www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z izpisom na HP Laserjet 5l

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 3:58 pm    Naslov sporočila:  Problem z izpisom na HP Laserjet 5l Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam problem z izpisom na tiskalniku HP Laserjet 5l. Na izpisu manjkajo podrobnosti in izpis je razmazan, ni oster, tudi pri izpisu testne strani, zato lahko sklepam, da je problem vsekakor tiskalnik sam in ne morebiti gonilniki zanj. Papir tudi ni vzrok,sem poskusil z več različnimi, vendar brez razlike.

Na pripeti sliki lahko vidite kakšen izpis trenutno je in kako bi moralo biti.

Problem je, ker ne vem ali je problem HQP toner, ki je v uporabi že 5 let in gre proti koncu, vendar v drugem tiskalniku deluje brez problemov ali tiskalnik sam. Tiskalnik sem spihal in očistil VN priključke, ki so namenjeni priklopu kasete tonerja, vendar ni razlike.

Kako naj odpravim ali se vsaj lotim problema?

izpis.gif
 Opis:
Sken dela testnega izpisa (300DPI)

Download
 Ime datoteke:  izpis.gif
 Velikost datoteke:  12.73 KB
 Downloadano:  25 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi bil vzrok toner oz razvijalni valj. Na Filemanager v mapi PDF Dokumentacija imaš servisno navodilo.

PS
Ti liste še pobira normalo? Ti tiskalniki namreč imajo "prirojeno" napako. Guma pod "pick-up" koleškom postane trda. Potem hoče potegniti ves naložen papir.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
PS
Ti liste še pobira normalo? Ti tiskalniki namreč imajo "prirojeno" napako. Guma pod "pick-up" koleškom postane trda. Potem hoče potegniti ves naložen papir.

Ravno to je problem, imam dva taka tiskalnika, eden je do sedaj lepo tiskal, drugi pa se je stalo mašil s papirjem in je bil nekakšna rezerva za hude čase. Tiskalnik je v uporabi kot mrežni tiskalnik in "paper jam" nekako izniči prednost takega tiskalnika.

Sedaj sem, kot piše v dokumentaciji, nežno pretresel kaseto praznega tonerja iz drugega tiskalnika (original HP) in poskusil kakšen izpis dobim na katerem od obeh tiskalnikov (slika v priponki). Kontrast pri skeniranju sem moral precej naviti, izpis je v realnosti zelo svetel

Videti je bolj ali manj identično tako, da je problem v tiskalniku - razvijalni valj je, upam vsaj, tisti zeleni valj v kaseti s tonerjem?

Je lahko problem grelec?

V bistvu je stvar v tem, kaj svetujete ali naj v tiskalnikih med seboj zamenjam vstopnini mehanizem ali je mogoče kriva samo kakšna malenkost za slab izpis in je bolje, če se polotim raje samo tega s slabim izpisom?

Za odgovore že v naprej hvala.

izpis2.gif
 Opis:
Izpis z prazno kaseto s tonerjem

Download
 Ime datoteke:  izpis2.gif
 Velikost datoteke:  12.97 KB
 Downloadano:  17 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravilo težave z mašenjem papirja sploh ni problematično. HP je svoj čas nudil na svoji spletni strani "kit" za popravilo. Šlo je za posebeno "orodje" narejeno iz kartona s katerim si lahko na gumo pod pick-up koleščkom nalepil novo gumo, brez da si razstavil tiskalnik.
Ker tiskalnika ni problem razstavit je bolje, da ga razstaviš. "Pickup" kolešček je gumast valj na sredinini podajalca papirja. Pod njem je prilepljena guma ca 2x1cm, ki je postala trda (kot kaka plastika) Tisto gumo zamenjaš, pa ne bo več problema. Vzameš recimo gumo od stare kolesarske zračnice.

Za nastalo težavo bi lahko bil kriv tudi laser. (mogoče je zaprašena leča ?) Če bi grelec deloval slabo, potem se da tisk razmazati s prstom.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, hvala za nasvete, prišli so zelo prav.

Tiskalnik, ki se je mašil s papirjem, sem danes odprl in odkril, da guma na pick-up valjčku niti ni trda, ampak je preperela - razpokana. Na srečo sem našel nekaj podobnega in sedaj tiskalnik lepo jemlje list po listu, ne vse naenkrat.

Drugega, ki ima slab izpis se še nisem lotil spihati morebiten prah z laserja, pri nas danes precej močno piha veter in nočem, da mi nanesto, da bi prah odpihnilo, le napihalo dodatnega.
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predčasom ko sem uporabljal še navaden tisklanik deskjet, mi je nagajalo enako predvsem ni potegovalo papirja v tiskalnik, zato sem tista koleščka namazal z glicerinom da sta bila bolj mastna koleška nato je delovala mislim da pol leta!

Kje sem dobil glicerin, oče je prodajal ker je neko čistilo...nevem več točno!

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav, glicerin zelo zmanjša staranje gume in je tudi malo pomladi. Čeprav se bojim, da v primeru, ko guma izgleda, kot, da jo je nekaj ogrizlo, glicerin ne bi več dosti pomagal.

BTW, glicerin ti ni umazal papirja? Namreč imel sem že take ideje, samo sem se bal, da bo glicerin umazal papir in potem to ni to.
Nazaj na vrh
Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.13
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak slab izpis je običajno posledica napake v laserski enoti. V večini primerov zadošča čiščenje ogledalc, če to ne odpravi napake, je kriva elektronika.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem rastavil na prafaktorje (in uspel sestaviti nazaj). V milnici sem opral gumijaste dele, spihal vse skupaj in sedaj...

dela.

Ugotovil, da pick up valjček, tudi če je guma spokana lepo deluje, ko je bila oprana. Zanimivo, ravno obratno kot pri ink-jetih, kjer umazani koleščki poskrbijo, da tiskalnik noče vzeti papirja. Tako imam sedaj dva delujoča tiskalnika.

Hvala vsem za pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni