|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: Nalaganje Windows XP |
|
|
LP
Nekaj sem se igral in sem naredil naslednjo napako, namestil sem dvakrat Windows na isti disk, prvi, ki je bil že na disku deluje normalno novi, ki sem ga nalagal pa sem ga naložil le napol ter pustil vse skupaj kot je, nisem imel več časa za nadaljevanje.
No in to me tepe prej sem lahko izbral (na spodnji prvi sliki)
1.windows se je prižgal do namestitvenega programa in si lahko nadaljeval z namestitvijo windowsov,
2.windows je tisti normalni, ki deluje,
no sedaj pa mi, ko izberem 1. windows napiše tisto kar prikazuje druga slika!
Če zdaj želim bootat iz CD windows ker bi želel formatirat računalnik mi ne gre bootat, kako bi zdaj sformatiral?
Bi poskusil dobiti baterijo iz matične plošče, da bi mi resetiralo Bios?
Ideje?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
287.9 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
287.58 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa nebi deloval boot iz namestitvenega CD-ja? Iz katerega medija se bo računalnik zagnal nima veliko skupnega z trenutno nameščenim operacijskim sistemom.
V biosu nastavi First Boot Device -> CD/DVD pogon, shrani nastavitve in resetiraj računalnik.
Včasih imajo biosi tudi funkcijo, da lahko brez nastavitev v biosu izbereš Boot Device. Pri meni je to recimo tipka F11. Proizvajalci matičnih plošč uporabljajo različne tipke za to funkcijo. Verjeno ti piše kje med POST-om.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z resetom BIOSa, tako da vzameš ven baterijo ne boš nič dosegel. Ponovno boš moral nastavljati datum, itd.
Bootaj XP-je, ki so dobri. Če te prav razumem je to druga izbira, prva pa ne deluje. Najdi datoteko c:\boot.ini Datoteka je privzeto skrita, tako da boš moral explorer naštimati tako, da ti prikazje tudi skrite datoteke:
Odpreš Windows explorer > Tools > Folder options > View, daš kljukico stran pri Show hidden files and folders in pri Hide protected operating system files.
Poročaj, kaj notri piše.
madzi je napisal/a: |
Zakaj pa nebi deloval boot iz namestitvenega CD-ja? Iz katerega medija se bo računalnik zagnal nima veliko skupnega z trenutno nameščenim operacijskim sistemom. |
Tudi jaz se to sprašujem. Če je optical drive oz. DVD (odvisno kako BIOS to imenuje) na prvem mestu oz. pred boot diskom, mora delovati.
lp, Gašper.
_________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
madzi, bero:
Ko pritisnem F11, takšen način mi matična dovoli, nastavim CD/DVD pa ko pridem v meni na prvi sliki in izberem 2.windows (prvi je tisti uničen) mi avtomatsko zažene Windows brez da bi prišel v Windows install!
bero: tvojo zadevo bom preizkusil
in sem jo preizkusil evo:
Citiram: |
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn |
Kaj pa če izbrišem enega, bi ga kopiral nekam drugam ter ponovno zagnal Windows-e, potem bi ga pa nazaj kopiral!
Ne razumem tega loaderja, na default je nastavjljen drugi pravi Windows zakaj me vpraša katerega naj izberem!
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazadnje urejal/a drVrh Čet Feb 19, 2009 5:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko pritisneš F11 se pokaže meni iz katerega izbereš boot napravo. Je tako?
Potem se ti mora prikazati vrstica: Press any key to boot from CD/DVD....
oziroma nekaj v tem smislu. Če se ti to ne prikaže imaš nekaj narobe z CD/DVD pogonom ali z samim medijem.
Najbolj zanesljiva metoda je da izklopiš vse ostale boot naprave v biosu in pustiš samo CD/DVD enoto. Seveda moraš odkljukat opcijo Boot from other devices.
Če to ne deluje je definitivno nekaj narobe z CD/DVD enoto/medijem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
No sem prišel do zaključka da imam uničen CD od Windowsov, poročam ko bom preizkusil nov cd!
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
drVrh je napisal/a: |
madzi, bero:
Ko pritisnem F11, takšen način mi matična dovoli, nastavim CD/DVD pa ko pridem v meni na prvi sliki in izberem 2.windows (prvi je tisti uničen) mi avtomatsko zažene Windows brez da bi prišel v Windows install!
bero: tvojo zadevo bom preizkusil
in sem jo preizkusil evo:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn |
Kaj pa če izbrišem enega, bi ga kopiral nekam drugam ter ponovno zagnal Windows-e, potem bi ga pa nazaj kopiral!
Ne razumem tega loaderja, na default je nastavjljen drugi pravi Windows zakaj me vpraša katerega naj izberem! |
Če izbereš 2. windows (spodnji), se ta naloži iz prve particije na disku multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1). Ta je torej OK.
Default je nastavljeno bootanje druge particije na disku, default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2), to pa zato, ker te druge inštalacije nisi do konca izpeljal.
Ampak nič hudega.
Praviš, da bi rad pobrisal to inštalacijo, ki je šla narobe. Naloži dobre windowse, ko se naložijo poglej črke ki jih imajo particije. C: bi morali biti dobri XP-ji. Najdi črko, kjer so nedelujoči windowsi in formatiraj tisti pogon. Predvidevam, da tam ni nobenih tvojih podatkov, sicer jih prestavi.
V windows explorerju je to: desni klik na črko pogona > format > kljukico pred Quick format in ime pogona v prazen okvirček.
Potem popravi še c:\boot.ini da bo izgledal točno takole:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect |
Save. Reboot.
Morali bi se ti zagnati prvotni, delujoči XP-ji.
lp, Gašper.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bero, odlično
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem instaliral win mi je takrat ko se formatira in ko je to koncalo ko se zazene rac. mi napise: error loading oper. system, drugače je pa že vse sformatirano
Preizkusil sem tri CD-je Windowsev pa pri vseh je enak učinek!
Čisto sem izgubljen!
To sem našel o tej napaki Biose je treba updatat
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če na disku nimaš nič pomembnega, beri dokumentov, potem enostavno vzami kakšen live cd in pobriši vse particije ter naloži sistem.
Igranje z biosom ima lahko dosti hujše posledice, če nisi 100% prepričan, kaj in kako delaš
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem instaliral win mi je takrat ko se formatira in ko je to koncalo ko se zazene rac. mi napise: error loading oper. system, drugače je pa že vse sformatirano
Preizkusil sem tri CD-je Windowsev pa pri vseh je enak učinek!
Čisto sem izgubljen!
To sem našel o tej napaki Biose je treba updatat |
Mislim, da se mi je .
Če imaš prvo particijo, kjer so delujoči xp-ji večjo od 8,5GB, se particija od drugega OS začne preko 1024 cilindra, kar je vzrok za error loading oper. system.
CD-ji torej niso problem. Poskusi inštalirati drugi OS na drug disk (na prvo particijo tega drugega diska!!!). Sem prepričan, da bo šlo brez težav.
lp, Gašper
P.S. Zmeda z bootloaderji je zelo razumljivo razložena TUKAJ .
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
To mi je problem tam ko izberem na katero particijo instaliram Windows ter ko izberem katera particija je za formatiranje tam ima samo eno! Moram kreirati novo?
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
To mi je problem tam ko izberem na katero particijo instaliram Windows ter ko izberem katera particija je za formatiranje tam ima samo eno! Moram kreirati novo? |
Seveda imaš samo eno. To je tista na kateri so dobri windowsi. Je tako?
Če imaš še kaj nezasedenega prostora na disku, se ti bo pokazal kot Unallocated space, v okviru katerega lahko narediš novo particijo. Ta je lahko toliko velika, kot je nezasedenega prostora ali manjša.
Že nekaj časa sicer nisem postavljal XP-jev ampak po spominu je to v "modrem" delu setupa, potem ko windows naloži osnovne gonilnike in gre "gledat" katere diske "vidi". Windows ti napiše katere diske je našel (disk0, disk1,...) in če so na njih že particije, koliko so velike, katere črke jim je dodelil (C:, D:, ...) in kakšen filesystem je na njih (NTFS, FAT, unknown,...).
Na tej točki lahko narediš novo particijo. Greš s smernimi tipkami na Unallocated space in pritisneš "C" (create). Potem te vpraša za velikost in pove tudi koliko je lahko max. velikost. Potem moraš še formatirati, predlagam quick format in NTFS.
Naj me kdo popravi, če nisem ravno točnih izrazov kot iz setupa uporabil.
lp, Gašper.
P.S. Naredi fotko zaslona, kjer se ti pojavi problem, pa ti bom lahko bolj točno odgovoril.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mesko Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2009 12:16 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 12:27 pm Naslov sporočila: Formatiranje diska |
|
|
Z interneta si potegni dol linux live cd in sformatiraj disk. Še boljši pa je Hirens boot cd. S tem lahko brišeš diske, urejaš particije, popravljaš registre.... Dobiš ga ravno tako na internetu in je super zadeva za delo z Windowsi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
bero najlepša hvala, sedaj se mi Windowsi že pridno nalagajo!
Ko sem pravkar pri pisanju tega posta me pa še zanima, vem, da boste vsi me poslali iskat na google bom šel tudi sam iskat ko bom končal s pisanjem tega posta, namreč; kako bi naredil, ko računalnik ugasnem pobriše vse kar se je naložilo na disk C, prej bi pa določil katere programe naj ne izbriše npr. tisti programi kateri so bili nameščeni 6.6. 2009 tiste pusti ostalo kar pa se je naložilo na novo pa izbriši!
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni