitim-u.
Mogoče ima vse to celo kakšno povezavo z dejstvom da me kar naenkrat Acronis TrueImage nekaj za**bava...noče mi namreč obnoviti C - ne preko Win vmesnika (z reboot-om), ne preko bootanja s CD-ja...
vem da je težko takole ugotavljati, ampak če ima kdo kakšno idejo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Najprej izklopi avtomatični restart, kadar pride do BSOD. Poročaj, kaj napiše.
Še postopek (za vsak primer):
My Computer > desni klik > Properties > Advanced tab > ta spodnji gumb Settings > Automatically restart kljukico stran.
lp, Gašper. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
hja, kot rečeno, ko se winsi zaženejo, potem delajo in ne prihaja do BSOD (nikoli!). to se zgodi izključno samo takrat, ko kliknem "ponovno zaženi" - takrat se (normalno!) izklopijo, ob začetku ponovnega zagona pa sledi - torej BIOS info, zaznavanje naprav, malce črnine (ko naj bi se winsi začeli nalagati) in BSOD, ki se NE zgodi če kliknem "Izklop", ter ko se PC izklopi ga normalno vključim.
zelo čudno in meni ni jasno zakaj bi do tega prihajalo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoj!
Zato sem predlagal, da izklopiš avtomatični restart, da boš lahko prebral, če kaj pametenega piše na BSOD.
Ali si poskusil posodobit BIOS? Kako imaš SATA u biosu naštiman (AHCI, RAID, IDE)?
lp, Gašper. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha..To lahko naredim, ni blema. (če bom lahko prebral napako, ker se zgodi zelo hitro - bom poskušal snemati ) BIOS sem posodobil z najnovejšim, lahko poskusim downgrade, ker se ne spomnim točno, kdaj se je to žačelo, vem pa da je mamaplata prišla z drugim BIOS-om, katerega sem po cca tednu, dveh nadgradil. Samo programov in driverjev ne nameščam ravno dnevno, tako da tudi restartam ne pogosto, včasih PC teče po par dni (tor***nti)... Bom res za finto poskusil starejši BIOS gor dat mogoče.
SATA sem imel, če se prav spomnim (zdaj sem že toliko tega spreminjal da že začenjam pozabljati) na več možnosti, bom pa še enkrat poskusil in si pisal, kaj sem nastavil. Načeloma tudi jaz sumim da mora biti nekaj narobe v BIOS-u nastavljeno...
AJA...vse to se bo dogajalo popoldne, ker je ta PC na drugi lokaciji, ne tukaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej---trenutno mi zadeva deluje. Bi pa bilo mogoče dobro če mi kdo razloži tole okoli SATA (sicer nisem ravno kuhar v računalništvu, a sata do nedavnega nisem ravno veliko uporabljal) - v BIOSu imam namreč možnosti :
SATA Configuration: Disable/Compatible/Enchanced
Potem pa imam še podmeni configure SATA as: ter možnosti IDE in AHCI. Če izberem AHCI se odpre še tretji meni za nastavitve AHCI....
Sedaj sem nastavil na Compatible in IDE in očitno je bilo to krivo (upam)...
Sem pa (sreči) nekje prebral da Intel na XP-jih NE podpira funkcije ACHCI, ampak samo v Visti. Kot rečeno, nastavljal sem toliko stvari da ne vem, ampak čisto možno je, da sem imel karkoli nastavljeno na AHCI ali Enchanced... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
SATA kontroler lahko deluje v IDE, AHCI ali RAID načinu.
AHCI
Podpira hot swap (disk lahko priklopiš ali odklopiš med delovanjem računalnika, podobno kot USB naprave).
Podpira NCQ - native command queuing (optimizacija ukazov, kako se izvaja zaporedje operacij branje/pisanje). NCQ ni nič novega, SCSI protokol to pozna že zelo dolgo pod imenom TCQ. V praksi NCQ pomeni boljše performanse, najbolj se izkaže pri intenzivnih I/O operacijah.
IDE
Kot SATA razen hot swap in NCQ.
RAID
Odvisno od tega ali sata kontroler to podpira in katere načine. RAID 0, 1, 5...
Na desktop in workstation matičnih ploščah raid kontrolerji niso nek performančni presežek. Za RAID 0 ali pa 1 so sicer še kar uporabni, če je pa potrebno izračunavati še pariteto (RAID5), pa imajo ponavadi slabe hitrosti pisanja.
Potem je tu na voljo še LEGACY MODE.
Windowsi med inštalacijo uporabijo generične gonilnike. Uporabno pri laptopih npr. ko ti XP-ji pri AHCI načinu ne vidijo nobenega diska in moraš gonilnik naložiti z diskete (le kateri laptop danes še ima disketnik??? ). Če si "trmast", lahko gonilnike vključiš v inštalacijski CD (potrebno je malo telovadbe), lahko pa v BIOS-u spremeniš način v LEGACY. Slabost tega pa je, da tudi kasneje, ko OS postaviš in naložiš gonilnike, so to sicer optimizirani gonilniki od proizvajalca, vendar protokol ostaja isti (LEGACY IDE/ATA).
Kasnejše spreminjanje SATA načinov delovanja v BIOSu lahko povzroči BSOD ob bootu. Mislim, da je bil to tudi pri tebi vzrok problema.
Torej: Ko enkrat nastaviš način v BIOSu, ga ne več spreminjat, še posebej ne za kanal, na katerem je boot disk.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tole pojasnilo. Čisto mogoče sem spreminjal ravno to... no, torej največ kar je bo to da bom moral narediti ali repair installation ali na novo. Ali pa adijo XP in visto gor, kar pa mi prav nič ne diši...sicer je zdaj sistem "dober" zanjo, a kaj ko je vista...no, pa to je že druga tema... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, nekaj časa je minilo in naj povem da te nastavitve NISO bile krive - še vedno se je občasno pojavljal BSOD---no, danes sem zato brisal XP in hotel namestiti Visto (64 bit), ker sem upal da je kriva nekompatibilnost plošče z XP-ji... No, začelo se je že takoj - boot iz DVD-ja normalno, potem "setup is loading files" in nato BSOD...ne glede na to kaj sem naredil, spremenil...
potem sem potegnil dol star BIOS in ga DOWNgrade-al - in potem se je vista vsaj začela nameščati in se namestila . Ko sem dodajal driverje itd...je kar naenkrat po kar nekaj uspešnih reboot-ih spet BSOD...zdaj, kot kaže sem ugotovil da je možno, da je to povzročal Asusov program za kontrolo CPU-ja (torej program, ki spreminja frekvenco, napetost itd samega CPU-ja). Ko sem ga odstranil in šel nazaj s system restore, za zdaj dela v redu (knock on wood ).
Vse skupaj se mi zdi čudno, čeprav je možno. Ta program sicer obenem gleda tudi napajalnik in VGA kartico, če sta zadevi seveda ASUSovi in ker pri meni NISTA, bi bil tudi to možen vzrok..
Bom pisal na ASUS tehnično če bodo kaj pametnega povedali... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za feedback.
Imam pa ob tem, ko si namestil 64bitno Visto, eno vprašanje: Koliko rama ti požre ko se sestavi skupaj?
Kakšno imaš pa konfiguracijo kompa?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam ploščo Asus P5QL Pro (tukaj sem se malce zaj** ker nisem prej opazil verzije E, ki ima še eSATA in Firewire, ampak, kar je, je), Intel E8400 core 2 Duo 3G, 2x1 G Dual channel RAM, 1TB SATA HDD, MSI GF 9500 GT grafiko. Trenutno, po gledanju HD (mkv) filma, ko sem vse programe zaprl (ne pa restartal kompa), mi resource monitor kaže 39% uporabljen pomnilnik, torej recimo 700 do 800M porabljenega. ČE se prav spomnim za nazaj, ko sem tudi nekajkrat imel gor visto, je bila poraba podobna - tam okoli 700-800M. ČE primerjam z XP-ji, kjer je poraba med nedelovanjem ranga 200M, potem je veliko. Ampak, vista je pač vista. Nenazadnje nabavim še 2x1G RAM-a, če bo potreba. Bolj kot to pa me zanima če bo zadeva špilala kot treba čer recimo teden, dva, tri...Prej sem vedno imel slabe izkušnje, ampak recimo da je zdaj hardware bolj "kompatibilen" z Visto...
Sem razmišljal če bi dal gor raje 32 bitno, ampak, kot prvo, če je že CPU 64, zakaj ne izkoristit, igric ne igram ravno, za večino ostalega pa upam da bo 64 bitna poganjala...če ima kdo kakšne + ali - izkušnje okoli tega, pa naj pove... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet sitnarim---namreč še nekaj sem ugotovil, ki bi bilo lahko narobe, pa je mogoče dobro, da napišem, če bo kod imel podobne probleme---
Namreč - ugotovil sem da moji RAM moduli (Super Talent 2x1 G iz Mlacoma) načeloma delujejo na 2.1V, medtem ko jih mamaplata prizveto nastavi na 1.8 V. A mi kdo izmed vas stručkotov lahko potrdi da bi bil to lahko vzrok za BSOD ? Zdaj imam nastavljeno na 2.1V in (še) deluje B.P.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 2:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Daleč od tega, da bi bil stručko, ampak, seveda je možen tudi ta vzrok. Koliko je pa verjeten, bi pa lahko z memtestom preveril.
Enkrat ga poženeš z 2,1V naslednjič pa z 1,8. Če bo našel napake le pri 1,8 je to potem res problem napetosti. Iz vsakodnevnega delovanja pa boš tudi vse izvedel.
Poročaj.
Še o programih si spraševal v predprejšnjem postu.
Jaz zdaj že ene 3 mesece uporabljam 64-bitno Visto. Sem bil primoran, sicer mi ne vidi vsega RAM-a. Problemov niti nisem imel, našel sem vse gonilnike. Pri iskanju programov, AV na primer, pa FW, moraš biti tudi pozoren na 64-bit okolje (32-bitni NOD se mi sploh ni pustil inštalirat, ko sem samo za test poizkusil, kaj se zgodi). Ostali, ki ne sodelujejo tako tesno z samim hardverom, funkcionirajo brez problema.
Pri Adobe CS4 se inštalira še 64-bit verzija Photoshopa, tudi Autodesk je 64-bit verzijo 3d max-a naredil, Vue 6 (in novejši), je tudi že v x64 različici, Firefox se tudi dobi, Putty,... Za PDF-je delat se dobi brezplačen PrimoPDF tudi v x64 različici. Tudi kodeki. Veliko sem si s sledečima povezavama pomagal:
http://www.x64software.com/
http://www.start64.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=0&Itemid=55
No pri Internetnih brskalnikih (FF in IE) je pa 64-bit verzija, vsaj zame, totalno neuporabna, ker Adobe še ni naredil x64 plugin-ov (Flash) .
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar idiotsko se počutim, ko po vsem prebranem nisem vedel, kaj je to BSOD (mi je sele google povedal).
Povem to tukaj naglas, ker gotovo nisem edini.
Sem mislil, da je kaj bolj zahtevnega kot "modri ekran". _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem zaradi kratice...
Drugače sem memtest sicer na kratko zagnal (samo okoli 10 minut) in ni našel napake. Ampak bi moral dlje pustiti. Zanimivo je da se med samim delovanjem NIKOLI ni sesul...
Drugače je šla 64 bitna vista že dol. Žal, ampak preveč je stvari - kot prvo ne obstajajo driverji za Netgear NAS enoto (sc-101), kar je bil tudi glavni vzrok, pa še je par bonbončkov, med njimi tudi neobstoj adobe flash-a...
Če se mi bo ljubilo, bom za finto še enkrat gor dal XP-je, da vidim, kako bo delalo sedaj...posebej če bo vista začela srat---  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 Ur